Koffietour in Moshi Tanzania

Koffietour Moshi in Tanzania | Wie een keer koffie heeft gedronken bij de Coffee Union in downtown Moshi, weet het eigenlijk al. Tanzaniaanse koffie is heerlijk en uitstekend van kwaliteit. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat Anna Illy van het gelijknamige Italiaanse koffieconcern hier enige tijd geleden polshoogte kwam nemen en zich door ons liet rondleiden langs de Tanzaniaanse koffiecultuur. We zijn nog steeds trots haar als onze gast te hebben mogen ontvangen en schreven daar al eerder over.

In de voetsporen van Anna Illy

Haar bezoek en haar enthousiasme over wat ze zag hebben ons op het idee gebracht om meer van onze gasten de gelegenheid te geven kennis te maken met de Tanzaniaanse koffiecultuur. Niet zo gek als je bedenkt dat koffie, naast sisal en thee, tot Tanzania’s belangrijkste export producten behoort. In 2012 werd er ruim 66.000 ton koffie geëxporteerd, goed voor een 22e plaats op de lijst van koffie exporterende landen.

Een mooie boon is een parelboon

Koffie uit Tanzania staat bekend om zijn zachte aciditeit (zuurgraad) en volle aroma. Uit Tanzania komen ook veel zogenaamde peaberries of parelbonen. Bij peaberries ontwikkelt zich slechts één pit in de koffiebes. Hierdoor ontstaan mooie ronde koffieboontjes. In tegenstelling tot boontjes met een vlakke kant waarin twee pitten groeien. Een groot deel van de koffie uit Tanzania groeit tegen de flanken van de Kilimanjaro. Maar ook in de in de regio’s rond de grens met Zambia, Congo en Rwanda zijn koffieplantages te vinden.

Kahawa Shamba

De rondleiding die Makasa voor jou kan verzorgen heet Kahawa Shamba, een koffietour in Moshi. Kahawa is koffie in Swahili. En een shamba is een klein plot waarop iets verbouwd wordt, in dit geval koffie. Deze tour door de koffieplantages, op de groene en vruchtbare hellingen van de Kilimanjaro, is een prachtige gelegenheid om kennis te maken met het arbeidsintensieve proces achter de koffie die we dagelijks drinken. Opgezet en ontwikkeld door de lokale koffieboeren, is het een unieke kans om hun dagelijks leven en dat van de van de Chagga stam van dichtbij te zien. De koffietour Moshi is interessant voor iedereen die graag geniet van prachtige natuur en daarnaast belangstelling heeft voor het lokale leven. Maar het is een absolute must-see voor koffieliefhebbers! Daarnaast past deze activiteit heel goed in ons streven om waar mogelijk nauw samen te werken met de lokale bevolking.

Van boon tot kopje

Wanneer je de koffietour Moshi boekt, drink je bij aankomst eerst een kop koffie met de gids en daarna start de wandeling door de weelderige koffieplantages. De gidsen spreken goed Engels en hebben een schat aan kennis van de natuur en van de lokale gewoonten die ze graag met je delen. Eenmaal aangekomen bij de shamba krijg je een demonstratie van het proces dat de koffie oplevert zoals wij die kennen. Je kunt daar zelf actief aan meedoen en alle stappen doorlopen: het plukken van de bonen, ontvliezen, drogen, roosteren, malen en uiteindelijk: drinken! Gegarandeerd de verste kop koffie die je ooit gedronken heeft. Je sluit af met een traditionele, lokale lunch. Daarna wordt je teruggebracht naar Moshi.

Een afwisselend reisprogramma met een koffietour in Moshi

De kans is groot dat je tijdens je Tanzaniaanse vakantie op safari gaat. Onze specialiteit. Maar safari’s zijn intensief en kunnen vermoeiend zijn. Ook na de acht uur durende vlucht vanuit Nederland moet je soms even bijkomen. Prettig om na aankomst een dagje te acclimatiseren. Of na een safari even uit te rusten. Daar houden wij met het maken van onze reisprogramma’s ook graag rekening mee. Als je dan toch optimaal van je tijd in Tanzania gebruik wilt maken, dan is een koffietour een perfecte manier om gedurende pakweg een halve dag iets interessants te doen om vervolgens de andere helft van de dag heerlijk te luieren! Naast een koffietour zijn er in Moshi nog vele andere leuke activiteiten waarbij je kunt kennismaken met de lokale bevolking, lees er hier meer over.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen