Stone Town Zanzibar | het sprookje van Zanzibar
09 december 2016 

Stone Town Zanzibar | het sprookje van Zanzibar

Wie bij zijn reis naar Tanzania ook het eiland Zanzibar bezoekt, ontkomt niet aan de hoofdstad Stone Town. Ook wel Zanzibar Town genoemd. In feite is Stone Town het oude gedeelte van Zanzibar Town. De boten van en naar het vaste land vertrekken er en ook het vliegveld ligt dicht bij de stad. Stone Town bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars en moskeeën. Het transport vindt plaats te voet, per fiets of per scooter. Auto’s kunnen de smalle stegen vaak niet in. Dit kleurrijke decor, de exotische sfeer en de schitterende uitzichten op zee maken de stad een sprookje uit duizend en één nacht. Niet voor niets staat Stone Town in zijn geheel op de werelderfgoedlijst. Als je wilt overnachten in Stone town kan dat op vele manieren. Er zijn luxe resorts langs de kust waar vele bruidsparen hun huwelijk vieren. Maar er zijn ook low-budget hotels midden in het oude centrum waar je voor 8 dollar een kamer hebt. Voor iedereen is hier een geschikte accommodatie te vinden.

De donkere kant van het verleden

Een deel van de geschiedenis van Stone Town Zanzibar is gruwelijk. Tussen 1830 en 1873 werden er ruim 600.000 slaven in Stone Town verkocht en verscheept. Ter herinnering hieraan staat er een monument op het plein van de kathedraal. Deze kathedraal is in 1873 gebouwd en het altaar staat precies op het gezelblok. Dit was de plek waar vroeger een boom stond waaraan de slaven vastgeketend werden wanneer ze verhandeld werden. Tijdens het handelen werden de slaven geslagen en het idee was hoe harder ze schreeuwden, hoe sterker ze waren en hoe meer geld ze opleverden. Hoewel er vrijwel niets meer te zien is van de slavenmarkt zal deze herinnering altijd voelbaar blijven. De Sultan van Oman, de oprichter van de slavenmarkt, deed ook nog iets goeds. Hij liet duizenden kruidnagelbomen op het eiland planten. Nog steeds zijn kruidnagels het belangrijkste exportproduct van Zanzibar. Ruim drie kwart van alle kruidnagels zijn afkomstig van Zanzibar.

Stone Town Zanzibar

Het oude centrum en de Forodhani gardens

Een wandeling door het oude centrum is een must do. Makasa nam voor de verandering zelf eens een gids. Dat geeft een veilig en ontspannen gevoel waardoor je volledig in de omgeving op kunt gaan. We dwaalden urenlang door de smalle straatjes en zogen alle geuren en kleuren die deze stad te bieden heeft in ons op. Krioelende kinderen, werklieden die van de straat hun werkplaats maken en koopmannen die werkelijk van alles verkopen. Dit is de ideale plek om souvenirs te verzamelen. Heel bijzonder zijn de in 2009 geheel opgeknapte Forodhani gardens. Een van onze favoriete plekken. Een prachtige combinatie van tuin en plein aan zee. Hier kun je eindeloos naar de vaak kleurrijke voorbijgangers kijken terwijl je langzaam aan je drankje nipt. Het allermooiste tijdstip is rond de schemering. Dan worden hier kraampjes opgezet en worden de verrukkelijkste lekkernijen klaargemaakt. Kies voor verse garnalen, een heerlijk saté of een halve kreeft van de barbecue in combinatie met vers geperst suikerriet sap en neem als toetje een bananenpannenkoekje. Het is allemaal even heerlijk. Om problemen te voorkomen is het wel handig om voordat je bestelling bereid is een prijs af te spreken.

Andere bezienswaardigheden waar je zeker bij moet stil staan zijn het Arabisch fort, het Koninklijk paleis en het House of Wonders. Allen op loopafstand van het oude centrum. Stown Town Zanzibar staat bekend om zijn mooie Swahilische architectuur. Een mix van Indiase, Osmaanse en Arabische stijlen. Karakteristiek is vooral de eenvoud van het gebouw in combinatie met een schitterend en overdadig bewerkte deur. Vaak werden eerst de deuren aangeschaft en later pas het gebouw er omheen gebouwd. Vele deuren zijn van generatie op generatie overgegaan. Deze deuren zijn een statussymbool op Zanzibar.

Stone Town Zanzibar

Van taxi tot dalla-dalla in Stone Town Zanzibar

De makkelijkste en meest comfortabele manier van vervoer op het eiland is per taxi. Met behulp van je hotel kun je ook een mini busje regelen naar je bestemming op het eiland. Je reist dan samen met andere reizigers naar je bestemming waar je één voor één bij het juiste hotel wordt afgezet. Een avontuurlijkere manier om je te verplaatsen, maar niet voor iedereen een plezier, is per dalla-dalla. Dit is een mini bus of pick-up truck waarin je op een bank plaats mag nemen. Een ritje per dalla-dalla zal nooit meer dan 1000 shilling kosten, nog geen 50 eurocent. De truck stopt onderweg op vele plaatsen waardoor de rit veel tijd in beslag neemt. Ook moet je niet gek opkijken wanneer iemand gewoon bij je op schoot ploft of zijn zak rijst op je voeten plant. Een beetje door bikkelen maar wel een hele belevenis!

Het Mercury hotel

Een van de beroemdste kinderen van Zanzibar is Queen zanger Freddy Mercury die in Stone Town is geboren. Het Mercury hotel heeft hier dan ook een heel andere betekenis dan elders in de wereld.

Zanzibar heeft naast de prachtige stad Stone Town nog veel meer te bieden. Lees er hier meer over.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen