arrow_drop_up arrow_drop_down
15 december 2017 

Op de mountainbike naar TPC

Op deze plaats schreven we al eens eerder over TPC. De Tanzanian Planters Company. De grote suikerfabriek nabij Moshi met z’n heerlijke club annex golfbaan waar je zo fabelachtig relaxed de zondagmiddag kunt passeren. Afgelopen zondag waren we er weer. Met een paar mensen die niet zoveel met golf hadden maar wel graag iets sportiefs wilden doen. Ons voorstel was om te gaan fietsen en mountainbikes te huren om er naar toe te gaan. Fietsen in Tanzania kan namelijk ook. Drie van ons vonden dat een goed plan!

Keus genoeg, zelfs een e-mountainbike

We spraken die ochtend om 10.00 uur af bij de fietsverhuur in Moshi. Prima georganiseerd daar. Een flink aantal mountainbikes in verschillende maten. Allemaal schoon en netjes onderhouden. Er was zelfs een gloednieuwe mountain e-bike. Hadden we nog nooit gezien. Dit bedrijf organiseert ritten in allerlei varianten. Met als grootste uitdaging een vijfdaagse rit met gids van Kilimanjaro naar de Ngorongoro krater. Fietsen per auto retour. Daar kwamen wij niet voor, maar ook bij ons korte ritje van circa 25 km zou er een gids mee gaan. Was voor ons niet nodig, de route leek niet ingewikkeld, maar de prijs bleek hetzelfde, met of zonder gids. We hebben hem toen maar mee laten gaan en achteraf hadden we daar beslist geen spijt van.

Lekker aanmodderen

Rond kwart over tien vertrokken we. Helmpjes op. Literfles water op z’n kop in de bidonhouder. Nog drie extra flessen in de rugzak van de gids evenals wat muesli-bars. Over de weg zou de tocht een klein uur duren, maar wij namen de weg langs de rivier. Off-road. De gids zei dat het twee tot drie uur zou duren. De route bleek zeker niet extreem zwaar. Vlak, zonder grote obstakels, maar hier en daar redelijk ‘slippery’ omdat het die nacht flink geregend had. Aangezien spatborden ontbraken, zorgde dat er in elk geval voor dat we stoer bemodderd zouden aankomen.

Een route met een schoonheidsprijs

Als je zo bezig bent met fietsen in Tanzania, zou je bijna vergeten hoe fraai de route is. Rechts de (ook al) modderkleurige, hier en daar flink snel stromende rivier, links de prachtige, frisgroene suikerrietplantages met daarboven een knalblauwe lucht met fraaie witte wolken er in. Achter het suikerriet een lint van flamboyanten. Prachtige bomen die als ze in bloei staan een oranje rode tooi dragen en die de weg markeren. Daarachter weer eerst de hellingen en vervolgens de besneeuwde top van de Kilimanjaro. Met dit laatste hadden we geluk, want de Kili laat zich door bewolking lang niet altijd zien.

Fietsen in Tanzania, toch wel fijn met een gids

Onze gids was niet alleen een aardige en belangstellende vent, hij bleek ook handig en bovendien supersnel. Nog ruim voor de helft reed een van ons lek. We hadden zeker wel verwacht dat hij een reparatieset bij zich zou hebben, maar zijn service ging nog iets verder. Hij bood zijn fiets aan ons aan en zei dat we alleen maar de rivier moesten volgen. Ondertussen zou hij de band fiksen en ons weer inhalen. Twintig minuten later (geschat) hadden we ‘m weer vrolijk in ons kielzog. Toch wel fijn, zo’n gids.

Van suikerriet naar gefrituurde groente

Na twee uur en tien minuten was de finish in zicht. Gelukkig maar, want intussen was het goed warm geworden. Eigenlijk hadden we beter een uurtje eerder op weg kunnen gaan, want nu kwamen we zo ongeveer op het heetst van de dag aan. Maar ieder nadeel heb z’n voordeel: het was bijna lunchtijd. En na een heerlijk warme douche en schone kleren (die hadden we slim meegegeven met de auto), konden we aanvallen op ons favoriete gerecht bij TPC: gemengde in tempura beslag gefrituurde groente. Heerlijk!

Vraag het Makasa

Een dagje fietsen in Tanzania. Of meer. Een sportieve tip voor wie daarvan houdt voor of na een safari of als een leuke afwisseling op een rustdag. Makasa kan je er alles over vertellen. Mountainbiken kan op verzoek ingepast worden in elk reisprogramma dat altijd speciaal voor jou op maat wordt samengesteld.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen

Welkom bij Makasa