Eten en drinken in Tanzania

Je gaat op vakantie naar Tanzania en bij vakantie hoort ook lekker eten. Kan dat in Tanzania? Wat kan je verwachten van het eten en drinken in Tanzania? Hoe is het eten op safari?

Een culinaire trip door Tanzania

Net als op veel andere plekken is er ook in Tanzania een groot verschil tussen de lokale keuken en dat wat de hotels en lodges serveren. Het traditionele nationale gerecht ugali bijvoorbeeld, zal je in op toeristen gerichte gelegenheden niet tegenkomen. Toch is het de moeite waard deze lokale specialiteit eens te proberen. Het is een kleverig gerecht van maismeel of meel van de cassave met een saus van vlees, vis of bonen. Het wordt met drie vingers van de rechterhand gegeten. Vind je het leuk om dit gerecht te proberen? Vraag eens bij de accommodatie, ze maken het met plezier!

Tanzaniaanse rijst

Daarnaast is er natuurlijk de heerlijk ruikende en smaakvolle Tanzaniaanse rijst die in niets lijkt op onze Lassie Toverrijst. Als het aan de Tanzanianen ligt eten ze ‘s ochtends rijst, ‘s middags rijst en ‘s avonds rijst. Vaak met geroosterd vlees (nyama choma), vlees gestoofd in een pittige saus (pilipili) of met bonen (maharage). Vlees is meestal van kip, rund of geit. Varkensvlees wordt minder gegeten. Geit is zo populair onder de locals dat op bruiloften vaak een hele geit aan het spit fungeert als bruidstaart waarbij bruid en bruidegom elkaar het eerste stukje van de geit aanbieden. Net als in vrijwel alle Afrikaanse landen wordt het vlees nooit ‘rood’ gegeten, maar altijd well done of goed gaar gestoofd. Dit stamt uit de tijd dat koeling vaak een probleem was, en nog steeds zal je hier en daar vlees ongekoeld buiten zien hangen. In hotels en lodges kan je er echter vanuit gaan dat de koelfaciliteiten up-to-date zijn.

De bananen in Tanzania

Tot slot de bananen. Wie schrijft over de Tanzaniaanse keuken mag de bananen niet onvermeld laten. Ze zijn er overal in alle soorten en maten. Groen, geel, rood, klein en groot en ze worden op verschillende manieren bereid. Zo is er bijvoorbeeld bananensoep, gefrituurde of gebakken banaan, gekookte banaan, maar ook bananenbier. Afya! (Proost!)

Eten en drinken op vakantie in Tanzania

In de hotels, lodges en camps wordt veelal een mix geserveerd waarin de internationale keuken en lokale invloeden samengaan. Het ontbijt biedt meestal veel variatie. Afhankelijk van de mate van luxe wordt een full English breakfast geserveerd. Altijd een keur aan vers fruit: ananas, passievrucht, watermeloen en vooral de lekkerste en sappigste mango’s die je ooit gegeten hebt. Maar vaak ook lokale heerlijkheden zoals Mandazi, zoet brood in de vorm van een soort oliebol en Chapati, pannenkoekjes.

Zowel het ontbijt als de lunch en het diner zijn vrijwel altijd in de vorm van een buffet waarbij er zowel ‘s middags als ‘s avonds uitgebreid en warm gegeten wordt. Tanzanianen zijn dol op soep. Dat is er dan ook vaak als entree in vele variaties. Daarna volgt altijd rijst en soms Italiaanse pasta of lasagne. Met geroosterde kip en meestal ook beef (rundvlees) in een saus. In de kuststreken zal je meer vis aantreffen. De Indische Oceaan is een onuitputtelijke bron van seafood. De infrastructuur  is echter nog niet van dien aard dat je ook in het binnenland veel vis kunt eten. Naast verschillende groenten is er vrijwel altijd een uitgebreide saladbar waar je je vitaminevoorraad op pijl kunt brengen. Het nagerecht bestaat vaak uit verschillende soorten fruit.

Wat de Tanzanianen niet of nauwelijks kennen is de ‘borrelhap’. Een toastje met kaas zal je niet snel tegenkomen. Uitzondering hierop is de zogenaamde samosa. Een verrukkelijk driehoekig gefrituurd snackje, gevuld met groente of vlees. Een traktatie.

Indiase keuken in Tanzania

In de steden zal je veelvuldig Indiase restaurants aantreffen. Een erfenis uit het koloniale verleden toen de Engelsen in Tanzania de scepter zwaaide. Het Indiase eten, met haar befaamde curry’s, is vaak zeer goed van kwaliteit. Houdt u er wel rekening mee dat je lang moet wachten. Soms wel een uur. De Indiase Tanzanianen hebben zelden haast en maken bijna niets vooraf maar bereiden alles vers.

Drie tips om ook lekker te blijven eten tijdens de vakantie

Wie van lekker eten houdt, wil graag lekker blijven eten. Om gezond te blijven zijn er drie waardevolle tips:

  • Drink minstens 2 liter water per dag (liefst 3), het is warm in Tanzania
  • Was je handen steeds voor het eten
  • Kijk (heel goed) uit met streetfood, vraag jouw Tanzania gids of jouw westerse maag het aan kan

Chakula chema! (Smakelijk eten!)

Foto: Deze mannen van de Hadzabe stam bij Lake Eyasi maken een vuurtje om hun eten te bereiden.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen