Veilig op reis in Tanzania - Op reis in Tanzania - Tanzania blog
arrow_drop_up arrow_drop_down

Laten we eerlijk zijn. In Afrika zijn oorlogsgebieden en er zijn plaatsen waar honger voorkomt. Er zijn soms grote problemen met de gezondheidszorg. Een niet gering deel van de rampspoed die wij dagelijks op televisie zien, komt uit Afrika. Een grote misvatting over Afrika is echter dat het overal hetzelfde zou zijn. Afrika is het op één na grootste continent ter wereld met een bevolking van meer dan een miljard mensen. De verschillen tussen de verschillende landen, gebieden en hun inwoners zijn enorm. Alsof Spanje en Noorwegen op elkaar lijken!

Al een halve eeuw democratie

In het politieke spectrum van Afrika is Tanzania al ruim vijftig jaar een van de meest stabiele factoren. Het land werd in 1961 zelfstandig onder leiding van de eerste president Nyerere. Hij wordt gezien als de grootste held van de nationale geschiedenis die van 120 verschillende stammen een eenheid wist te smeden. In Tanzania is, net als in Nederland, ruimte voor alle godsdiensten.

De schatten van Tanzania

Afrika is geen Europa. De levensstandaard is niet dezelfde. Maar vergelijkenderwijs is Tanzania geen arm land. Natuurlijk komt armoede voor. Maar niet structureel of op grote schaal. Er zijn grote, zeer vruchtbare gebieden. Het groen in de Tanzaniaanse vlag staat daar symbool voor. Er zijn zeer veel bodemschatten, ertsen en mineralen. En niet te vergeten geweldige toeristische troeven zoals de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, en een aantal van de mooiste wildparks ter wereld waaronder de Ngorongoro krater en de Serengeti.

On the road

Wie reist in Tanzania zal ook moeten deelnemen aan het soms chaotische verkeer. Daarom zijn de auto’s waarin wij onze reizigers laten rijden, meestal Toyota Landcruisers, tip-top van kwaliteit. Het onderhoud van onze safari-auto’s geschiedt regelmatig, professioneel en intensief. Daarnaast is het van belang dat u een goede driver heeft. Onze gidsen zijn zonder uitzondering betrouwbare chauffeurs die geen enkel risico nemen en bij wie uw veiligheid voorop staat.

Veilig op safari

Als u eenmaal op safari gaat, moet u zich realiseren dat een wild park geen dierentuin is. Een belangrijk verschil is: er zijn geen hekken. De dieren wordt geen stroobreed in de weg gelegd. Wij mensen zijn op bezoek bij het wild en passen ons aan. Niet andersom. Dat betekent dat u tijdens een game-drive in de auto blijft. Een plasje achter de auto kan, maar daar blijft het bij. Als u zich hieraan houdt, is een safari volkomen veilig. Gevallen waarin een dier aanvalt, zijn uiterst zeldzaam. Wij hebben het nog nooit meegemaakt.

Als u ‘s avonds in uw lodge bent, geldt eigenlijk hetzelfde. Er zijn geen hekken die de lodge scheiden van de natuur. Binnen de lodge bent u volkomen veilig, maar u moet niet ‘s avonds in het donker alleen naar buiten gaan. U kunt geen wandelingetje gaan maken. Als u in het donker van de lounge area naar uw privé vertrek wilt, laat u zich begeleiden door personeel van de lodge. Soms zijn dit Maasai mannen met een speer. Ook als u ‘s ochtends vroeg, als het nog geen licht is, de omgekeerde weg aflegt, vraagt u om een support. Bij aankomst in een lodge zal de camp-manager u altijd tijdens een korte briefing op de hoogte brengen van de spelregels.

Gezond weer op

Tanzania kent, afhankelijk van het gebied, een laag tot gematigd malaria risico. Zelf slikken wij geen preventieve medicijnen omdat we hier wonen. Wel hebben we testjes in huis die we kunnen gebruiken bij een vermoeden. Het is dan nog vroeg genoeg om maatregelen te treffen. We raden u echter ten zeerste aan om wel malariatabletten te slikken. Het gebruik van Malarone kent nauwelijks nadelen en reduceert het risico van een besmetting tot nul. Uw huisarts kan u hierover ook adviseren.

Een heerlijk vakantieland

Tanzania is zonder twijfel een heerlijk vakantieland dat u een schat aan natuurschoon te bieden heeft. Naast de onovertroffen wild parks is er de altijd fascinerende Kilimanjaro met haar witte top, de kleurrijke Maasai-cultuur en het zonovergoten eiland Zanzibar. In ons blog Op reis in Tanzania kunt u wekelijks lezen over alles wat met Tanzania te maken heeft. Voor vragen over reizen naar Tanzania gaat u naar www.makasatanzania.com of mailt u naar info@makasatanzania.com.

Over de schrijver
Reactie plaatsen