Voor wie een huwelijksreis naar Tanzania maakt, hebben we meteen een mooie tip voor een huwelijkscadeau. Een tanzaniet steen! En ook als je al lang getrouwd bent, of helemaal niet van plan bent om te trouwen, is tanzaniet een prachtig cadeau. Voor jezelf of voor een ander. Tanzaniet is een relatief onbekende, paars-blauwe edelsteen die uitsluitend gevonden te vinden is in Tanzania. Om precies te zijn in het gebied van de Merelaniheuvels in de omgeving van Moshi en Arusha. Laat dat nu precies de streek zijn waar wij wonen!
550 miljoen jaar oud en pas ontdekt
De Tanzanianen kennen de steen al veel langer, en het is meer dan 550 miljoen jaar geleden dat moeder natuur deze zeldzame steen liet ontstaan in de voet van de Kilimanjaro. Toch wordt de ontdekking officieel toegeschreven aan de Indische prospector Manuel de Souza. Toen deze, samen met de Maasai-krijger Ali Juuyawatu, de steen in 1967 vond, dacht hij eerst met een afzetting van saffier te maken te hebben. Daarna werd de tanzaniet door de Duitse geologische vereniging beschreven als een variëteit van zoisiet. Zijn grootste faam dankt de blauwe beauty echter aan Elizabeth Taylor, die de steen graag in haar sieraden liet verwerken. In de literatuur wordt een geslepen steen beschreven van 122,7 karaat en een tanzanietkattenoog van meer dan 200 karaat. Tanzanieten worden in alle siervormen gebruikt. Soms kan de kleur verbeteren door verhitting tot 400-500 graden Celsius.
1000 maal zeldzamer dan diamant
Doordat het wingebied zo beperkt is, is tanzaniet een van de meest zeldzame edelstenen ter wereld. Men beweerd zelfs dat tanzaniet duizend keer schaarser is dan diamant. Daarbij zijn er rapporten die zeggen dat de voorraad tanzaniet binnen tien à vijftien jaar volledig verdwenen zal zijn. Deze combinatie van factoren maakt de tanzaniet tot een van de meest geliefde en gewilde stenen ter wereld.
Tanzaniet is driekleurig. Dat betekent dat een ruwe steen tanzaniet, gekeken vanuit drie verschillende posities, drie verschillende kleuren kan weergeven, namelijk paars, blauw en rood. Als de steen eenmaal gesneden en geslepen is, varieert de kleur van fel violet tot helder blauw en diep, koninklijk indigo.
Waar moet je op letten bij het kopen van een tanzaniet steen?
Net zoals het International Gemological Institute of America de waarde van diamant vaststelt aan de hand van de 4 C’s, doet ook het Tanzanite International Grading System dat met tanzaniet: colour, clarity, cut en carat. Hoe hoger de combinatie van deze aspecten in de steen, hoe zeldzamer en waardevoller de steen is.
Colour: de intensiteit en verzadiging van de kleur van blauw naar violet
De intensiteit van de kleur gaat van Exceptional tot Pale, aangegeven met een ‘B’ of ‘V’, wat markeert hoe dominant de kleur blauw of violet is. Hoe intenser de kleur, hoe zeldzamer en waardevoller de tanzaniet is.
Clarity: de vaststelling van de natuurlijke gebreken en onzuiverheden
De ‘clarity’ waarde van tanzaniet gaat van Eye Clean tot Heavily Included (Included betekent dat de kristallen eerder een donkere verschijning hebben dan een heldere, transparante). Hoe minder beschadigingen, hoe waardevoller en begerenswaardig de tanzaniet.
Cut: verhoudingen en schittering
Een Excellent cut betekent dat de facetten van de steen het licht zo reflecteren dat de steen optimaal schittert. Hoe preciezer de juwelier een tanzaniet snijdt, hoe waardevoller de steen.
Carat: verwijst naar de eenheid waarin de steen wordt gewogen
Een karaat heeft 100 punten en weegt een vijfde van een gram. Twee stenen tanzaniet die hetzelfde lijken, kunnen een ander karaat hebben als ze verschillen in diepte.
Ook spirituele waarde
Naast financiële waarde, heeft de tanzanite in Tanzania ook belangrijke spirituele waarde. Het is de de officiële geboortesteen van de maand december. Tanzaniet staat symbool voor geluk en welvaart. Doordat de steen zo zeldzaam is, wordt tanzaniet steeds meer gezien als erfgoed.
Betrouwbare adressen
Mocht je het interessant vinden om tijdens je reis tanzaniet te bekijken of te kopen, al of niet verwerkt in een sieraad, dan is daartoe alle gelegenheid. Wij zijn zelf absoluut geen experts, maar we hebben wel enkele betrouwbare adressen. Je kunt ons er gerust naar vragen. Voor de goede orde: wij hebben hier geen enkel belang bij, dus laat u gerust ook elders informeren.