7 tips voor jouw Afrika safari met kinderen
30 april 2020 

7 tips voor jouw Afrika safari met kinderen

Jullie familiesafari naar Afrika is geboekt en de reis komt nu steeds dichterbij… Wat spannend en leuk! Hoe kun je ervoor zorgen dat de reis voor zowel jullie volwassenen als voor de kinderen relaxed en leuk blijft? Wij hebben zelf drie kinderen en nemen ze heel veel mee op safari, we weten daar dus wel raad mee!

 • Neem snacks mee die vertrouwd voor jullie kinderen zijn.

Lekkere tussendoortjes. Te denken valt aan fruit/groente knijpzakjes, sultana’s, Liga, koekjes etc. Rijstwafels en een potje pindakaas of appelstroop kan natuurlijk ook prima mee voor onderweg. Zorg dat je voor elke (reis- en safari-)dag een paar snacks per kind bij je hebt. En zet ze op de juiste momenten in.😀 Het is handig als de snacks individueel verpakt zijn of als je er een afsluitbaar zakje voor mee hebt, dit voorkomt mieren of andere ongedierte.

 • Schaf leuke (safari)kinderboeken aan om mee te nemen.

Dit kunnen leesboeken zijn, maar ook kinderencyclopedieën, stickerboeken of kleurboeken. Helemaal leuk als het natuurlijk met safari/Tanzania te maken heeft, want dan worden zowel de reis als de boekjes nog meer betekenisvol voor de kinderen. Ruimte in de boeken of aparte boekjes om zelf in te kunnen tekenen en schrijven over alles wat ze tijdens de safari zien, is natuurlijk helemaal leuk! Zorg dus ook voor een paar pennen/stiften in je tas. Deze boeken deden het bij onze kinderen erg goed:

 1. Wat niet in de safarigids van je ouders staat | Joukje Akveld
 2. Superjuffie op safari | Janneke Schotveld
 3. Let’s Explore… Safari | Lonely Planet Kids
 4. Waarom? de grote dierenencyclopedie | Derek Harvey
 • Vergeet een paar verrekijkers voor de kids niet!

Deze doen het bij onze kinderen altijd erg goed. Het liefst nog voor ieder een eigen, zodat er geen ruzies ontstaan wanneer jullie net even rustig willen kijken naar de luipaard die jullie in het vizier hebben! Dit kunnen gewoon kinder-kijkertjes zijn als de kinderen nog jong zijn.

tips voor jouw Afrika safari met kinderen

 • Snoetenpoetsers en alcoholgel in je handtas.

Deze zijn natuurlijk altijd handig wanneer je op reis bent, misschien ook voor jezelf, maar sowieso voor je kinderen. Zeker in het stoffige Afrika. En ook als je gaat snacken/hebt gesnackt in de safarijeep waar je niet even je handen of gezicht kunt wassen. Zorg voor lekkere schone handen vóór en na het snacken.

 • Is het even ‘saai’? Doe een leuk auto-spelletje!

Deze momenten zijn natuurlijk uitermate geschikt voor spelletjes. De kinderen onderling met elkaar, maar natuurlijk is het ook superleuk als je meedoet als ouder. Of als de gids mee kan doen!

🦁 Safari-achterbank-bingo (download de bingokaarten hier).

Wie heeft als eerst zijn kaart met dieren vol?

🦁 Ik zie ik zie wat jij niet ziet… en het dier is…

Wie ziet welk dier als eerst? Een zebra, giraffe en antilopen zijn 10 punten waard. Een leeuw, cheetah en luipaard zijn 30 punten waard. Je kan zelf de spelregels en puntenaantallen bedenken, de gids is bij ons altijd de scheidsrechter.

🦁 Wat ben ik?

Neem een dier in gedachten en de ander moet door vragen te stellen erachter komen welk dier je bent. Je mag alleen antwoorden met ja en nee.

🦁 Dierenslang

Noem om de beurt een dier en de volgende noemt een dier welk begint met de letter waarmee het laatste dier eindigde (giraffe – ezel – leeuw – … ).

🦁 Galgje

Natuurlijk leuk als je alleen woorden mag doen die met jullie reis te maken hebben.

🦁 Kilometergokken

Vraag de gids of hij dit spel met jullie wil doen. Hij moet ‘start’ zeggen en gokken wanneer er een kilometer is gereden. Wie zat er het dichtstbij? De gids is de scheidsrechter! Houden jullie zelf de punten bij?

🦁 Rijmrijden

Zeg om de beurt hardop een zin. Degene daarna moet een rijmende zin verzinnen. ‘Vanochtend moesten we vroeg op.’ – ‘De safari is echt top.’ – ‘Onderweg bedenk ik vaak een leuke mop.’

🦁 Zingen!

De gids weet vaak wel een leuk liedje die hij jullie maar al te graag in het Swahili zou willen leren…. Ken jij ‘m helemaal uit je hoofd aan het eind van de safari?

tips voor jouw Afrika safari met kinderen

 • Ipad mee?

Oké, deze is persoonlijk! Of je deze überhaupt mee wil en zo ja, hoe je (kind) er mee om gaat. Soms verliest je kind de interesse voor de natuur, omdat de Ipad interessanter lijkt. Maar het zou zo zonde zijn als je kind gaat zeuren om de Ipad als er zoveel moois te zien en te leren valt. Maak er dus duidelijke afspraken over, bijvoorbeeld alleen tijdens de transferritjes van het ene naar het andere park. Of ‘m alleen tevoorschijn halen wanneer het echt even een struggle momentje voor je kind is. Zorg van tevoren dat je een paar leuke films erop hebt gezet (The Lion king is natuurlijk een aanrader😀).

 • Communiceer met de gids

Blijf je wensen, zorgen en vragen uitspreken naar de gids. Vaker stoppen tijdens het rijden? Iets langer uitslapen morgen? Morgen iets eerder bij de lodge aankomen? Vraag het gerust en overleg. Alleen dan kan hij er alles aan doen om jullie reis zo prettig mogelijk te maken! Voor de kinderen en dus ook voor jullie.

Tips Afrika safari met kinderen

Ready to go!

We hopen dat deze tips helpen om je voor te bereiden op jullie safari in Afrika met het gezin. Mocht je nog vragen hebben laat het ons weten!

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen