De Africa Classic

In oktober wordt de jaarlijkse Africa Classic verreden, een zware wielerkoers rond de Kilimanjaro. Ook Moshi ligt op de route. Carla van der Poel uit Leiden rijdt mee en lijkt nu al een van de winnaars waar het gaat om het binnenhalen van sponsorgelden. Hoe doet zij dat en hoe gaat het verder met de voorbereidingen?

Carla: Vorig jaar werd ik gegrepen door een advertentie in het Leidsch dagblad. Een week lang fietsen rond de Kilimanjaro voor Amref Flying Doctors. 400 km, 4000 hoogtemeters. Dat moest het alternatief worden voor de viering van mijn zestigste verjaardag! Twee in één: fietsen is mijn grote passie en Tanzania heeft mijn hart gestolen. Vijf jaar geleden was ik er voor het eerst toen ik via Makasa een geweldige en onvergetelijke safari maakte met mijn gezin.

5000 euro sponsorgeld voor de Africa Classic

Voorwaarde om mee te doen was wel het bijeenbrengen van een flink bedrag aan sponsorgeld. Maar liefst 5000 euro, minimaal. Bestemd voor twaalfjarige meisjes, die in plaats van een besnijdenis en de daarop volgende uithuwelijking nu een alternatief ritueel ontvangen en langer op school kunnen blijven. Onderwijs is de toekomst, propageer ik dagelijks als docent, dus dit doel komt dicht bij waar ik zelf ook mee bezig ben. Verder komt het geld ten goede aan schoon drinkwater. Oh zo belangrijk in de strijd tegen sterfte onder jonge kinderen. Kinderen vormen in Afrika nog steeds je pensioen. Als er minder kindersterfte is, hoeven er dus minder kinderen geboren te worden. Zo hangt alles met elkaar samen.

Afrika veiling

5000 euro is best veel. Daar moest ik iets voor organiseren. Ik begon met het verkopen van paaseitjes. Op mijn werk, in de straat, via de kapper, op de markt, langs de zijlijn van het voetbalveld, enzovoort. Dat was wat marginaal, maar bleek heel belangrijk als eerste communicatiemiddel. Mensen wilden meer doen. Meer geven. Toen kreeg ik het idee om mijn verjaardag te vieren met een speciale Afrika veiling. Iedereen was meteen enthousiast. Schilderijen, vaatwerk, verzorgde boottochten, diners, een kuitmassage, boeketten bloemen, allerlei diensten en goederen werden aangeboden. Ik ben jaren lang veilingmeester geweest, dus dat kwam goed uit. Via mij wilden mensen gul geven aan Amref!

De veiling was niet alleen heel feestelijk, het was ook financieel een goot succes, en daar ging het natuurlijk vooral om. Er waren stands met Afrikaanse wijn, sieraden, jam en Makasa droeg ook bij met  een informatiestand over reizen naar Tanzania. Vriendinnen bakten taart en de Afrikaanse zangeres Barbara Gwanmesia sloot het geheel met fraaie liederen af. Het uiteindelijke resultaat die middag was meer dan 4500 euro! Opgeteld bij wat mensen al hadden gedoneerd, voer ik inmiddels de lijst aan van deelnemers met de hoogste opbrengst. En er komt nog meer geld aan!

Door het stof

Het zal vast een zware tocht worden. Er zijn geen echte wegen rond de Kilimanjaro. En de warmte zal ons ook parten spelen. Maar het moet lukken. Ik fiets al mijn hele leven en zit ruim tien jaar in een vriendinnenploeg waarmee we minstens een keer in de week trainen. Pas nog in de bergen bij Girona alwaar we Afrikaanse temperaturen troffen. 35 graden. Pfff… Een mountainbike clinic heeft me inmiddels geleerd dat fietsen op een mountainbike over boomwortels wel iets anders is dan met een racefiets over asfalt. De kracht in je lichaam moet je heel anders gebruiken: bij mountainbiken komt die veel meer uit de rug.

Veel hangt ook af van de hoeveelheid regen die er van tevoren is gevallen. Bij een droog seizoen is de ondergrond losser en stoffiger en ondervinden we meer weerstand. Ik vertrouw maar op mijn goede conditie. De hele zomer en nazomer heb ik nog om verder te trainen. Voor een aantal toertochten sta ik nog ingeschreven. En, zou het af en toe niet gaan, dan stap ik gewoon even af. Dan hoop ik contact te maken met de aardige Tanzaniaanse mensen, want ik ben voorzichtig gestart met het leren van Swahili. In mijn hoofd is de reis eigenlijk al een half jaar geleden begonnen.

Foto credit: Eppo Karsijns

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen