Nyerere National Park (voorheen Selous Game Reserve)

Nyerere National Park (voorheen Selous Game Reserve)

Nyerere National Park heette voorheen Selous Game Reserve en kreeg in 2019 de status National Park. Het is het grootste nationale park van Afrika. Met een oppervlakte van 30.000 vierkante kilometer is het zo groot als enkele kleinere Europese landen. De geschiedenis van Nyerere National Park en het gevoel van mystiek dragen bij aan de aantrekkelijkheid. Het park is vernoemd naar Fredrick Courtney Selous, een bekende ontdekkingsreiziger en Britse legerofficier in de Royal Fusiliers. Selous sneuvelde tijdens gevechten langs de Rufiji-rivier, die door het park stroomt. Tegenwoordig dankt het park zijn naam aan Julius Nyerere, de eerste president van Tanzania. Hij wordt door vele wordt beschouwd als de vader van de moderne staat.

Rufiji-rivier

Het bepalende kenmerk van Nyerere National Park zijn de riviersystemen die er vanuit de omliggende hooglanden in stromen. Naarmate deze rivieren hun hoogte verliezen, bewegen ze naar elkaar toe en komen samen om de Rufiji-rivier te vormen. De Rufiji slingert zich een weg naar de Indische Oceaan. In de loop der jaren heeft deze rivier kenmerken in het land gebeiteld, zoals kloven, meren en moerassen. Die zorgen allemaal voor een zeer dramatisch landschap. De riviersystemen trekken en ondersteunen een breed scala aan dieren en vegetatie. Nyerere National Park is een van de weinige parken in Tanzania waar het mogelijk is een bootsafari te maken over de rivier en haar zijrivieren. Een onvergetelijke ervaring die een uniek perspectief geeft op de natuur.

Nyerere National Park

Genoeg te zien in Nyerere National Park

De verschillende vegetatiezones zorgen voor een verscheidenheid aan flora, variërend van dicht struikgewas tot open en bebost grasland met palmbomen. Op het gebied van wildlife, zijn de wilde jachthonden kenmerkend voor het park. De kans dat je deze hier ziet is namelijk groter dan in andere parken, waar de jachthonden zeldzamer zijn geworden. Ook het waarnemen van grote roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en hyena’s komt vaak voor in Nyerere National Park. Daarnaast heeft het park ook een grote populatie Afrikaanse olifanten, nijlpaarden, krokodillen en buffels, samen met een indrukwekkend aantal antilopen en gazellen.
Reactie plaatsen