De rivieroversteek in Serengeti zien

De rivieroversteek in Serengeti zien

Wil jij ook graag de rivieroversteek in de Serengeti meemaken? Hier vind je tips: wat, waar en wanneer!

Hoogtepunt van de migratie in Serengeti

Absoluut hoogtepunt van de migratie is de even beroemde als beruchte rivieroversteek van met name de rivier de Mara, gelegen in het noorden van Serengeti National Park. Hier worden de mooiste beelden opgenomen die je in natuurdocumentaires ziet. Vanzelfsprekend is het de droom van iedereen die op safari gaat om dit mee te maken.

Wanneer is de rivieroversteek?

De riveroversteek, ook wel rivercrossing, is iets wat jaarlijks, verspreid over meerdere weken gebeurt. Wagen de eerste kuddes de oversteek al eind juli, zullen er ook nog dieren zijn die pas half augustus of misschien nog wel begin september de sprong wagen om te kunnen grazen op het verse gras aan de overkant van de rivier. Wil je de meeste kans maken om een echte oversteek te zien en je bent flexibel qua periode en duur, dan zouden wij zeggen: kom begin-midden augustus voor een reis naar noord Serengeti. Maar net daarvoor of daarna heb je dus ook nog een kans.

De Mara rivier in noord Serengeti

Noord Serengeti, Kogatende, Mara rivier

Bij de Mara rivier aangekomen kan het zijn dat je al grote kuddes verzameld ziet staan, of dat ze nergens te bekennen zijn. Geduld is hierbij een schone zaak. Geduld en ook wel geluk. Het kan net zo zijn dat er enorme kuddes staan, maar hoe lang je ook wacht, hoe veel uren je ook stil staat in de jeep: ze steken maar niet over of nog frustrerender, dat ze opeens omdraaien en toch weer een stukje verder op gaan staan. De rivier oversteken is een stressvolle en spannende actie voor de dieren, er liggen namelijk veel gevaren voor hen op de loer. Krokodillen die wachten op een lekkere snack, maar ook verdrukking of verdrinking kan leiden tot de dood.

Plan voldoende dagen in dit gebied en wees geduldig. Hoe meer tijd je hebt, hoe groter de kans. Hopelijk maken jullie het mee, maar misschien ook (net) niet. Geniet ondertussen van de prachtige omgeving, van de spanning.

Hoe kan ik de rivieroversteek in Serengeti zien?

  • Reis tussen eind juli en eind augustus
  • Trek er een paar dagen in Noord Serengeti (Kogatende) voor uit, steken ze vandaag niet over, dan misschien morgen! Je safari is dus iets langer dan 'normaal'.
  • Boek een accommodatie niet ver van de Mara Rivier, in Kogatende.
  • Geduld, geduld, geduld, wij hebben een keer 6 uur stil gestaan, maar toen gingen ze!
Rivieroversteek migratie Serengeti

En mis je het toch net, niet te veel getreurd, we moeten ons altijd realiseren dat de natuur zich niet laat dwingen noch voor honderd procent laat voorspellen. Er is gelukkig nog zoveel meer dan alleen de migratie en de oversteek! Zoals de prachtige rivier zelf, waar krokodillen hun tijd graag in vertoeven, nijlpaarden die aan het rusten, spelen of stoeien zijn en waanzinnig veel verschillende soorten vogels en andere dieren. Het noorden is qua vegetatie weer een heel ander soort gebied dan het midden van de Serengeti, waardoor het hoe dan ook de moeite waard is om te bezoeken in deze periode.

Krokodil bij de rivieroversteek in Serengeti

Wil je ook de beroemde rivieroversteek in Serengeti zien?

Vind je het leuk om meer te zien? Deze video hebben we gemaakt toen we zelf de rivieroversteek mee maakte op onze safari. Een van mijn mooiste safari’s tot nu toe! Of bekijk hier onze voorbeeldreis waarbij je ook naar Noord Serengeti gaat!
Reactie plaatsen