5 Tips voor de ultieme safari beleving in Tanzania
06 april 2020 

5 Tips voor de ultieme safari beleving in Tanzania

Is op safari in Tanzania een kwestie van in de safari jeep zitten en afvinken maar? Giraffe, check. Olifant check. Big five, check? Misschien denk je dat van te voren wel, maar hoe vaker wij zelf op safari gaan, hoe meer we de safari ook echt ‘beleven’. Jezelf onderdompelen in het wildlife, in het safari leven. Proef de sfeer om je heen, voel, ruik, hoor en zie. Helemaal een met de natuur.

Jouw Tanzania safari reis echt beleven

‘Meer’ beleven op safari betekent dus niet per se meer dieren in aantallen zien, maar meer beleven qua bijzondere en onvergetelijke ervaringen. Jezelf helemaal overgeven aan je omgeving en alles om je heen in je opnemen. Echt meemaken! Omdat er een aantal dingen zijn die kunnen helpen om jouw safari reis extra onvergetelijk te maken, hebben wij een aantal tips om rekening mee te houden:

  1. Early gamedrive!

Uitslapen? Vergeet het! Je mag al om 06.00 uur beginnen met je safari game drive in een nationaal park, dus maak hier zeker zoveel mogelijk gebruik van. Op pad met een picnic ontbijt en een thermoskan koffie, eerst nog in het donker, maar al gauw zie je de Afrikaanse zon opkomen. Dit zorgt voor de mooiste luchten. Behalve dat zijn de meeste roofdieren nu nog op hun actiefst. Het spotten van een leeuw op jacht zou nu zo maar kunnen gebeuren! Je zal merken dat je rond 09.00 uur al zo veel hebt gezien! Ik hoor je denken… het is toch vakantie? Geen zorgen, dit vroege opstaan hoeft heus niet dagelijks. Maar als je het optimale uit jouw safari beleving wilt halen is het, zeker in de Serengeti en Ngorongoro Krater, zeer de moeite waard.

Tanzania Safari beleving Ngorongoro

  1. Laat je verwachtingen los, laat je verrassen

Natuurlijk is het heel gaaf om veel verschillend wildlife te zien en op zoek te gaan naar bepaalde dieren of gebeurtenissen. Geloof ons, dát gaat ook echt wel gebeuren. Maar laat vooral al je verwachtingen even los. Vergeet de natuurlijke drang van het willen hebben van controle. In de natuur heb je namelijk weinig controle. Laat de safari beleving helemaal over je heen komen. Wat heeft het wildlife voor jou vandaag in petto? Grote maar ook de kleinste gebeurtenissen worden interessant wanneer je de omgeving rustig in je opneemt. Jouw safari gids vertelt je boeiende informatie terwijl je het met je eigen ogen waarneemt.

  1. Tijd en geduld loont op safari

Wil jij echt graag spannende acties zien? Voor die ene perfecte foto? Zoals de prachtige sprong van een luipaard uit een boom, of de beroemde oversteek van de gnoes over de Mara rivier in noord Serengeti? Of de krokodil die daar wacht op een lekker hapje en een gnoe uit de lucht grijpt?

Neem dan de tijd en heb geduld. Dit wordt tijdens een safari vaak beloond. Wij staan regelmatig ergens een uur (of uren) stil met de jeep. Terwijl je ‘wacht’ op wat jij hoopt te gaan zien, luister je naar de geluiden, ruik je de geuren, zie je de kleuren en klets je met de gids over alles wat je om je heen ziet… En dan opeens… wordt een slapend luipaard na een half uur wakker en springt uit de boom.

  1. Accommodaties op perfecte locaties

Overnachten op de juiste plek scheelt veel onnodige reistijd tijdens de safari. Jouw Tanzania reisadviseur kan je alles vertellen over de locatie van de gekozen accommodaties. Zijn deze in of net buiten het park? En is dat ook de beste locatie voor de reisperiode van jullie safari reis? Laat je hier over goed informeren. Soms betaal je iets meer voor een betere locatie. Overleg samen of je dit het waard vindt.

  1. Een goed in elkaar gezet programma

Het ene programma is het andere niet. Wij hebben sterke ideeën over de criteria van een goed safari programma. En bij ‘goed’ staat bij ons (naast veiligheid en een bepaald comfort) het belang van de echte ‘safari beleving’ dus voorop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een logische opbouw van de safari parken. Zo begin je meestal bij de kleinere safari parken zoals Lake Manyara of Tarangire en eindig je met de grotere parken zoals Serengeti en Ngorongoro. Zo bouw je de safari beleving ook op. Ook het aantal dagen op een locatie zijn van belang. De Serengeti ligt wat verder weg en is zo’n groot park, daar rij je niet voor 1 nachtje naar toe. Minimaal 2, maar het liefst 3 of 4 nachten is zeker aan te raden. Een ervaren Tanzania reiziger zal dit beamen.

Tanzania safari beleving

Op Safari in Tanzania

We hopen dat deze tips je helpen om jouw safari reis naar Tanzania nog intenser te beleven en er alles uit te halen wat er in zit. Heb je nog geen safari geboekt dan vind je het misschien leuk om deze Tanzania Safari en Zanzibar inspiratiereis te bekijken.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen