arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik ga naar Tanzania en ik neem mee…

Als u naar Tanzania gaat, begint de pret vaak al weken, zo niet maanden van te voren. Welke routes gaan we afleggen en welke wildparks gaan we bezoeken? Gezellig heen en weer mailen met Makasa om het meest optimale plan voor uw reis samen te stellen. Voor welke accommodaties kiezen we en gaan we nu wel of niet nog een paar dagen luieren op Zanzibar? Daarnaast moeten er ook nog wat zaken geregeld worden en enkele spullen moeten worden aangeschaft. Het leek ons handig om voor u een lijstje te maken met daarop de belangrijkste zaken die u niet mag vergeten. Helemaal compleet is zo’n lijstje nooit, bovendien kan het voor iedereen weer een beetje anders zijn. Maar als u hier aan denkt, kan er weinig meer fout gaan.

Passport please

 • In Europa komt u er misschien nog wel een keer mee weg als u uw paspoort vergeet, in Tanzania (en op het vliegveld) beslist niet. Let u er daarbij op dat uw paspoort nog minstens zes maanden geldig moet zijn op de dag van vertrek.
 • Uw visum. Heel belangrijk. Wij adviseren u om dit al in Nederland aan te vragen. U kunt hiervoor terecht bij de ambassade van Tanzania in Den Haag, maar ook bij de ANWB. De kosten bedragen € 50,-. Als het niet anders kan, is het visum ook verkrijgbaar op de luchthaven in Tanzania. U moet dan contant afrekenen en rekening houden met langere wachttijden.
 • Geel boekje tegen gele koorts. U dient ingeënt te zijn tegen gele koorts. Vaccinatie tegen hepatitis A en DTP wordt aangeraden. U kunt hiervoor terecht bij de GGD, de tropenafdeling van een ziekenhuis, Meditel of bij Travel Clinic van de KLM. Ook kunt u altijd eerst advies vragen bij uw huisarts.
 • Veel mensen hebben tegenwoordig een doorlopende reisverzekering. Checkt u deze nog even. Heeft u een wereldwijde dekking? Mocht u niet over een reisverzekering beschikken, dan is het verstandig er een af te sluiten.

Al deze zaken kunt u ook uitgebreid terugvinden op onze website.

Fotograferen

 • Een extra batterij voor uw camera is heel handig. Het kan voorkomen dat u niet altijd in staat bent uw batterij op te laden op het moment dat u dat wilt. De stroom valt wel eens uit. Dan is het heel prettig als u beschikt over een extra (opgeladen) accu.
 • U gaat waarschijnlijk meer foto’s maken dan u ooit heeft gedaan. Een extra grote geheugenkaart is daarom aan te raden. Misschien liever nog twee, want u zou die ene maar eens kwijt raken…
 • Een zoomlens tot 300 mm is eigenlijk een must. Een zoomlens tot 600 mm is fantastisch voor een safari, maar dan bevindt u zich al in het gezelschap van de (semi) professionals.
 • Veel mensen schaffen speciaal voor een safari nieuwe fotoapparatuur aan. Begrijpelijk. Maar ons advies is: ga altijd met apparatuur op weg waarmee u vertrouwd bent. Dat ene luipaard die net met zijn prooi in een boom klimt, wacht niet tot u klaar bent met uw instellingen.
 • Vergeet uw verrekijker niet. Als u met meerdere mensen in de auto zit, zorgt u dan voor meerdere kijkers. De ervaring leert dat men vaak allemaal op het zelfde moment wil kijken. Denkt u in elk geval aan één kijker per twee personen.

Gezond op weg, gezond weer thuis

 • Hoewel Tanzania een laag tot matig malariarisico kent (afhankelijk van de streek), adviseren wij u ten zeerste het gebruik van malariatabletten. Malarone of Lariam. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan Malarone omdat het minder bijwerkingen heeft. Het is wel iets duurder. Bespreekt u dit even met uw arts of apotheek.
 • Belangrijk is ook de vaccinatie tegen gele koorts, maar dit hebben we hierboven al omschreven.
 • Tot slot mag in uw reisapotheek, naast normale zaken als paracetamol en een middel tegen diarree, een antimuggenspray of –stick met DEET niet ontbreken.

Dress code: safari style

 • Als u ‘s avonds buiten zit, is het in verband met muskieten aan te raden om bedekkende kleding te dragen.
 • Het kan ‘s avonds ook frisjes zijn. Neemt u daarom in elk geval een vestje of een trui mee.

Handig op weg

 • In Tanzania is 24 uur stroom per etmaal geen zekerheid. In uw lodge ligt dan ook vrijwel altijd een zaklamp voor u klaar. Voor die enkele keer dat dat niet zo is, is het prettig als u er zelf eentje heeft.
 • Uw gids kent de weg als geen ander. Vindt u het leuk om u zelf ook in de route te verdiepen, neemt u dan een kaart mee.

De reisbibliotheek

Reizen is vermoeiend. Een safari is enerverend. Dan is het een weelde om heerlijk onder de klamboe te kruipen met een goed boek. Leuk om dan iets te lezen wat bij de omgeving past. We hebben drie aanraders:

 • De blanke masai. Corinne Hofmann – Tijdens een vakantie ontmoet de Zwitserse auteur de man van haar dromen, de Masai-krijger Lketinga. Terug in eigen land kan ze hem niet uit haar hoofd zetten…
 • Trommelhart, Adriaan Groen –  Rauw én geestig schetst Adriaan Groen het leven van een tropenarts. De lezer wordt ondergedompeld in een wereld die compleet anders is dan hij gewend is.
 • De geheimen van de maasai, Ton van der Lee – De auteur doet verslag van zijn langdurige expeditie en geeft een unieke inkijk in de cultuur, tradities en rituelen van de Maasai.

Vragen kost niets

Heeft u nog andere vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen