Tanzania Dar es Salaam

Tanzania Dar es Salaam

Dar Es Salaam is met een oppervlakte van 1350 km2, en rond de 4-5 miljoen inwoners, de grootste stad van Tanzania. Hoewel formeel niet langer de hoofdstad (dat is Dodoma), nog altijd het commerciële, politieke en maatschappelijke centrum van het land. Dar Es Salaam vertoont alle gebruikelijke Afrikaanse uitersten: troosteloze armoede, vervallen gebouwen en bouwvallige krotten naast glimmende Mercedessen, glinsterende glazen torens en op het Westen georiënteerde zakenlui. De inwoners en architectuur vormen een interessante culturele mix van Britse, Duitse, Aziatische en Arabische invloeden in een stad die nog altijd onmiskenbaar Swahilisch is. Hoewel de meeste mensen hier geen eenvoudig leven leiden, zijn de inwoners van Dar Es Salaam vriendelijk en behulpzaam en zijn er weinig problemen.

Dar es Salaam, de stad verkennen

Het stadscentrum van Dar Es Salaam is relatief klein en overdag gemakkelijk te voet te verkennen. Het is niet verstandig om ’s avonds zonder begeleiding in de stad te wandelen. De goedkoopste manier van vervoer zijn de dalla-dalla’s (oude minibusjes, pick-ups of vrachtauto’s), hoewel deze niet erg schoon zijn en vaak volgestouwd worden. Ze zijn pas echt vol wanneer er mensen eruit vallen. Voor toeristen raden wij vanwege veiligheidsoverwegingen aan om bij een van de lokale touroperators een georganiseerde stadstour te boeken of een auto met chauffeur of gids te reserveren. Weliswaar is dit ietsje duurder, maar de prijs is zeker niet onoverkomelijk en het veilige gevoel meer dan waard.

Dar es Salaam een mustsee tijdens een vakantie in Tanzania?

Als wij heel eerlijk zijn zouden we de stad geen ‘must see’ willen noemen. Tanzania is beroemd om haar safari parken; de Serengeti en de Ngorongoro Krater. Nergens ter wereld kan je het wild op deze manier aanschouwen. Het natuurschoon is niet te omschrijven mooi. Ook de Kilimanjaro is volstrekt uniek, evenals het sprookjesachtige Zanzibar. Een bezoek aan Dar Es Salaam zouden wij zelf niet in dit rijtje plaatsen, maar voor wie het interessant vindt om eens de sensatie te ervaren van een Afrikaanse miljoenenstad, is een bezoek aan ‘Dar’ een overweging waard.

Wil je meer over de geschiedenis van Dar es Salaam lezen? Lees hier ons blog over Dar es Salaam.
Reactie plaatsen