De jacaranda en de flamboyant | de mooiste bomen van Tanzania
29 september 2017 

De jacaranda en de flamboyant | de mooiste bomen van Tanzania

De beroemdste boom van Tanzania is waarschijnlijk de Baobab boom. Met zijn enorme omvang en grillige vormen is hij ook zeker een opvallende verschijning. Zeker na zijn optreden in de Lion King. Maar de mooiste? Nee… want bij de prijs om de titel ‘mooiste boom van Tanzania’ strijden de Jacaranda en de Flamboyant altijd om de eerste plaats.

De Jacaranda

Wie ooit een Jacaranda in bloei heeft gezien, zal dit niet snel meer vergeten. De zacht paarse kleur is met niets te vergelijken. Overweldigend maar toch teer. Aan het einde van de bloeiperiode zorgt de Jacaranda voor een prachtig paars tapijt. Ga dan vooral eens onder zo’n boom staan, want men zegt dat het geluk brengt als een Jacaranda haar bloem op je hoofd laat vallen.

De Jacaranda komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. De officiële Nederlandse naam is Blauwe Mimosifolia. De boom kan 20 tot 30 meter hoog worden en de trompetvormige bloemen zijn zo’n vijf centimeter groot. In Tanzania zie je de jacaranda geplant langs wegen, in tuinen, maar zeker ook in het wild. In Arusha is een weg die geheel omzoomd is door Jacaranda’s. Als je in de bloeitijd door Arusha rijdt, is het de moeite waard om aan je Makasa gids te vragen of hij die weg neemt. Je rijdt dan als het ware door een zacht paarse tunnel. De bloeitijd van de Jacaranda is van eind september tot januari.

De jacaranda en de flamboyant

De Flamboyant

Waar de Jacaranda lijkt op een chique en gedistingeerde dame, is de Flamboyant, de naam zegt het al, een extraverte verschijning vol passie. Haar bloemen zijn vurig rood-oranje, soms met gele punten. De Flamboyant geeft vruchten die lijken op grote snijbonen. Ook deze boom vindt men in Tanzania vaak in tuinen. Vanwege hun onbetwiste schoonheid maar ook omdat ze door hun dichte bladerkruin heerlijk veel schaduw geven.

De allermooiste weg, geflankeerd door Flamboyanten, is de weg naar The Tanzanian Planters Company. Het is de weg die loopt van Moshi naar de suikerrietplantages van TPC en ook naar de aldaar gelegen golfclub. Hier rijdt men bijna twintig kilometer door een haag van vurig rood-oranje bloemen. De bloeiperiode van de Flamboyant is ongeveer van november tot januari. En daarom ook wel de ‘Christmas-tree’ genoemd.

De jacaranda en de flamboyant

Viviane Sassen | de Jacaranda en de Flamboyant

De beroemde Nederlandse fotograaf Viviane Sassen gaf een van haar fotoboeken zelfs de naam van haar favoriete boom: Flamboya. Als kind groeide zij op in Kenya en Tanzania en nog steeds werkt zij veel in Afrika waar zij zich laat inspireren door ondermeer de extreme werking van licht en schaduw. Viviane, die inmiddels meerdere malen met Makasa reisde, maakt geen stereotiepe foto’s van Afrika. Haar werk is oorspronkelijk, origineel en zeer herkenbaar. Inmiddels zijn haar foto’s over de hele wereld tentoongesteld, van het Museum of Modern Art in New York tot aan het Amsterdamse Rijksmuseum. In 2007 won zij de prestigieuze Prix de Rome voor haar serie Ultra Violet, ook al gemaakt in, hoe kan het ook anders, Afrika.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen