Top 10 bezienswaardigheden in Tanzania
30 november 2019 

Top 10 bezienswaardigheden in Tanzania

Je denkt aan een vakantie naar Tanzania, maar waar moet je heen? Er is zoveel te vinden op internet, alles ziet er mooi uit, maar wat zijn nou echt de leukste plekjes of gewoon de must-sees in Tanzania? Wij wonen zelf al meer dan 10 jaar in Tanzania en hebben een mooie lijst gemaakt van de top 10 bezienswaardigheden in Tanzania. Sommige, zoals Serengeti Park, zijn misschien vanzelfsprekend, maar ook zo spectaculair, dat ze niet in dit rijtje kunnen ontbreken. Hier komen de 10 bezienswaardigheden in Tanzania, op willekeurige volgorde:

🌿 Serengeti National Park

Zoals ik al zei, deze is vanzelfsprekend. Serengeti hoort thuis in de top 10 bezienswaardigheden in Tanzania en een safari in Tanzania is niet compleet zonder de Serengeti! Serengeti National Park dankt zijn naam aan het Maasai woord ‘Siringitu’ wat eindeloze vlakte betekent. De Serengeti is gelegen langs de rift valley en heeft een oppervlakte van 14.763 km2. Een derde van het park bestaat uit grasvlakten. Verder vallen zogenaamde ‘Kopjes’ op, dit zijn bergen grote kiezelstenen die door de erosie tevoorschijn zijn gekomen. In de buurt van de Kopjes is vaak meer begroeiing en daardoor meer wild en gevogelte te zien.

Het park is bekend om zijn rijkdom aan luipaarden, cheeta’s, leeuwen en andere katachtige, maar het is de migratie waar de Serengeti misschien wel het meest beroemd om is. Ongeveer 1,5 miljoen gnoes, 200.000 zebra’s en 350.000 gazelles trekken twee keer per jaar zo’n 1900 kilometer om genoeg water en groen gras te vinden om te kunnen overleven. Oog in oog met duizenden gnoes en zebra’s, onderweg tijdens hun jaarlijkse ongelofelijke reis. Hoewel de natuur zich niet laat dirigeren weet Makasa door haar jarenlange ervaring de plekken waar je het meeste kans maakt dit met niets te vergelijken schouwspel mee te maken.

Maar ook wanneer de migratie niet actief is, is een bezoek aan de Serengeti zeker de moeite waard. Wij raden aan dit park meerdere dagen te bezoeken omdat het park zo groot is en de wildlife ervaring elke dag anders is. Iedere dag bespreken jullie met de gids hoe jullie volgende dag eruit zal zien en wat jullie wensen zijn. Gaan jullie de hele dag op pad met een lunchbox, of liever een aparte ochtend- en middag gamedrive zodat jullie warm lunchen bij de accommodatie? De keuze zal ook afhangen van het seizoen en waar de dieren zich op dat moment bevinden.

🌿 De Ngorongoro Krater

De Ngorongoro krater is een van de meest adembenemende plekken in Tanzania en staat dus ook zeker in het rijtje van de top 10 bezienswaardigheden in Tanzania. De Ngorongoro krater is ontstaan door de aardverschuivingen die ook de Rift Valley hebben gevormd. Ongeveer drie miljoen jaar geleden blies de berg zichzelf op, waarbij de Serengeti overdekt werd met as en de bodem van de krater in de berg wegzonk. De rand van de krater bevindt zich op 2285 meter hoogte en de Ngorongoro krater is de grootste nog intact zijnde caldeira (komvormige krater) ter wereld.

Het uitzicht bij het Ngorongoro Viewpoint is prachtig, je kijkt over de hele krater. Met een verrekijker kan je misschien zelfs wel een dier spotten vanaf boven, maar je moet goed weten waar je op moet letten. Onze gidsen zijn hier een kei in! Eenmaal beneden staan er 30.000 wilde dieren op je te wachten. De kraterbodem is een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Bijna alle dieren zijn vertegenwoordigd in de krater, met als grote trofee de zwarte neushoorn, een van de big five die iedereen graag zou willen spotten. Giraffen en impala’s zijn niet in de krater aanwezig. De prooidieren zijn vooral gnoes, zebra’s en buffels.

🌿 Tarangire National Park

Tarangire is een kleiner park en misschien minder bekend, maar ook zeker de moeite waard! Een goed park om je safari mee te beginnen. Tarangire National Park is een lang en smal park dat 1360 km2 beslaat. Dit prachtige natuurgebied kenmerkt zich door het heuvelachtige terrein, de diep gelegen rivier die hier bijna altijd water heeft, kleine moerassen, de Acacia’s en de enorme Baobabbomen. Het wildpark kent een relatief grote olifantenpopulatie, maar er zijn ook buffels, hyena’s en leeuwen te zien. In de droge periode verzamelen de dieren zich bij de moeraslanden voor vers drinkwater, dus vooral in deze maanden is dit park een echte aanrader.

Onze eigen ervaring in Tarangire Park

Niet lang nadat we met onze jeep het park in rijden is het al meteen raak. We zien twee olifanten vlak bij de weg, een paar meter van ons vandaan. We stoppen de jeep en bekijken de dieren in alle stilte. Het zijn twee mannetjes, pubers nog. Kwajongens die ons even flink willen laten schrikken. Ze klappen met hun oren, trompetteren en spelen met elkaar. Het is een prachtig gezicht. Daarna kloppen alle verhalen die we over Tarangire gehoord hebben. We zien in twee dagen tijd honderden olifanten. Ze zijn hier het hele jaar. Olifanten leven in matriarchale groepen. De vrouwtjes bij elkaar, onder leiding van de oudste of grootste koe. Het zijn over het algemeen families, en vrouwtjes blijven hun hele leven bij deze groep. Zodra er meer dan tien dieren in een groep zijn, zal de groep zich splitsen. Vriendschappelijke banden worden onderhouden tussen verwante vrouwtjes uit verschillende groepen. Mannetjes leven in losse mannengroepen. Maar er zijn ook ‘lonesome cowboys’. Oude mannen die eenzaam voortsjokken, op weg naar… tsja… waar naar toe?

Net zoals de olifanten een overblijfsel lijken te zijn uit de prehistorie, geldt dat ook voor de baobabs die het landschap domineren. Deze karakteristieke bomen kunnen duizenden jaren oud worden. Ze zien eruit alsof ze ondersteboven staan, met de wortels in de lucht. Hun silhouet steekt prachtig af tegen de horizon, vooral bij zonsondergang. Sommige bomen zullen er wat minder fraai uit zien. Dat komt door de olifanten die er dol op zijn. Ze bevatten veel water en vooral in de droge maanden doen de olifanten zich daar graag aan te goed.

🌿 Lake Manyara

Lake Manyara is weer een stukje kleiner en de meningen zijn over dit park verdeeld, maar persoonlijk vind ik dat dit park niet mag ontbreken in de top 10 bezienswaardigheden in Tanzania vanwege het totaal andere karakter van dit park t.o.v. de bovengenoemde parken. Lake Manyara is een van de parken waarin veel dieren en natuur te zien is in een ‘klein’ gebied. Het park is 320 km2 en biedt een zeer divers landschap. Prachtige bossen gevoed door het ondergrondse water, Acacia’s, open grasvlaktes, moerassen en meren. Lake Manyara staat bekend om haar rijkdom aan vogels zoals pelikanen en flamingo’s. Ook is het een van de beste parken om olifanten van heel dichtbij te zien. Door een goede toevoer van water is het park altijd in goede conditie en is er altijd genoeg water voor de dieren. Het park is daarom in alle maanden van het jaar mooi om te bezoeken.

🌿 Kilimanjaro

De Kilimanjaro ligt in onze achtertuin en we genieten dagelijks van het prachtige uitzicht over deze berg. Ook de Kilimanjaro behoort zeker tot de top 10 bezienswaardigheden in Tanzania en niet zomaar. Het is met 5895 meter de hoogste berg van Afrika en de hoogste vrijstaande berg van de hele wereld. De Kilimanjaro is op de top bedekt met gletsjers en ijsvelden. Wat ook bijzonder is, is dat deze berg wandelend te beklimmen is. En daar hoef je geen bergbeklimmer voor te zijn. Er zijn verschillende routes naar de top en de trek duurt ongeveer 6-9 dagen.

🌿 Zanzibar Island

Zanzibar ligt aan de oostkust van Tanzania. Dit prachtige eiland biedt parelwitte stranden, een heldere blauwe zee en een aangename temperatuur tussen de 25ºC en 35ºC graden. Na een safari kan je heerlijk een aantal dagen relaxen op het strand, maar er zijn ook vele activiteiten op het eiland mogelijk. Bijvoorbeeld duiken of snorkelen op verschillende locaties, zwemmen met dolfijnen en ook een boottocht met een traditionele dhow is een aanrader. Zanzibar heeft een fascinerende geschiedenis, in Stone Town is bijvoorbeeld de voormalige slavenmarkt te zien en het oude fort te bezoeken. Wanneer je Stone Town zou willen bezoeken, raden wij aan om daar een of twee overnachtingen in te plannen aan het begin of eind van je Zanzibar-avontuur. Zo voorkom je onnodige reistijd en -kosten.

🌿 Maasai Stam

Eigenlijk is een bezoek aan Tanzania zonder een bezoek aan de Maasai niet compleet. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. De Maasai leeft o.a. in West Kilimanjaro en de Ngorongoro regio. Onze ervaring is dat de korte flits bezoekjes in de omgeving van de Ngorongoro niet de moeite waard zijn. Veel toeristen en hoge prijzen om een half uurtje wat foto’s te maken en naar het zingen te luisteren. Leuk, maar het zal verder geen hoogtepunt van de reis zijn. Veel leuker is om de Amini Maasai Lodge te bezoeken. Een van onze favoriete plekken voor als wij zelf een nachtje weg willen in eigen land.

Africa Amini Maasai Lodge

Africa Amini Maasai Lodge ligt gelegen in West-Kilimanjaro Maasai-land. Prachtig gelegen met uitzichten over Mount Kilimanjaro en Mount Meru. Er zijn verschillende activiteiten te doen tijdens jullie verblijf. Bijvoorbeeld speerwerpen, om een inzicht te krijgen in de traditionele jachtmethoden (alleen kijken kan natuurlijk ook) en er is een performance met zang en dans. Ook kunnen jullie met een Maasaigids een mooie wandeling in de omgeving maken, zo ver als jullie maar willen. Voor kinderen is er een mogelijkheid om dit op een ezel te doen. Er is ook een zwembad met adembenemend uitzicht over het ‘maasai-land’. Er is een gezamenlijke sundowner rondom een groot vuur waar grote stukken geitenvlees geroosterd worden. Met vlijmscherpe messen snijden de Maasai heerlijke kleine stukjes vlees af voor wie wil. Na het eten kunnen jullie nog rustig om het vuur zitten of heerlijk vroeg jullie eigen Maasai hut opzoeken. Dit culturele dorp heeft een doel het Maasai leven en cultuur te delen met toeristen zonder de privé dorpen te verstoren. Door jullie verblijf bij Amini Maasai worden de lokale Maasai families ondersteunt met voedsel, water, educatie, gezondheid en arbeid. Eigenlijk is het magische van deze plek niet uit te leggen, je moet het zelf meemaken.

🌿 Koffieplantage in Moshi

Kahawa Shamba is een project wat is opgezet door lokale koffieboeren en een ontzettend leuke dagtrip als je een vrije dag in Moshi hebt. De plantage ligt gelegen in een prachtige groene omgeving en aan de voet van de Kilimanjaro die je met een beetje geluk prachtig kan aanschouwen. Het koffieproject laat het echte lokale farm-leven van Tanzania zien. De dag begint met een rondleiding over de koffieplantage. Je maakt kennis met de productie van koffie: de koffieplant, het plukken van koffie en het proces wat hierop volgt; van Boon tot Kopje! De gids zal je ook meer vertellen over het verbouwen van organische koffie. Tijdens de tour wandel je over de plantage waar je ook meer van het lokale leven mee krijgt. De rondleiding wordt afgesloten met een lokale lunch. In de middag kan je eventueel nog de markt van Moshi bezoeken.

🌿 Een overnachting bij Rhotia Valley

Een door ons veel geboekte lodge is Rhotia Valley Tented Lodge, en dat is niet zonder reden. Veel van onze Hollandse gasten (en wij zelf ook) vinden Rothia Valley erg gezellig en leuk van sfeer. Hoewel het je aan niets zal ontbreken is het niet de meest luxueuze of chique lodge. Wel voldoet het zonder meer aan de toch tamelijk hoge eisen die wij aan onze accommodaties stellen. De weg ernaartoe is mooi, het uitzicht zonder meer schitterend en het personeel is warm en gastvrij. Maar er is meer. Rhotia Valley is een combinatie van Rhotia Valley Tented Lodge en Rhotia Valley Children’s Home. Twee organisaties met één doel: bijdragen aan de ontwikkeling van de bewoners en de kinderen van het dorp Rhotia. Om het Children’s Home te laten slagen en niet alleen van giften afhankelijk te zijn is de Tented lodge ontstaan. Van de inkomsten vloeit 20% direct door naar het kinderhuis en daarvan worden lopende kosten van betaald. Onze gasten ranken Rhotia Valley vaak als ‘hun favoriete accommodatie’ en daarom hoort deze dus zeker in deze top 10 thuis.

🌿 Serengeti Ballon Safari

Om 05.00 uur word je opgehaald bij je accommodatie midden in de Serengeti en naar het opstijgpunt van ‘Serengeti Balloon Safaris’ gebracht. Je ontmoet daar de piloot die je een introductie zal geven over de luchtballon safari. Traag zweven boven de Serengeti. Zie de zon opkomen en ervaar hoe de steppen ontwaken. Met een klein gezelschap maak je een tocht van een uur. Na de landing ontbijt je luxueus en royaal aan fraai gedekte tafels midden in het landschap. Echt een aanrader, maar wel een prijzige. De ballonvaart kost $590,- per persoon.

Onze top 10 bezienswaardigheden in Tanzania

Dit was onze top 10 bezienswaardigheden in Tanzania. Wil je meer weten over een Tanzania reis? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen