Wildlife Tanzania | Welke dieren zie je op safari in Tanzania?
23 april 2020 

Wildlife Tanzania | Welke dieren zie je op safari in Tanzania?

Wildlife Tanzania | Je hebt vast wel eens een olifant, giraf, leeuw of zebra in de dierentuin of op televisie gezien? Timo het stokstaartje en Pumba het wrattenzwijn uit de Lion King of misschien wel Alex de leeuw en Marty de zebra uit de film Madagaskar? Wanneer je op safari in Tanzania gaat kan je al deze prachtige dieren bewonderen. Maar welke dieren leven er eigenlijk allemaal precies in Tanzania? Lees hier meer over de meest bijzondere dieren van het Tanzaniaanse dierenrijk.

Spot de Big Five

Je rijdt naar het eerste nationale park. Bij de gate regelt jullie gids het papierwerk voor dat jullie het park inrijden. Eenmaal door de gate begint de safari dan echt. Je zal je ogen uitkijken! In groten getale zal je allerlei antilopen zien. Maar ook zebra’s, gnoes en olifanten. Buffels, nijlpaarden en giraffen. En nog veel meer. Dat je uitgebreid de kans krijgt het wildlife te bekijken en te fotograferen staat wel vast. Maar is het ook mogelijk de Big Five te bewonderen tijdens je safari in Tanzania?

Ja zeker! In tegenstelling tot wat je misschien zult denken, gaat het bij de Big Five niet om de vijf grootste dieren. Maar het is een erenaam voor de vijf dieren op het Afrikaanse continent die het gevaarlijkst zijn om op te jagen. We hebben het dan over de olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden en leeuwen.

Leeuwen

De nobele koning van de savanne, de leeuw. Leeuwen zijn naast hun statige uitstraling ook voornamelijk roofdieren. Zebra’s, antilopen en gnoes vallen vaak ten prooi aan dit beest. Een ontmoeting met de koning der dieren komt minder frequent voor in de kleinere parken, maar in Serengeti en de Ngorongoro Krater zie je er genoeg.

wildlife Tanzania | Leeuw

Olifanten

Olifanten leven in matriarchale groepen. Het zijn over het algemeen families, en vrouwtjes blijven hun hele leven bij deze groep. Zodra er meer dan tien dieren in een groep zijn, zal de groep zich splitsen. Mannetjes leven in losse mannengroepen. Maar er zijn ook ‘lonesome cowboys’. Oude mannen die eenzaam voort sjokken, op weg naar… tsja… waar naar toe? Tarangire National Park is het park met de grootste populatie olifanten in Tanzania.

Neushoorns

De neushoorn is het op een na grootste dier dat op het land leeft. Ondanks hun enorme gewicht van soms wel drieduizend kilo, kunnen ze zo hard lopen als een paard. Ze leven in familiegroepen van drie of vier dieren die op hun gemak over de savannen trekken op zoek naar gras. Doordat de neushoorn een verlegen dier is, is het een uitdaging op het dier te vinden en te zien. De kans om de neushoorn te bewonderen is het groots in de Ngorongoro Krater.

Luipaarden

De luipaard is een echte acrobaat. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door in bomen, waar hij uitkijkt over zijn territorium dat soms wel honderd vierkante kilometer groot is. Als het avond wordt, verlaat hij zijn boom om te gaan jagen. Op het menu staan onder andere gazellen en bavianen. Luipaarden zijn lastig te spotten. Jouw gids heeft hiervoor een getraind oog. Maar het zien van een luipaard blijft bijzonder en sensationeel.

Luipaard Tanzania

Buffels

Buffels leven in kuddes van honderden dieren. Ze komen zeer veel voor en doen niets liever dan grazen en als het even kan lekker door de modder rollen. Zijn grote gekromde hoorns zijn heel indrukwekkend. Bovendien aarzelen ze niet om ze te gebruiken, buffels doden meer jagers dan welk ander dier in Afrika dan ook.

Sprintkampioen van de Savannen

Terwijl je om je heen kijkt, en geniet van ontelbare antilopen, olifanten, zebra’s, giraffen, gnoes en zelfs van leeuwen, speuren je zintuigen naar dat ene ander wonderschone dier. Naar dat kleine, karakteristieke hoofd boven het hoge gras. Het gevlekte lichaam dat uit duizenden herkenbaar is. En als je haar eenmaal hebt gespot, dan kan het spel van zien en gezien worden beginnen. We hebben het hier over de cheetah, zeldzaam of niet, ze is een prachtig en fenomenaal dier. Als je naar de Serengeti gaat, of naar de Ngorongoro Krater is het niet zeker dat je er een ziet, maar de kans op een ontmoeting is aanzienlijk.

De grote trek in Serengeti

Je hebt er altijd al van gedroomd, de prachtige beelden van die fantastische natuurdocumentaire die je op National Geographic hebt gezien, in het echt ervaren. Of die scène waarin Mufasa sterft in de Disneyfilm de Lion King. Die enorme storm aan wildebeesten, dat is de grote trek in Tanzania. Miljoenen gnoes, zebra’s en gazelles trekken het hele jaar rond om genoeg water en groen gras te vinden om te kunnen overleven. Oog in oog met duizenden gnoes en zebra’s, onderweg tijdens hun jaarlijkse ongelofelijke reis.

Grote trek Tanzania

Allemaal tegelijk in bad

Leunend op de rand van het open dak van de Landcruiser tuur je naar dat ene meertje een paar meter voor de auto. Nijlpaarden vinden het namelijk heerlijk in het water en je hebt er altijd al een willen zien. De gids legt je uit dat die ‘stenen’ daar in het water helemaal geen stenen zijn, maar de ruggen van de Nijlpaarden. Ze brengen er dan ook vrijwel de hele dag in door. Bij een hippo pool doe je er ook goed aan om zorgvuldig de oevers af te speuren. Vaak zijn er waar hippo’s zijn ook krokodillen te vinden. Ze hebben fantastische schutkleuren en kunnen zich eindeloos lang stilhouden.

Wildlife Tanzania| Niet alleen op het land en in het water maar ook in de lucht…

Met al die leeuwen, olifanten, neushoorns en andere iconische vertegenwoordigers van het dierenrijk zou je ze haast vergeten, en dat is niet terecht. De Vogels! Met een hoofdletter en met een uitroepteken want de vogelpopulatie in Tanzania kun je gerust uitzonderlijk noemen. Als je bedenkt dat er in Nederland circa 250 vogelsoorten voorkomen, en dat er in Canada, de Verenigde Staten en Mexico samen 850 soorten geregistreerd staan, dan is Tanzania, met ruim 1000 vogelsoorten een ornithologisch paradijs.

Naast vogels zie je nog meer dieren wanneer je omhoog kijkt. Zij verplaatsen zich door van tak naar tak te slingeren. Je raadt het vast al, de apen! De fauna van de bossen in Tanzania omvat namelijk verscheidene apensoorten en in het westen van het land zelfs de chimpansee. Wanneer je op safari in Tanzania gaat zal je gegarandeerd verschillende apen tegenkomen.

vogels in Tanzania

Jouw droomreis

Heb jij altijd al een leeuw willen horen brullen, een aap willen zien slingeren of op willen kijken naar de ellenlange giraffennek? Laat het ons weten en wij stellen graag jouw droomreis samen zodat je al deze bijzondere dieren kan bewonderen.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen