Toen ik zo’n jaar of tien geleden voor het eerst op safari ging, had ik haar nog nooit gezien. Misschien had ik zelfs nog nooit van haar gehoord, dat weet ik niet meer, maar meteen vanaf de eerste ontmoeting vond ik haar prachtig. De serval kat.
In al die jaren dat we nu de savannen doorkruisen heb ik haar ook niet heel vaak gezien. Wat mooi is, is nu eenmaal vaak zeldzaam. Van alle katachtige lijkt de Serval kat het meest op onze Europese huiskat. Misschien anderhalf keer zo groot en wat slanker, maar met de uitstraling, de kleuren en de vacht die lijkt op een cheetah. Aan de ene kant een kat om op schoot te trekken, maar in feite natuurlijk gewoon een wild dier.
Wat een schoonheid
De serval kat is een echte beauty. Ze heeft relatief lange poten, een korte staart die afwisselend zwart en geelbruin geringd is, een lange nek en een kleine kop met grote, afgeronde oren en een korte snuit. Vooral de oren zijn, in vergelijking met het gezicht, opvallend groot. De achterzijde van de oren is zwart met een duidelijke witte vlek in het midden. De vacht is geelbruin van kleur met een ronde vlekken die tot zwarte strepen kunnen samenvloeien. De onderzijde van het lichaam is vuilwit van kleur.
De serval kat leeft vooral op de Afrikaanse savanne en in open graslanden. Ze leeft solitair maar paren en groepen komen ook voor. Bij ontmoetingen tussen de dieren onderling knikken ze met hun kop op en neer. Vaak maken de dieren zich hierbij zeer groot door op de tenen te gaan staan, met gekromde rug. Bij agressie maakt de serval grommende en blaffende geluiden waarbij met de klauwen wordt uitgehaald. In ieder geval houdt de serval van geluiden maken, ze blazen, spinnen en sissen.
Weinig is veilig voor de serval kat
Hoewel serval katten leven en jagen op de grond, zijn het goede klimmers en vissers. Ze jagen op nestelende en slapende vogels maar eten ook vis, kikkers en reptielen. Hun voedsel bestaat echter vooral uit kleine knaagdieren zoals muizen en ratten, hazen en kleine antilopen. Ze bespringen hun prooi of grijpen deze na een snelle sprint. Met de lange poten kan ze goed over het gras heen kijken en kunnen er vogels met een sprong uit de lucht worden gegrepen. Ook ondergronds wordt naar prooi gezocht. Deze wordt uitgegraven of uit het hol getrokken met de lange voorpoten. Delen van grotere prooidieren worden ondergronds opgeslagen. U ziet, weinig is veilig voor deze aaibaar ogende kat. Ze is een jager pur sang.
De serval is geen huisdier
In Europa, en ook in Nederland, worden servals door fokkers of handelaren soms aangeboden als huisdier. Een dierenarts luidde daar onlangs de noodklok over. Hij schreef op zijn website: ‘Omdat ik nu meerdere malen ben geconfronteerd met mensen die verkeerd zijn voorgelicht over het houden van een serval, of niet weten wat een serval voor een kat is en hem alleen willen omdat hij zo mooi is, wil hier nog een keer benadrukken dat een Serval niet geschikt is om in huis te houden!!!!’
Ook op safari?
Wil je een serval in het echt zien, informeer dan naar de mogelijkheden voor een safari op maat. Onze ervaren, uitstekend opgeleide en Engels sprekende gidsen, tonen je flora en fauna van ‘s werelds beroemdste wildparken zoals de Serengeti, Tarangire, Lake Manyara en de Ngorongoro krater.
Karibu sana! (Hartelijk welkom!)
Bron: Bij het schrijven van dit blog is geput uit onze eigen ervaring, maar is ook gebruik gemaakt van Wikipedia.