Rhotia Valley Tented Camp in Karatu
29 november 2019 

Rhotia Valley Tented Camp in Karatu

Verreweg de meeste van onze gasten zijn in Tanzania om op safari te gaan. Vaak staan daarbij Lake Manyara, de Ngorongoro krater en de Serengeti op het programma. Vanuit onze basis Moshi rij je dan via Arusha naar Lake Manyara, waarna je in Karatu kunt overnachten. Hier wordt vaak een overnachting gepland zodat je de volgende morgen alvast een stukje verder op weg naar Serengeti bent. Ook voor de Ngorongoro Krater is Karatu een goede uitvalsbasis. Er zijn hier dan ook verschillende overnachtingsmogelijkheden.

Rhotia Valley Tented Lodge

Een door ons veel geboekte lodge is Rhotia Valley Tented Lodge, en dat is niet zonder reden. Veel van onze Nederlandse gasten (en wij zelf ook) vinden Rothia Valley erg gezellig en leuk. Het is niet de meest chique lodge, maar het zal je aan niets ontbreken. Het voldoet zonder meer aan de toch tamelijk hoge eisen die wij aan onze accommodaties stellen. De weg er naar toe is mooi, het uitzicht zonder meer schitterend en het Nederlandse management, in handen van Marise en Joris Koch-Hekstra, warm en gastvrij. Bovenal ademt het de met niets te vergelijken safari sfeer.

Rhotia Valley: Two hills one goal

Maar er is meer. Marise en Joris, twee bevlogen mensen met een missie, voorheen werkend als huisartsen in Apeldoorn, hebben op de tegenoverliggende heuvel een kinderhuis opgezet: Rhotia Valley Children’s Home. Via dit unieke project zijn allerlei deelprojecten voor educatie, werkgelegenheid en watervoorziening opgezet.

Een vallei vol activiteiten

Vanaf 2007 werden met hulp van donaties Rhotia Valley Children’s Home en Rhotia Valley Tented Lodge gebouwd, met als extra activiteiten een coffee corner annex horeca-trainingscentrum, een bakkerij met vakopleiding en een zuivelbedrijf. Ook werden uitgebreide moestuinen en een eigen veestapel gerealiseerd. Daarnaast werd de plaatselijke lagere school volledig gerenoveerd en een privé kleuterschool gebouwd. Op verschillende niveaus wordt onderwijs geboden. En ook belangrijk: op beide scholen wordt schoolvoeding en schoolmelk verstrekt.

Belangrijkste doel van Rhotia Valley is het opzetten van een duurzaam, ecologisch en selfsupporting project, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de bewoners en de (wees)kinderen van het dorp Rhotia en bovendien werkgelegenheid biedt. Daarnaast is er altijd het streven om intensief en met korte lijnen samen te werken met de lokale bevolking en de lokale autoriteiten.

Een wandeling door het echte Afrika

Wil je dit allemaal eens van dichtbij zien? Dat kan! Informeer bij Makasa of tijdens je verblijf bij de staf van Rhotia Valley naar de mogelijkheden van een wandeling met gids. Een uurtje of een hele ochtend, net wat je wilt. Onderweg leer je van alles over geneeskrachtige planten en over wat je kunt eten en wat niet. Je krijgt de kans om kennis te maken met de lokale bevolking en hun kleine veestapels. En om een blik te werpen in hun lemen huisjes. Dit is niet op afspraak of anderszins georganiseerd, het gaat om spontane ontmoetingen die iedere keer weer anders kunnen zijn. Vaak zullen er kinderen vrolijk en nieuwsgierig op je af komen rennen. Als je foto’s maakt, gun ze dan vooral een blik op je schermpje. Realiseer je dat wat je ziet volstrekt uniek is en in geen enkele reisgids wordt aangeboden.

Ook is er dagelijks aan het einde van de middag, tussen 17.00 en 18.00 uur de mogelijkheid om het weeshuis te bezoeken.

Makasa steunt Rhotia Valley

Hoewel Makasa volledig onafhankelijk is en voor ons het comfort en welzijn van onze gasten voorop staat, steunen wij Marise en Joris waar mogelijk door Rhotia Valley als accommodatie in onze reisvoorstellen op te nemen. Zij verdienen alle mogelijke hulp bij het realiseren van hun onbetaalbare werk. Voor jou misschien ook een mooi idee, dat als je ooit overnacht bij Rhotia Valley, je daar niet alleen jezelf een plezier mee doet, maar ook alle Tanzaniaanse betrokkenen bij dit bijzondere project.

Vind je het leuk om iets extra’s mee te nemen voor Rhotia Valley als je hier gaat overnachten. Op de website ‘Pack for a purpose‘ heeft Rhotia Valley een lijstje gemaakt van spullen die ze goed kunnen gebruiken.

Wil je meer over Tanzania lezen?

Bekijk hier de top 10 beste plekken in Tanzania! Reis je met ons mee?

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen