Een vriend van ons heeft een klein cafetaria in de stad. Het staat op het terrein van een garage waar wij ook wel eens komen. Kamal houdt namelijk van eten, vooral van vis, en van autoβs. Vroeger was hij ralley-rijder waarbij hij ooit een deel van zijn hand verloor. Desondanks is hij razendhandig in de keuken. Zijn roots liggen aan de kust. Vandaar dat hij elke week verse vis aan zee haalt. 8 uur rijden heen, 8 uur rijden terug. Fameus is zijn octopussoep, maar de Tanzaniaanse viscurry mag er ook zijn! Een enkele keer slaan we ons eigen advies om geen streetfood te eten in de wind. En dat is als we bij Kamal zijn. Hier is zijn recept.
De boodschappenlijst voor 2 personen
- 1 grote snapper of brasem, gefileerd
- 1 citroen
- 3 el plantaardige olie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 el kerriepoeder
- 400 gr tomaatblokjes uit blik
- 1 lepel pindakaas, liefst ongezouten
- Een halve groene paprika, gesneden
- 2 plakjes verse gemberwortel, fijngehakt
- 1 verse groene chilipeper zonder zaad, fijngehakt
- 6 dl visbouillon
- 1 el verse koriander, fijngehakt
- zout en vers gemalen zwarte peper
1. Marineer de vis
Strooi peper en zout over de vis en knijp ere en halve citroen boven uit. Dek af, en laat 2 uur marineren. Dit is belangrijk, want als je dit korter doet, dan wordt Kamal boos.
2. Fruit de ui
Verhit de olie en fruit de ui en knoflook 5 minuten. Draai het vuur laag en voeg het kerriepoeder toe. Roer alles goed.
3. Een heerlijke saus
Roer de tomatenblokjes erdoor en voeg de pindakaas toe. Meng alles goed. Voeg de paprika, gember, chilipeper en bouillon toe. Roer het goed en laat 10 minuten zachtjes koken.
4. De vis mag zwemmen
Snij de vis in stukken en leg die in de saus. Laat alles nog eens 20 minuten zachtjes koken tot de vis gaar is. Schep de vis uit de pan en leg de stukken op een bord.
5. Chakula Chema! (Smakelijk eten!)
Roer de koriander door de saus en voeg peper en zout toe naar smaak. Is de saus erg dik, voeg dan nog wat bouillon of water toe. Doe de vis weer in de pan, verhit alles en server meteen.