10 tips om jouw Tanzania reis nog leuker te maken!
28 april 2020 

10 tips om jouw Tanzania reis nog leuker te maken!

Jouw Tanzania reis nog specialer?

Een vakantie naar Tanzania is natuurlijk al super leuk en bijzonder. Toch hebben wij nog een aantal tips die jouw Tanzania reis nog specialer kunnen maken. Dit zijn activiteiten waarover je misschien zelf nog niet hebt gelezen op internet en die niet duur zijn. Er zijn immers veel leuke extra’s die je kunt toevoegen aan je reis, maar die kosten dan ook vaak de hoofdprijs. Zoals bijvoorbeeld een luchtballonvaart in Serengeti. Dat is zeker een aanrader, maar daar betaal je dan ook 600 dollar per persoon voor. Dit is daarom niet voor iedereen weggelegd. De volgende tips zijn dan ook kosteloos of kosten maar een paar tientjes waarmee je jouw Tanzania reis toch net even wat bijzonderder maakt.

Ballonsafari Serengeti

Tip 1: Stoppen van bij het viewpoint van de Ngorongoro Krater.

Dit is zeker een must do voor iedereen die op safari gaat in het noorden van Tanzania. De meesten zullen ook de krater zelf gaan bezoeken. Dan rij je dus vanaf de kraterrand naar beneden om de dieren en de krater zelf te bewonderen. Maar het is ook zeker de moeite waard om vanaf de kraterrand (viewpoint) even te genieten van het prachtige uitzicht. Wanneer je niet naar de krater gaat en alleen Serengeti gaat bezoeken, is het toch mogelijk om bij dit viewpoint even te stoppen. Je komt namelijk tijdens de rit naar Serengeti langs dit spectaculaire uitzichtpunt. Stap hier dan ook zeker even uit en geniet van het adembenemende uitzicht. Mocht je het leuk vinden is het ook mogelijk op de kraterrand te overnachten.

Tip 2: Ga eten bij restaurant The Rock Zanzibar.

Voor iedereen die naar Zanzibar gaat tijdens hun Tanzania reis: ga eten bij restaurant The Rock. Het is een restaurant op een bijzondere locatie. Het is namelijk gebouwd op een rots in zee voor de kust van Zanzibar. Afhankelijk van de getijden loop je er heen of word je er met een bootje heen gebracht. Het is natuurlijk een fantastische beleving om te lunchen of dineren in het midden van de kristalheldere oceaan. Tijdens het dineren genieten je van de ondergaande zon, waarna het donker wordt. Gedurende de lunch kun je de hele tijd genieten van het prachtige uitzicht. Wanneer je wilt lunchen of dineren bij The Rock, reserveer dan wel even van tevoren.

Tip 3: Overnacht in een tented camp.

Tijdens een safari in Tanzania overnacht je op verschillende locaties. Je maakt namelijk een rondreis door verschillende parken. Hierdoor zullen de accommodaties ook allemaal variëren. Dit kunnen allemaal lodges zijn maar ook alleen maar tented camps. Soms hebben reizigers daar ook een uitgesproken voorkeur voor. Wij vinden het leuk een voorstel te doen met een mix van tented camps en lodges zodat je beide kunt beleven. Maar zeker voor mensen die denken dat het in een tented camp afzien is of niet luxe genoeg: dat is een misvatting! Tented camps kunnen budget zijn, mid-range maar ook heel erg luxe. Deze heb je in alle prijsklassen. Het leuke van een tented camp is dat de accommodatie van canvas is gemaakt waardoor je dag en nacht alle dierengeluiden van heel dichtbij hoort. Dat geeft een speciaal gevoel. Wij vinden dit dan ook een echte aanrader.

Vind je het spannend? Probeer dan in ieder geval één nachtje in een tented camp.

Tented camp Tanzania reis

Tip 4: Neem een mooie camera en een goede verrekijker mee.

Een goede camera en verrekijker zijn eigenlijk onmisbaar tijdens je Tanzania reis. Als je wilt investeren in een mooie camera dan is het leuk een goede lens erbij aan te schaffen. Je komt dichtbij de dieren, maar je zult merken dat je met een goede zoomlens de dieren zoveel mooier op de foto kan zetten. Dus als je (hobby) fotograaf bent neem dan alle lenzen die je hebt mee. Oefen ook thuis een beetje met je camera zodat je weet welke functies er allemaal op je camera zitten. Zodat wanneer je straks die mooie leeuw voorbij ziet komen je ook weet hoe je een goede foto maak. Een extra batterij en SD-kaartje zijn ook aan te raden.

Tip 5: Plan voldoende safari dagen in.

Bij het plannen van een safari reis hebben mensen vaak nog geen idee hoeveel dag safari ze willen en nodig hebben. Dikwijls denken zij dat ze na 2 tot 3 dagen safari er wel genoeg van zullen hebben. Maar dat is meestal niet het geval! Een safari in Tanzania bestaat uit een rondreis door meerdere Nationale Parken waarin de landschappen erg divers zijn. Een safari is daarom zeker niet saai en zal je genoeg afwisseling hebben tijdens de 6/7/8 dagen safari. Bezuinig daar dan ook niet op om die reden. Als je de tijd en het budget hebt neem dan echt genoeg safaridagen.

Tip 6: Boek een privésafari in Tanzania.

Een andere tip is om een privésafari te boeken in plaats van een groepsreis. Het is een fijne luxe tijdens een safari. Je zit gedurende de hele rondreis in een jeep. Wanneer je de jeep moet delen met onbekenden waar het (misschien) niet mee klikt dan wordt het natuurlijk een hele lange week. Los daarvan is het ook heel erg prettig als je zelf het reistempo kunt bepalen. Vanzelfsprekend liggen de dagprogramma’s en accommodaties al vast. Maar wanneer je ’s ochtends bijvoorbeeld een gamedrive zou willen doen, dan is het leuk als je dat kan doen zonder dat anderen daar invloed op hebben. Je kan zelf bepalen hoelang je op gamedrive gaat.

Bovendien kun je tijdens een privésafari zelf kiezen hoelang je bij een dier blijft staan. De een is namelijk echt een vogelliefhebber en vindt het fantastisch een uur te blijven kijken hoe het vogeltje zich beweegt. De ander vindt het weer leuker wat langer bij een luipaard te blijven kijken. Wanneer je een privésafari boekt kun je jouw reis helemaal op maat samenstellen. Hierdoor kies je zelf hoe lang je op een locatie blijft, in welke accommodaties je overnacht etc.

Tip 7: Doe een early morning gamedrive.

Een early morning gamedrive betekent eigenlijk een gamedrive vroeg in de ochtend tijdens de zonsopgang. Rond 06.00 uur in de ochtend komt de zon in Tanzania op en vanaf dan is het ook toegestaan in het park te rijden. Spreek samen met jouw gids af om, om 06.00 uur te vertrekken. Dat klinkt natuurlijk erg vroeg, maar je zult merken tijdens je safari in Tanzania dat je ook redelijk op tijd naar bed gaat. Hierdoor en ben je om 06.00 uur gewoon weer fris en fruitig. Het is zo mooi om de zon te zien opkomen in de Serengeti. Het is echt adembenemend en zeker een aanrader. Je hoeft natuurlijk niet iedere dag een early morning gamedrive te doen, maar het is wel echt een must om dit een keer te doen tijdens jouw safari.

early morning gamedrive

Tip 8: Neem de tijd om wat van de lokale cultuur te zien.

Tanzania heeft een aantal bijzondere stammen zoals de Maasai en de Hadzabe stammen. Deze kun je bezoeken en dat is zeker de moeite waard. Maar het is ook leuk om een dag naar de lokale markt te gaan of naar de koffieplantages om te zien hoe zij daar koffie verbouwen. Ook is het mogelijk om een dagtrip te maken naar de bananenplantages om te zien hoe de Tanzanianen bananenbier brouwen. Al dat soort activiteiten maken jouw reis net wat specialer. Je ziet hiermee echt iets van de omgeving en de lokale bevolking. Hoe ze leven, wat hun gebruiken en rituelen zijn.

Tip 9: Bereid je goed voor op jouw Tanzania reis: inlezen!

Wanneer je een reis naar Tanzania geboekt hebt, bereid je dan goed voor! Dit kan jouw vakantie zoveel makkelijker en leuker maken. Denk hierbij aan de praktische dingen zoals het aanvragen van een visum of het controleren van jouw paspoort. Bovendien heb je waarschijnlijk een aantal vaccinaties nodig. Laat je hier goed over informeren. Je kunt er op deze pagina ook het nodige over lezen. Als je een reis bij ons hebt geboekt krijg je veel informatie hierover toegestuurd.

Tip 10: Neem de kinderen mee op safari.

Heb je kinderen en denk je dat ze nog te jong zijn voor een safari? Kinderen vinden een safari fantastisch! Dit is voor hun echt de perfecte vakantie. Los van een safari is het voor Nederlandse kinderen ook ontzettend leuk om te zien hoe de mensen in Tanzania leven, daar leren ze zo veel van. Vooral ook als ze zien hoe anders het is en hoe kindjes in Tanzania naar school gaan. Wij denken dat het naast een leuke vakantie het voor kinderen ook vooral een hele leerzame vakantie is. We hebben hier ook een leuke vlog over gemaakt, zie onderstaand filmpje voor een impressie.

Jouw droomreis naar Tanzania?

We hopen dat deze tips je helpen om jouw Tanzania reis net even wat specialer te maken. Heb je nog geen safari geboekt dan vind je het misschien leuk om deze Tanzania Safari en Zanzibar inspiratiereis te bekijken.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen