Een safari vakantie. Wat is een safari eigenlijk?
02 juni 2017 

Een safari vakantie. Wat is een safari eigenlijk?

Laatst stonden we met een informatiestand op een Afrika happening in Leiden. Altijd leuk om te doen! Maar ook realiseerde we ons weer eens hoeveel mensen er zijn die nauwelijks een idee hebben wat je eigenlijk precies doet op een safari. Misschien leuk om jullie op deze plek eens mee te nemen…

Safari betekent reis

In het Swahili betekent safari letterlijk reis. Als de Tanzanianen safari njema tegen elkaar zeggen, dan bedoelen ze gewoon goede reis. Voor ons heeft het echter een wat andere betekenis. Onder safari vakantie verstaan wij een meerdaagse tour door één of meer wildparken onder leiding van een gids in een safari jeep waarbij meestal overnacht wordt in camps of lodges.

Een Safari vakantie begint met ‘het plan’

Een safari vakantie plannen begint allemaal met een reisplan. Aan de hand van de beschikbare tijd, de samenstelling van het gezelschap en het budget wordt een reisplan opgezet. Een safari vakantie van drie dagen kan heel goed, maar noemen wij een korte safari. Twee weken is lang. Meestal zit de lengte van een safari daar ergens tussen in, zo’n 7-10 dagen. Gezelschappen bestaan vaak uit twee tot 10 personen; een stel, een gezin of een clubje vrienden. Bij meer dan 7 personen is er meer dan één jeep nodig. Voor kinderen is een safari vakantie fantastisch. Wel kan het verstandig zijn om, afhankelijk van hun leeftijd, het programma wat aan te passen. Wij hebben daar ruime ervaring mee.

Een safari voert je vaak door een aantal wildparks of zoals ze hier in Tanzania heten: nationale parken. Meestal twee, drie of vier parken per safari vakantie. De beroemdste parken (Serengeti, Ngorongoro krater, Tarangire, Lake Manyara, Selous) zijn verschillend van grootte en kennen elk hun eigen karakteristieken. Zo is bijvoorbeeld Lake Manyara in een dag ‘te doen’, terwijl je in de Serengeti met gemak een week kunt rondzwerven. Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie wildparks als in (noord) Tanzania. Samen met de reiziger komen we tot het perfecte reisplan voor de safari vakantie.

Let’s go op safari!

In Tanzania is het zeer ongebruikelijk, zo niet onmogelijk, om zonder safari gids te reizen. Je gaat dus een aantal dagen samen op pad. Om die reden vinden wij onze gidsen heel belangrijk en investeren wij voortdurend in hun training en opleiding. Een goede gids heeft een uitmuntende kennis van flora en fauna, spreekt goed Engels, is een uitstekende en veilige chauffeur en is sociaal vaardig.

Op de dag dat jullie safari vakantie begint, word je door de gids opgehaald bij jullie accommodatie. U maakt kennis met hem en met de auto waarin jullie een tijdje zullen ‘wonen’. Het is een vierwiel-aangedreven Toyota Landcruiser, afhankelijk van het gezelschap, al of niet in een verlengde variant. De auto heeft een groot uitsteldak waardoor je staande in de auto gemakkelijk uit het dak kan fotograferen of filmen. Er is een koelbox aan boord en de gids heeft altijd gezorgd voor meer dan genoeg water. Veel drinken is belangrijk! Dan kan de safari vakantie beginnen…

De wildparks, de safari

Je rijdt naar het eerste nationale park. Bij de gate regelt jullie gids het papierwerk waaronder de nodige betalingen. De wildparken zijn uniek. We moeten daarbij voor lief nemen dat de door de Tanzaniaanse overheid vastgestelde entreegelden ook hoog zijn. Eenmaal door de gate begint de safari dan echt. Je zal je ogen uitkijken!

Dieren van Antilope tot Zebra

In grote getale zal je allerlei antilopen zien. Maar ook zebra’s, gnoes en olifanten. Buffels, nijlpaarden en giraffen. En nog veel meer. Dat je uitgebreid de kans krijgt deze dieren te bekijken en te fotograferen staat wel vast. Een ontmoeting met de koning der dieren, de leeuw, komt minder frequent voor in de kleinere parken, maar in Serengeti en de Ngorongoro Krater zie je er genoeg. Zeldzamer zijn het luipaard, de cheetah en de neushoorn. Voor het zien van deze dieren is een echt ‘spottersoog’ vereist. Maar dat zal je snel genoeg ontwikkelen! Je gids zal jullie daarbij helpen. Als je voor het eerst van dichtbij een luipaard in een boom ontdekt, dan is dat een onbeschrijflijke sensatie.

Overnachtingen op een safari vakantie

Tijdens een safari overnacht je meestal iedere nacht op een andere plek. Bij lange safari’s kunnen dat meerdere dagen op één locatie zijn. Het luxe-niveau stemmen we met elkaar af. Er zijn eenvoudige tented camps, luxueuze tented camps, en lodges waarin luxe alleen de overtreffende trap kent. Het is maar net wat je wilt. Heel leuk is natuurlijk ook om het af te wisselen. Een paar nachtjes avontuurlijk, afgewisseld met een nachtje superchique. Sommige lodges hebben een zwembad. Allen bieden zij heerlijke faciliteiten om te loungen en te chillen. Lezen, staren over de savannen of ‘s avonds lekker wegzakken bij het vuur. Wat de lodges bindt, eenvoudig of luxueus, is de speciale safarisfeer die je nergens anders ter wereld aantreft en die je nooit zult vergeten.

Gamedrives op safari

Hoe je de volgende dagen doorbrengt overlegt je steeds met je gids. Tijdens of na het diner in de lodge zul je elkaar treffen. Sommige mensen vinden het leuk de gids voor het diner aan tafel uit te nodigen. Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Als je het prettig vindt om in besloten kring te dineren, is dat prima. De gidsen hebben ook de grootste lol als zij lekker onder elkaar zijn. In alle lodges hebben zij uitstekende drivers verblijven tot hun beschikking.

Voor een dag in een wildpark worden meestal twee ‘gamedrives’ gepland. Eentje ‘s ochtends en eentje in de middag. De gids zal je vaak proberen te porren om in de ochtend heel vroeg te vertrekken om zodoende zonsopgang (meestal rond 06.15 uur) en de eerste uren van de dag mee te maken. Dit zijn de uren waarop het wild het meest actief is en het licht het mooiste is om te fotograferen. Het beroemde ‘magic light’.

Je kan dan aan het einde van de ochtend terug zijn bij de lodge, waarna je heerlijk kunt lunchen, eventueel wat zwemmen, opfrissen, een tukje doen, of wat je maar prettig vindt. Als de meest intense warmte en het felste licht gedoofd zijn, zo rond 15.00 uur, kan je voor een tweede gamedrive op pad gaan. On the road voor nog eens twee-drie uurtjes magic light. En dan is het tijd om afscheid te nemen van de dieren, want in de meeste parken mag je slechts van 06.00 tot 18.00 rijden. Daarna wordt het wild volstrekte rust gegund. Alleen zo blijft dit paradijs op aarde in stand.

Als je de hele dag op pad wilt, of grotere afstanden wilt overbruggen, dan kan dat ook. Iedere lodge levert uitstekende lunch- (of zelfs ontbijt) boxes voor onderweg. En hoewel het vegetarisme in Afrika niet echt wijd verbreid is, wordt ook daar rekening mee gehouden.

De Afrikaanse nacht op safari

‘s Nachts zul je heerlijk slapen! Je zal moe zijn van de enerverende dag, de warmte en het off-road rijden. Het in alle lodges fantastische beddengoed, de bescherming van een klamboe en de geluiden van de Afrikaanse nacht zullen u in een heerlijke droom doen weg zakken. En wie weet gaat die droom over het ontbijt dat je de volgende dag te wachten staat. Naast het fameuze full English breakfast is daar altijd het beroemde Tanzaniaanse fruit: mango, papaja, watermeloen en avocado. Niet zelden gaan de gesprekken bij het ontbijt over de dierengeluiden die ‘s nachts gehoord zijn. Waren het leeuwen? Olifanten? Hyena’s? Dat weten we pas als de gidsen de geluiden met gevoel voor theater hebben nagedaan. Another day is about to come….

Zonnen op Zanzibar. Uitgerust naar huis.

De meeste reizigers komen naar Tanzania voor een safari. Terecht. Het is een belevenis om nooit te vergeten. Maar toegegeven… het kan vermoeiend zijn. Daarom sluiten veel van onze gasten af met een paar dagen aan het strand. Zanzibar biedt in dat geval alles wat een liefhebber van zon en zee kan verlangen. Zo kan je, terwijl je aan je cocktail nipt, nog even nagenieten van de gedachte aan dat ene luipaard in die boom.

Wil jij ook wel eens op een safari vakantie in Tanzania?

Hebben we je enthousiast gemaakt voor een safari vakantie naar Tanzania? Download hier onze voorbeeldreis met meer informatie én prijzen van een safari in Tanzania met een strandvakantie op Zanzibar.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen