Laten we eerlijk zijn. In Afrika zijn oorlogsgebieden en er zijn plaatsen waar honger voorkomt. Er zijn soms grote problemen met de gezondheidszorg. Een niet gering deel van de rampspoed die wij dagelijks op televisie zien, komt uit Afrika. Een grote misvatting over Afrika is echter dat het overal hetzelfde zou zijn. Afrika is het op één na grootste continent ter wereld met een bevolking van meer dan een miljard mensen. De verschillen tussen de verschillende landen, gebieden en hun inwoners zijn enorm. Alsof Spanje en Noorwegen op elkaar lijken!
Tanzania de stabiele factor
In het politieke spectrum van Afrika is Tanzania al ruim vijftig jaar een van de meest stabiele factoren. Het land werd in 1961 zelfstandig onder leiding van de eerste president Nyerere. Hij wordt gezien als de grootste held van de nationale geschiedenis die van 120 verschillende stammen een eenheid wist te smeden. In Tanzania is, net als in Nederland, ruimte voor alle godsdiensten.
De schatten van Tanzania
Afrika is geen Europa. De levensstandaard is niet dezelfde. Maar vergelijkenderwijs is Tanzania geen arm land. Natuurlijk komt armoede voor. Maar niet structureel of op grote schaal. Er zijn grote, zeer vruchtbare gebieden. Het groen in de Tanzaniaanse vlag staat daar symbool voor. Er zijn zeer veel bodemschatten, ertsen en mineralen. En niet te vergeten geweldige toeristische troeven zoals de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, en een aantal van de mooise wildparks ter wereld waaronder de Ngorongoro krater en de Serengeti.
Is het verkeer veilig?
Wie reist in Tanzania zal ook moeten deelnemen aan het soms chaotische verkeer. Daarom zijn de auto’s waarin Makasa onze reizigers laat rijden, meestal Toyota Landcruisers, tip-top van kwaliteit. Het onderhoud van onze safari-auto’s geschiedt regelmatig, professioneel en intensief. Daarnaast is het van belang dat je een goede driver hebt. Onze gidsen zijn zonder uitzondering betrouwbare chauffeurs die geen enkel risico nemen en bij wie jouw veiligheid voorop staat.
Veilig op safari
Als je eenmaal op safari gaat, moet je je realiseren dat een wild park geen dierentuin is. Een belangrijk verschil is: er zijn geen hekken. De dieren wordt geen strobreed in de weg gelegd. Wij mensen zijn op bezoek bij het wild en passen ons aan. Niet andersom. Dat betekent dat je tijdens een game-drive in de auto blijft. Een plasje achter de auto kan, maar daar blijft het bij én altijd in overleg met jouw gids. Als je je hieraan houdt, is een safari volkomen veilig. Gevallen waarin een dier aanvalt, zijn uiterst zeldzaam. Wij hebben het nog nooit meegemaakt.
Als je ‘s avonds in je lodge bent, geldt eigenlijk hetzelfde. Er zijn geen hekken die de lodge scheiden van de natuur. Binnen de lodge ben je volkomen veilig, maar je moet niet ‘s avonds in het donker alleen naar buiten gaan. kunt geen wandelingetje gaan maken. Als je in het donker van de lounge area naar je privé vertrek wilt, laat je je begeleiden door personeel van de lodge. Soms zijn dit Maasai mannen met een speer. Ook als je ‘s ochtends vroeg, als het nog geen licht is, de omgekeerde weg aflegt, vraag je om een support. Bij aankomst in een lodge zal de camp-manager je altijd tijdens een korte briefing op de hoogte brengen van de spelregels. Als je je daaraan houdt, loop je geen enkel risico.
Gezond weer op
Tanzania kent, afhankelijk van het gebied, een laag tot gematigd malaria risico. We raden je echter ten zeerste aan om wel malariatabletten te slikken. Het gebruik van Malarone kent nauwelijks nadelen en reduceert het risico van een besmetting bijna tot nul. Je huisarts of de GGD kan je hierover ook adviseren.
Tanzania: een heerlijk veilig vakantieland
Tanzania is zonder twijfel een heerlijk én veilig vakantieland dat je een schat aan natuurschoon te bieden heeft. Naast de onovertroffen wild parks is er de altijd fascinerende Kilimanjaro met haar witte top, de kleurrijke Maasaai-cultuur en het zonovergoten eiland Zanzibar. Vind je het leuk om je te laten inspireren voor een voorbeeldreis? Bekijk hier onze Tanzania Safari & Zanzibar strand vakantie.