Serengeti National Park Tanzania

Serengeti National Park is een safari park in Tanzania en dankt zijn naam aan het Maasai woord ‘Siringitu’ wat eindeloze vlakte betekent. De Serengeti is gelegen langs de rift valley en heeft een oppervlakte van 14.763 km2. Een derde van het park bestaat uit grasvlakten. Verder vallen zogenaamde ‘Kopjes’ op, dit zijn bergen grote kiezelstenen die door de erosie tevoorschijn zijn gekomen. In de buurt van de Kopjes is vaak meer begroeiing en daardoor meer wild en gevogelte te zien.

Serengeti Safari

Het park is bekend om zijn rijkdom aan luipaarden, cheeta’s, leeuwen en andere katachtige. Waar je in de kleinere safari parken (Tarangire) of meer afgelegen parken (Ruaha en Selous) soms nog uren moet zoeken naar een leeuw kom je ze in Serengeti Park makkelijker tegen en kijken de dieren niet gek op als er een safari jeep voorbijrijdt. Wat een Serengeti safari ook populair maakt zijn de uitgestrekte vlaktes en de prachtige zonsondergangen met een Afrikaanse acaciaboom die in silhouet afsteekt tegen de horizon. En wist je dat de Disney film ‘The Lion King’ op dit park gebaseerd is?

Serengeti Rondreis Safari Tanzania

Rondreis Serengeti, de Migratie

Maar het is de migratie (de grote trek) waar de Serengeti misschien wel het meest beroemd om is. Miljoenen gnoes, zebra’s en gazelles trekken het hele jaar rond om genoeg water en groen gras te vinden om te kunnen overleven. Oog in oog met duizenden gnoes en zebra’s, onderweg tijdens hun jaarlijkse ongelofelijke reis.

Hoewel de natuur zich niet laat dirigeren weet Makasa door haar jarenlange ervaring de plekken waar je het meeste kans maakt dit met niets te vergelijken schouwspel mee te maken. De migratie neemt in feite het hele jaar in beslag maar bevindt zich steeds ergens anders. Er zijn twee grote hoogtepunten. De jaarlijkse grote rivieroversteek in augustus in noord Serengeti. Een andere interessante periode is het ‘calving season’, zo rond eind januari, begin februari in Ndutu, ten zuiden van de Serengeti.

De grote migratie Serengeti Safari

Op vakantie naar de Serengeti

Maar ook wanneer de migratie niet actief is, is een safari vakantie naar de Serengeti zeker de moeite waard. Wij raden aan meerdere dagen in te plannen in jullie rondreis om dit park te bezoeken. Het park is zo groot is en de safari en wildlife ervaring is elke dag weer anders.

Iedere dag bespreken jullie met de gids hoe jullie volgende dag eruit zal zien en wat jullie wensen zijn. Gaan jullie de hele dag op pad met een lunchbox, of liever een aparte ochtend- en middag gamedrive zodat jullie warm lunchen bij de accommodatie? De keuze zal ook afhangen van het seizoen en waar de dieren zich op dat moment bevinden.

In het park zijn verschillende manieren van overnachten. Er zijn prachtige tented camps op de meest mooie plekjes opgezet en er zijn ook lodges en hotels in het park.

Serengeti Park Tanzania Safari Vakantie

Wil jij ook op een Serengeti Safari in Tanzania?

Serengeti National Park is te bereiken per safari jeep of je kan met een klein ‘bush-vliegtuig’ naar het park toevliegen. De meeste safari’s zijn opgebouwd als een rondreis door verschillende parken en dan mogen een paar dagen Serengeti zeker niet ontbreken.

Meer lezen? Bekijk hier onze Safari en Zanzibar voorbeeldreis met 3 nachten Serengeti. Heb je meer tijd? Dan zou ik er zeker nog wat nachtjes aanplakken.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen