Beste Reistijd Tanzania

Beste Reistijd Tanzania

Wat is de beste reistijd om Tanzania te bezoeken?

Het is moeilijk om op 'wat is de beste reistijd' één duidelijk antwoord te geven, elk seizoen heeft namelijk zijn charme. De overvloed en diversiteit aan wild op safari is altijd even indrukwekkend, daarom is de keuze geheel afhankelijk van het weer, budget, drukte (hoogseizoen) en/of de grote migratie. Op basis van onderstaande informatie kun je zelf bepalen wat voor jou de beste reistijd is om Tanzania te bezoeken.

Tanzania in januari, februari en maart

🌿 Safari ervaring

Dit zijn de drogere maanden met af en toe een regenbui. Deze regen triggert het geboorteseizoen voor de meeste herbivoren, wat zorgt voor een geweldige kijkervaring, vooral in het observeren van de jacht door roofdieren.

🐾 De grote migratie in Serengeti National Park

Eind december, begin januari bewegen de kuddes zich richting de zuidelijke vlaktes van de Serengeti en de Ndutu regio. Dit komt door de voedzame grassen in dit gebied, deze zijn erg belangrijk voor de moeder en het pasgeboren kalf. Tussen januari en februari worden er elke dag ongeveer 8000 jonge gnoes geboren. Het is onvermijdelijk dat sommige kalveren ten prooi vallen aan roofdieren, zoals hongerige hyena’s, leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Maar aangezien 80% van de kalfjes binnen dezelfde twee tot drie weken geboren wordt, zullen de meeste overleven.

Wanneer je ervoor kiest om in januari, februari of maart te reizen, raden wij aan om naast de ‘normale’ safariroute een paar nachten in het Ndutu-gebied te verblijven. Het aanschouwen van al het wildlife kan hier uitstekend gedurende deze maanden. Dankzij het vlakke landschap en de korte grassen kan men de massa van de migratie goed zien. Is dit voor jou de beste reistijd? Bekijk dan ook onze voorbeeldreis om de geweldig indrukwekkende migratie tijdens deze periode te zien.

☀️ Het weer

Zomer! Het is erg warm en droog gedurende deze maanden met af en toe een regenbui. De temperatuur ligt tussen de 30-40 °C.

👣 Toeristen

Erg druk – normaal – rustig

💰 Prijs

Hoogseizoen prijzen – normaal – laagseizoen prijzen


Tanzania in april, mei en juni

🌿 Safari ervaring

Dit is het groene seizoen. Het klimaat verandert tijdens deze maanden van droog en stoffig naar groen en weelderig, wat zorgt voor prachtige landschappen en vergezichten. Door de dramatische onweersluchten in de middag is dit de perfecte periode voor de meest adembenemende foto’s. Het is een zeer rustige reisperiode met minder toeristen op het safaricircuit, wat betekent dat je minder tijd verliest bij de ingangen van de nationale parken. Daarnaast geeft het net die extra privé beleving, alsof je even ‘alleen op de wereld’ bent.

🐾 De grote migratie in Serengeti National Park

De kuddes met hun kalveren bewegen zich van Ndutu, in het zuiden van de Serengeti, via het midden van het park naar de westkant. In deze tijd van het jaar is de migratie wat meer verspreid over het midden en het westen, desondanks zullen nog steeds grote groepen gnoes samen te zien zijn.

☀️ Het weer

Regenseizoen! Na vele droge maanden kunnen de dieren en vlaktes niet wachten op wat regen. De hevigere regenbuien zijn voornamelijk laat in de middag en ’s nachts, maar ook overdag kan er verspreid wat regen vallen. In mei en juni kan het tevens erg bewolkt zijn. De temperatuur is nog steeds comfortabel en ligt tussen de 20-25 °C. De ochtenden en avonden kunnen kouder zijn, dus neem een trui mee. We raden aan om gedurende deze periode in lodges te verblijven in plaats van in tenten. Afgezien daarvan zal het weer jouw safari ervaring niet negatief beïnvloeden in het Noorden van Tanzania (Serengeti, Ngorongoro Crater, Lake Manyara).

👣 Toeristen

Erg druk – normaal – rustig

💰 Prijs

Hoogseizoen prijzen – normaal – laagseizoen prijzen


Tanzania in juli en augustus

🌿 Safari ervaring

Gedurende de maand juli neemt de hoeveelheid regen af en de vlaktes beginnen uit te drogen. Het aanschouwen van al het wild is geweldig. Doordat het in de meeste delen van de wereld vakantie is, zal het in de nationale parken drukker zijn, vooral bij de game viewing hotspots.

🐾 De grote migratie in Serengeti National Park

In juli verplaatst de migratie zich naar het noorden van de Serengeti, ook wel ‘Kogatende’ of ‘de Mara-rivier’ genoemd. En dit is waar het gebeurt: het absolute hoogtepunt van de migratie is de even beroemde als beruchte rivieroversteek. Hier worden de mooiste beelden opgenomen die je in natuurdocumentaires ziet. Vanzelfsprekend is het de droom van iedereen die op safari gaat om dit mee te maken. We kunnen daarop aansturen, maar we moeten ons altijd realiseren dat de natuur zich niet laat dwingen noch voor honderd procent laat voorspellen. Wel kunnen we onze kansen vergroten door te focussen op de maand augustus en voor minimaal 2 tot 3 nachten te verblijven in het Kogatende gebied. Hoe meer dagen daar, hoe groter de kans dit fantastisch natuurwonder te mogen aanschouwen.

Denk je dat dit voor jou de beste reistijd is? Bekijk dan een van onze voorbeeldreizen om de geweldig indrukwekkende migratie tijdens deze periode te zien.

☀️ Het weer

In juli en augustus is het nog wat koeler en gedeeltelijk bewolkt. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25-35 °C. De ochtenden en avonden zijn kouder. Wij raden aan een trui en lang broek mee te nemen voor de vroege safari-ochtenden. ’s Middags als de zon opkomt wordt het een stuk warmer.

👣 Toeristen

Erg druk – normaal – rustig

💰 Prijs

Hoogseizoen prijzen – normaal – laagseizoen prijzen


Tanzania in september, oktober, november en december

🌿 Safari ervaring

Naarmate het vakantieseizoen eindigt, neemt het aantal toeristen af. Hierdoor zijn de nationale parken minder druk en heb je echt het gevoel even ‘alleen op de wereld’ te zijn. De omgeving is droog, maar gelukkig kan er in oktober en november nog wat regen vallen. Dit heeft de natuur namelijk hard nodig.

🐾 De grote migratie in Serengeti National Park

Gedurende deze maanden is het niet helemaal te voorspellen waar de migratiekuddes zich precies bevinden. Zij banen zich een weg van het noordelijke deel van het park terug naar het zuidelijke deel van de Serengeti. Hier bereiden zij zich voor op het kalverseizoen. Wij raden aan gedurende deze periode in het centrale gedeelte van Serengeti National Park te verblijven omreden dat in dit gebied het hele jaar door wildlife te aanschouwen is door de beschikbaarheid van water.

☀️ Het weer

Zonnig! Het weer in deze maanden is bovenal zonnig en warm met temperaturen tussen de 30-40 °C. In oktober/november zijn er de zogenaamde ‘korte regens’, dat zijn kleine tropische regenbuien die jouw zonnige vakantie niet zullen beïnvloeden.

👣 Toeristen

Erg druk – normaal – rustig

💰 Prijs

Hoogseizoen prijzen – normaal – laagseizoen prijzenWe hopen dat deze informatie je helpt bepalen wat voor jou de beste reistijd is om jouw droomreis naar Tanzania te maken. Als je het nog niet zeker weet, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.
Reactie plaatsen