Tanzaniaanse wijn volgens Italiaanse traditie
05 mei 2017 

Tanzaniaanse wijn volgens Italiaanse traditie

In Tanzania brouwen ze prima pils. Kilimanjaro, Ndovu, Safari. De brouwerij van Serengeti Lager zit zelfs bij ons in Moshi. Over het algemeen vrij licht bier, maar goed van kwaliteit. Wat sterke drank betreft moeten we het doen met Konyagi. Een inferieure, scherp smakende imitatie cognac, die voor de heavy users zelfs in plastic sachets verkocht wordt om het nog goedkoper te maken.

Echt interessant is de opkomst van de wijnbouw. Tanzania is hard op weg om na Zuid Afrika het tweede wijnland van Afrika te worden. We spraken met Fiorenzo Chesini, directeur van Cetawico, een van de grootste producenten van Tanzania.

Signor Chesini

Fiorenzo Chesini is ondernemer, wijnbouwer én -liefhebber, maar bovenal Italiaan. Afkomstig uit Verona woont hij nu voornamelijk in Tanzania. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van een ziekenhuis in Dodoma, bij de exploitatie van een bronwaterfabriek, maar voornamelijk houdt hij zich bezig met zijn grote passie: wijn maken. Met de uit zijn land bekende charme ontvangt hij ons.

Fiorenzo, om met de deur in huis te vallen. Wat deed je besluiten om wijn te gaan maken in Tanzania?

Ik ging er naar toe omdat ik werkte voor de Fondazione San Zeno di Verona, een humanitaire organisatie. Mijn taak was om naar water te boren in de buurt van Hombòlo. Vrijwel meteen, deed ik een voor mij belangrijke ontdekking. Er was daar een Italiaanse missionarispost die 15 jaar eerder begonnen was met het onmogelijke. Het planten van wijnstokken en het maken van wijn in Tanzania. Ik was verkocht!

Ik had het liefst meteen willen beginnen, maar ik werd door mijn werkgever naar een ander project gestuurd. In Italie was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen voor verschillende automatiseringssystemen voor belangrijke wijnproducenten. Ik was ervan overtuigd dat de productie van de missionary winery kon worden verhoogd en dat de kwaliteit kon worden verbeterd. Ik wist mijn werkgever over de streep te trekken. Zij aanvaarden de uitdaging, financierden  de start en hielpen het bedrijf opzetten. Dat was het begin van de Central Tanzanian Wine Company. Cetawico.

Dus eigenlijk was je nog geen wijnmaker?

Nee, zeker niet. Ik was een ingenieur en betrokken bij de technische aspecten van het wijn maken. Maar ik was wel een liefhebber, zoals alle Italianen.

Is de manier waarop je wijn maakt geïnspireerd door de Italiaanse wijntradities?

Jazeker! Dat is heel belangrijk voor mij. We maken wijn volgens de tradities van mijn geboortestreek Valpolicella.

Wat maakt Tanzania tot een goed wijnland?

We kunnen de druiven hier twee maal per jaar oogsten, wat fantastisch is. Daarnaast wordt de druif hier aanzienlijk groter, wat tot een grotere productie leidt, zonder kwaliteitsverlies.

Cetawico is gevestigd in Dodoma. Heeft dat een speciale reden, of had het overal in Tanzania kunnen zijn?

Dodoma is een goede plek vanwege de grotere temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dat is heel goed voor de druiven. Maar ik moet eerlijk zijn: ik was daar toevallig. Op het juiste moment op de juiste plek.

Wat voor een wijnen maken jullie eigenlijk?

Ha ha… Kom maar proeven… we maken rood, wit en rosé. Kijk voor de specificaties maar op onze website. Maar die website is nog niet zo goed als onze wijn… De rode wijnen in de Presidential line, daar ben ik echt erg trots op. Die kunnen zich met de beste meten. De kwaliteit, de potentie, die is er. Aan de constantheid werken we hard. We werken sowieso hard en zijn niet snel tevreden. Het moet altijd beter!

Hoeveel wijn maken jullie eigenlijk per jaar?

Ongeveer drie miljoen liter.

Vergelijk dat eens met andere producenten in Tanzania of in Afrika?

We zijn een van de grootste in Tanzania. Er zijn niet heel veel anderen. Een paar kleinere, ook in de buurt van Dodoma.

Met welke specifieke problemen heb je hier in Tanzania te maken?

We kopen de druiven hier van lokale boeren. Om hun te steunen. Maar het is lastig voor hun te begrijpen dat we uitsluitend topkwaliteit kunnen gebruiken. Het ontbreekt hun ook vaak aan geld om te investeren wat eigenlijk wel zou moeten. Zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Ander probleem is dat we hier veel moeten importeren. Flessen, etiketten… dat maakt het duur.

Wat verwacht je van de toekomst van de Tanzaniaanse wijnbouw?

Ik ben optimistisch. Ik voorzie een enorme groei. Ook internationaal. Dat maakt het wel heel leuk allemaal. Ik voel mij echt een pionier. Zowel kwalitatief als prijstechnisch zijn we heel aantrekkelijk.

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

Nou… ik dacht dat wij wijn zouden gaan proeven. Ben je er klaar voor?

Cetawico bezoeken

Het is mogelijk tijdens een vakantie in Tanzania een bezoek te brengen aan Dodoma en Cetawico. We kunnen een paar nachtjes Dodoma en een rondleiding in het reisprogramma opnemen.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen