Tanzania. Safari reis op maat met kinderen.
01 december 2017 

Tanzania. Safari reis op maat met kinderen.

Hoe oud moeten kinderen zijn voor een safari vakantie?

Veel mensen vragen ons wat een geschikte leeftijd is om op safari te gaan. Moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Simpel gezegd komt het erop neer dat als een kind een paar uur achter elkaar in een auto kan zitten er in principe geen bezwaar is om op weg te gaan. Als een kind nog veel slaapt onderweg, is een safari prima te doen. Onze persoonlijke ervaring is dat een baby heerlijk mee hobbelt op de cadans van de auto. In overleg kunnen wij dan ook altijd zorgen voor een geschikt stoeltje. De wat meer uitdagendere jaren zijn wanneer een kind niet meer slaapt onderweg maar zich nog niet echt bewust is van de omgeving. Je bent dan als ouder soms flink aan het multitasken: genieten van de safari en ondertussen je kind aan het vermaken. Gelukkig is meestal iedereen gauw gewend aan het safariritme en kom je snel met elkaar in een bepaalde flow. Zodra de basisschool in zicht is, wordt het makkelijker met kinderen en kan een safari niet alleen wonderschoon, maar ook nog eens heel educatief zijn. Vanaf een jaar of acht vinden alle kinderen een safari om met hun eigen woorden te spreken ‘super vet’.

Rekening houden met kinderen in de reisplanning van de safari

Wij hebben een aantal manieren waarop we een reis in Tanzania voor kinderen extra geschikt en aantrekkelijk kunnen maken. Ten eerste het begin van jullie reis: KLM landt altijd pas ’s avonds waardoor je in het donker aankomt in Tanzania en vrijwel meteen naar bed gaat. Vaak gaan onze gasten dan de volgende dag al op safari, maar met kinderen kan het heel prettig zijn om dan een rustdag in te plannen. Een dag waarop je lekker niets plant en kunt relaxen bij de lodge. Even bijkomen van de reis en acclimatiseren. Mocht je toch iets leuks in de buurt willen ondernemen die dag, kan dat natuurlijk altijd! Zie onze blog over Moshi wat daar allemaal te doen is.Dan de reisafstanden. We kunnen voor wildparks kiezen die wat dichterbij liggen, zodat de afstanden van en naar de parken beperkt blijft. Maar ook kun je goed naar de Serengeti gaan, waarvoor je wat meer transferuren moet maken. We adviseren dan wel om zeker drie nachten in het park te verblijven, om die rust in het programma te houden en niet te snel alweer terug te moeten rijden. En als je het niet erg vindt om wat meer uit te geven kan je zelfs overwegen een binnenlandse vlucht te nemen om zo de uren in de auto toch te beperken.

Kindvriendelijke accommodaties op safari

Daarnaast selecteren we kindvriendelijke lodges wanneer jullie met kinderen reizen. We kennen alle accommodaties persoonlijk, we hebben zelf drie jonge kinderen, dus we weten waar we op moeten letten. Ook zijn er steeds meer lodges met een zwembad. Alle accommodaties die wij selecteren voor gezinnen hebben familiekamers. Kinderen onder de 16 jaar liggen op safari nooit alleen in een kamer of tent. De familiekamers zijn altijd ruim opgezet met voor ieder kind een volwaardig bed met klamboe.Kindvriendelijke accommodaties Familiekamer bij Rhotia Valley

De gids als entertainer

Met de gids kun je ook de lengte van de gamedrives bepalen. Daar waar een gezelschap zonder kinderen misschien voor een lange dagtrip zou kiezen, kun je met kinderen gerust een wat kortere gamedrive in de ochtend doen en na de lunch heerlijk bij de lodge en het zwembad blijven chillen. En dan eventueel, als de kinderen weer zin hebben, aan het einde van de middag nog een uurtje dieren spotten. Ook de gids zelf is van belang. Veel van onze gidsen zijn bij uitstek geschikt om de kinderen wat te entertainen onderweg. Met spannende verhalen, dierengeluiden nadoen, liedjes zingen… Alles kan zolang het past binnen onze filosofie van liefde voor en interesse in de natuur en de omgeving.

Activiteiten, leuk voor het hele gezin

Ook kunnen we op de dagen dat je niet op safari bent, ervoor, er na, of tussendoor, speciale activiteiten organiseren die erg leuk zijn voor kinderen. Zoals een bezoek aan een school en een kennismaking met de beroemde Maasai stam waar je op een ezel kunt rijden en je kunt bekwamen in het speerwerpen. Mountainbiken, een bergwandeling maken. Er kan veel, alles in overleg en vanzelfsprekend afhankelijk van de leeftijd en de belangstelling van de kinderen. Overigens zijn veel van deze activiteiten ook heel leuk zonder kinderen 😊.Maasai Tanzania met kinderen

Gezond op weg

Wat voor elke reiziger opgaat, geldt nog meer voor kinderen: veel drinken, wees alert op uitdrogingsverschijnselen, extra aandacht voor hygiëne, veel handen wassen, enzovoorts. Het klinkt misschien overdreven, maar dit is in Afrika (en eigenlijk in elk warm land) echt van belang, en het helpt je een zorgeloze reis te maken. Een kleine reisapotheek met een aantal basismedicijnen raden wij altijd aan. Wagenziekte komt tijdens een safari, ook bij kinderen, merkwaardig genoeg nauwelijks voor. Waarom dat zo is weten we niet, maar prettig is het wel. Desondanks is er natuurlijk niets tegen om voor de zekerheid wat Primatour mee te nemen.

Op Safari: leuk, spannend en educatief

Er zijn hele leuke kindersafariboeken (zie voorbeelden op de Makasa shop) waar kinderen zich voor, na of tijdens de reis goed mee kunnen vermaken. En als het relevant is, werkt het over het algemeen erg goed als kinderen een doel hebben. Hoe klein of hoe groot ook. Bijvoorbeeld een reisdagboek bijhouden of een spreekbeurt of werkstuk maken. We hebben hiervan de meest leuke voorbeelden opgestuurd gekregen. Ook bij de voorbereidingen van een reis naar Tanzania kan het maken van een werkstuk(je) een rol spelen. We schreven ook een blog over  de tips en trics wanneer je op safari met kinderen gaat.

Meer vragen over een safari reis met kinderen?

Heb je meer vragen over reizen naar Tanzania met kinderen? Of twijfel je toch nog of een safari geschikt is voor jouw gezin? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben zelf basisschoolkinderen waarmee we al veel safari's hebben gedaan en kunnen je er alles over vertellen. En als je het leuk vindt kan je hier een voorbeeldreis downloaden ter inspiratie.Heb je de reis al bij ons geboekt? Neem dan ook eens een kijkje op de Kinderclub op onze Makasa Community! Daar kan je leuke spelletjes vinden en ook een inpaklijst en aftelkalender, speciaal gemaakt voor onze jonge safari-gasten.Met kinderen op safari Tanzania
Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen