Glamping voor het echte safari gevoel
26 januari 2018 

Glamping voor het echte safari gevoel

Wanneer je je aan het oriënteren bent op het boeken van een safari zal je je ook afvragen waar je dan slaapt. Je kan tijdens een safari in Tanzania kiezen uit verschillende overnachtingsmogelijkheden. Een echte aanrader is de glamping safari in Tanzania.

Glamping safari in Tanzania

Geliefd zijn de zogenaamde tented camps, ook wel glamping genoemd. Glamping op safari in Tanzania is een manier van overnachten waarbij je het echte safari gevoel voelt, ruikt en ziet. Het woord komt van ‘glamorous camping’. Dus schrik niet meteen af, je hoeft niet met een rol wc papier naar de toiletblokken te lopen! Er is een verschil tussen de meer luxueuze permanent tented camps die een vaste pek hebben in het landschap en semi-permanent camps waarvan de precieze locatie per seizoen kan verschillen. Deze laatste zijn ook erg leuk, maar eenvoudiger. In dit verhaal hebben we het over de luxere tented camps met een vaste plek.

De aankomst bij het tented camp

Laat je niet door het woord ‘tented’ in de luren leggen, want luxe tented camps zijn inderdaad zeer luxueuze onderkomens. Wie voor het eerst bij zo’n camp aankomt, vaak na een lange rit of een opwindende gamedrive, weet niet wat hij meemaakt. Het begint met een welkomstcomité bestaande uit een ‘dada’ (zuster) met een blad met verkoelende drankjes, een ‘kaka’ (broeder) met heerlijke opgerolde nat-warme handdoekjes om je op te frissen, een aantal porters en vaak ook de campmanager die vervolgens een korte briefing geeft. Hij vertelt over de tijden van het diner en het ontbijt en andere praktische zaken en meestal ook over de het feit dat er ’s nachts altijd wild in de buurt kan zijn en dat er geen hekken of afrasteringen zijn. De bezoeker wordt gevraagd om als het donker is niet alleen buiten te lopen maar zich altijd te laten begeleiden. Vaak door authentieke Masaai, compleet uitgerust met speren. Dan is het tijd om de sleutels uit te delen en iedereen zijn of haar privé accommodatie te laten zien. Karibu sana! (Hartelijk welkom!)

Glamping safari in Tanzania

In een luxe tented camp is vrijwel altijd een hoofdruimte waarin de bar-, restaurant- en loungefaciliteiten zijn gehuisvest. Deze ruimte heeft meestal open zijkanten en een dak van riet of van gedroogde bananenbladeren. Vaak heb je vanuit deze lounge een fraai uitzicht en zal je je in het decor van ‘Out of Africa’ wanen. Als dat nog niet genoeg is, zal een goedgevulde bar je helpen om in de stemming te komen. Soms is er zelfs een zwembad. En dan zijn er de slaapvertrekken. Aparte, losstaande tenten/huisjes. De meeste zijn ingericht voor twee personen, maar er zijn er ook voor vier. Het enige wat de term ‘tented camp’ rechtvaardigt, is dat de muren vaak gemaakt zijn van de zwaarste kwaliteit canvas. Verder lijkt het in niets op een tent. Meestal is er een fraaie Afrikaanse cementvloer of een houten vloer, ook hier meestal een rieten dak of een dak van bananenbladeren en luxe sanitair met bad, (buiten)douche, dubbele wastafels en toilet. De Tanzanianen zijn er meesters in om het bad of de douche zo te situeren dat je ’s ochtend vroeg zomaar uitzicht kan hebben op de grazende zebra’s of impala’s. En dan de bedden… de kans is groot dat je nog nooit zo heerlijk geslapen hebt. Superieur beddengoed, weelderige kussens en altijd een beschermende klamboe. Vaak is er ook nog een een privé veranda waar je ’s avonds nog even heerlijk afscheid kunt nemen van de dag. Lala Salama… (slaap lekker)

Dineren in stijl, ook op een glamping safari

Tijdens het diner geniet je in vrijwel alle gevallen van een buffet. Oost Afrikaans met internationale invloeden. Je eet van wit linnen en je wordt als een vorst behandeld. Ondanks dat is de sfeer vaak ongedwongen en vriendschappelijk. Of jullie gids al of niet aanschuift aan het diner is helemaal aan jullie. Als je hem niet expliciet uitnodigt, zullen de gidsen eten in de speciale drivers faciliteiten. Als je jullie gids vraagt je te vergezellen aan tafel zal hij waarschijnlijk van die uitnodiging gebruik maken, maar dit is zeker geen must. Vaak is er ook een kampvuur waarbij het na het eten leuk is om met andere gasten safari-ervaringen uit te wisselen. Over en weer is er ongetwijfeld veel meegemaakt en te vertellen. Het is in deze tented camps zelden een straf om vroeg naar bed te gaan. Integendeel. Tijd dus om de mannen van de Masaai op te zoeken die je met hun gekleurde outfits en hun speren naar je eigen huisje zullen begeleiden.

Wakker worden op de glamping

Het gebruikelijke ochtendritueel. Veel mensen ontbijten vroeg omdat ze ook vroeg op pad willen om van het prachtige ochtendlicht te genieten. Het ontbijt is altijd uitgebreid en royaal. Full English of juist Full Fruit met de heerlijkste mango’s, papaja’s, en watermeloenen. Een eitje? Sunny side up, scrambled eggs, omelet… alles kan. Aan tafel vaak de geluiden van de Afrikaanse nacht als gespreksonderwerp. Was dat nu een leeuw of een hyena die ik hoorde? Echt hilarisch wordt het als de gidsen de dieren verbluffend goed blijken te kunnen nadoen. Tot slot de lunchboxes voor onderweg, het vaak warme en vriendelijke afscheid van de staf en natuurlijk een donatie in de tip-box! Meestal met veel plezier want wat doen deze mensen hun best om het hun gasten naar de zin te maken. Asante sana! (Hartelijk dank!)

Makasa laat je kennismaken met de allermooiste tented camps

Wil jij ook op een glamping safari in Tanzania? Onze meerwaarde ligt er ondermeer in dat wij uitsluitend samenwerken met de beste accommodaties waarbij wij ten alle tijden kunnen instaan voor de kwaliteit. Ook gaan wij regelmatig op zoek naar nieuwe accommodaties (een van de leukste dingen van ons vak) en kennen wij managers of eigenaren vaak persoonlijk. Een paar shout outs naar onze favoriete tented camps/ lodges die het echte glamping safari gevoel naar boven brengen:

Wil je meer weten? Laat het ons weten!

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen