Een culinaire trip door Tanzania
arrow_drop_up arrow_drop_down
6 januari 2017 

Een culinaire trip door Tanzania

Lokaal en internationaal

Net als op veel andere plekken is er ook in Tanzania een groot verschil tussen de lokale keuken en dat wat de hotels en lodges serveren. Het traditionele nationale gerecht ugali bijvoorbeeld, zult u in op toeristen gerichte gelegenheden niet tegenkomen. Toch is het de moeite waard deze lokale specialiteit eens te proberen. Het is een kleverig gerecht van maismeel of meel van de cassave met een saus van vlees, vis of bonen. Het wordt met drie vingers van de rechterhand gegeten. Als u zich die techniek ook eigen maakt, zult u de smaak van de gerechten heel anders vinden. U zult ontdekken hoe u van de stoofschotels kleine balletjes kunt maken, net groot genoeg om die naar uw mond te brengen zonder te morsen.

Daarnaast is er natuurlijk de heerlijk ruikende en smaakvolle Tanzaniaanse rijst die in niets lijkt op onze Lassie Toverrijst. Als het aan de Tanzanianen ligt eten ze ‘s ochtends rijst, ‘s middags rijst en ‘s avonds rijst. Vaak met geroosterd vlees (nyama choma), vlees gestoofd in een pittige saus (pilipili) of met bonen (maharage). Vlees is meestal van kip, rund of geit. Varkensvlees wordt minder gegeten. Geit is zo populair onder de locals dat op bruiloften vaak een hele geit aan het spit fungeert als bruidstaart waarbij bruid en bruidegom elkaar het eerste stukje van de geit aanbieden. Net als in vrijwel alle Afrikaanse landen wordt het vlees nooit ‘rood’ gegeten, maar altijd well done of goed gaar gestoofd. Dit stamt uit de tijd dat koeling vaak een probleem was, en nog steeds zult u hier en daar vlees ongekoeld buiten zien hangen. In hotels en lodges kunt u er echter vanuit gaan dat de koelfaciliteiten up-to-date zijn.

Tot slot de bananen. Wie schrijft over de Tanzaniaanse keuken mag de bananen niet onvermeld laten. Ze zijn er overal in alle soorten en maten. Groen, geel, rood, klein en groot en ze worden op verschillende manieren bereid. Zo is er bijvoorbeeld bananensoep, gefrituurde of gebakken banaan, gekookte banaan, maar ook bananenbier. Afya! (Proost!)

Hotels en lodges

Hier wordt veelal een mix geserveerd waarin de internationale keuken en lokale invloeden samengaan. Het ontbijt biedt meestal veel variatie. Afhankelijk van de mate van luxe wordt een full English breakfast geserveerd. Altijd een keur aan vers fruit: ananas, passievrucht, watermeloen en vooral de lekkerste en sappigste mango’s die u ooit gegeten heeft. Maar vaak ook lokale heerlijkheden zoals Mandazi, zoet brood in de vorm van een soort oliebol en Chapati, pannenkoekjes.

Zowel het ontbijt als de lunch en het diner zijn vrijwel altijd in de vorm van een buffet waarbij er zowel ‘s middags als ‘s avonds uitgebreid en warm gegeten wordt. Tanzanianen zijn dol op soep. Dat is er dan ook vaak als entree in vele variaties. Daarna volgt altijd rijst en soms Italiaanse pasta of lasagne. Met geroosterde kip en meestal ook beef (rundvlees) in een saus. In de kuststreken zult u meer vis aantreffen. De Indische Oceaan is een onuitputtelijke bron van seafood. De infrastructuur  is echter nog niet van dien aard dat u ook in het binnenland veel vis kunt eten. Naast verschillende groenten is er vrijwel altijd een uitgebreide saladbar waar u uw vitaminevoorraad op pijl kunt brengen. Het nagerecht bestaat vaak uit verschillende soorten fruit.

Wat de Tanzanianen niet of nauwelijks kennen is de ‘borrelhap’. Een toastje met kaas zult u niet snel tegenkomen. Uitzondering hierop is de zogenaamde samosa. Een verrukkelijk driehoekig gefrituurd snackje, gevuld met groente of vlees. Een traktatie.

Indiaas en Italiaans

In de steden zult u veelvuldig Indiase restaurants aantreffen. Een erfenis uit het koloniale verleden toen de Engelsen in Tanzania de scepter zwaaide. Maar ook de Italiaanse keuken manifesteert zich zoals vrijwel overal ter wereld. Merkwaardig genoeg zijn er ook veel restaurants die een gecombineerd Italiaans/ Indiaas menu aanbieden. Ze dragen dan namen zoals bijvoorbeeld de ‘Indo-Italian’. Het Indiase eten, met haar befaamde curry’s, is vaak zeer goed van kwaliteit. Houdt u er wel rekening mee dat u lang moet wachten. Soms wel een uur. De Indiase Tanzanianen hebben zelden haast en maken bijna niets vooraf maar bereiden alles vers. Tip: als u in een gezelschap bent, bestel dan niet allemaal iets anders. Dat scheelt.

Drie tips om ook lekker te blijven eten

Wie van lekker eten houdt, wil graag lekker blijven eten. Om uw gestel gezond te houden zijn er drie waardevolle tips:

  • Drink minstens 2 liter water per dag (liefst 3)
  • Was uw handen 10 x per dag
  • Kijk (heel goed) uit met streetfood

Chakula chema! (Smakelijk eten!)

5-1-een-culinaire-trip

De Hadzabe stam bij Lake Eyasi. Vuur maken om de maaltijd te bereiden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen