Fish Eagle Point. De mangrovebossen van de noordelijke kust.
28 april 2017 

Fish Eagle Point. De mangrovebossen van de noordelijke kust.

We hadden zin in de zee. Een paar dagen strand en lekker zwemmen in de oceaan. Dan denk je al gauw aan Zanzibar, maar ik ben niet zo’n fan van vliegen en de boot vonden we te veel gedoe. Waarom dan niet naar dat meest noordelijke stuk kust, dichtbij de Keniaanse grens? We hadden gehoord dat daar prachtige mangrovebossen zijn. En er was een beach resort wat ons ook bijzonder leek. Fish Eagle Point. Weliswaar vanuit Moshi een flinke tocht, zeker zes uur rijden, maar ach… let’s go!

De weg voert langs de South Pare Mountains en de Usambara Mountains. Een prachtige weg. In de rode bodem veel agaven en vooral ook veel sisalplanten. De export van sisal is hier een belangrijk middel van bestaan. Minpuntje zijn de levensgevaarlijk rijdende bussen die uit Dar Es Salaam komen en richting Arusha gaan. Ze rijden veel te hard en halen in op de meest onmogelijke plekken. De bussen zijn zonder uitzondering rijk gedecoreerd. Het zijn ware kunstwerken waarop The Lord, Bob Marley en Manchester United elkaar als hoofdpersoon afwisselen. Ondanks al deze beschermheiligen waren we toch weer getuige van een vrij dramatisch ongeval met een bus. De drivers zijn helaas onverbeterlijk.

Op weg naar Tanga

We passeren het dorp Korogwe en bij Segera buigen we linksaf richting Tanga, een kustplaats met circa 140.000 inwoners. Ondanks deze beperkte schaal is Tanga toch nog altijd, na Dar Es Salaam, de tweede haven van Tanzania. Vanuit hier rijden we langs de kust verder in de richting van Mombassa in Kenia. Maar ergens halverwege Tanga en de Keniaanse grens moeten we goed opletten. We zijn gewaarschuwd dat je het bord dat verwijst naar Fish Eagle Point gemakkelijk voorbij rijdt. En dat gebeurt ook. We rijden te ver, kunnen het even niet vinden, maar een telefoontje brengt uitkomst. We keren, rijden een stukje terug en zien het bord vanuit de tegenovergestelde richting nu wel.

Fish Eagle Point

Fish Eagle Point blijkt het zoveelste paradijsje op aarde wat wij in Tanzania ontdekken. Een beach resort, maar wel een hele bijzondere. Het is ontworpen met het idee een minimale impact te hebben op de natuur en de omgeving. Gebouwd met uitsluitend lokaal gevonden en gekochte materialen. Smaakvol vormgegeven volgens traditionele bouwmethoden. Het is het enige beach resort op dit meest noordelijk gelegen deel van de Tanzaniaanse kust. Kortom, een voltreffer.

Wij hebben met z’n vijven twee kleine huisjes, maar er is ook een kampeergedeelte. We ontmoeten daar een indrukwekkende Spanjaard die zo weggelopen lijkt uit Jesus Christ Superstar. Samen met zijn vriendin reist hij in een oude Unimog truck Afrika rond. Vanuit Marokko langs de westkust naar beneden en via Zuid Afrika langs de oostkust weer omhoog. Tamelijk jaloersmakend, maar wij zijn ook blij met ons vijfdaagse tripje.

Met een dhow de dolfijnen achterna

Wat kun je zoal doen bij Fish Eagle Point? De verschillen tussen eb en vloed zijn enorm. Bij eb is het strand onmetelijk breed en kun je eindeloos wandelen en je verbazen over wat de zee allemaal voor prachtigs op het zand achterlaat. Zwemmen is dan eigenlijk niet goed mogelijk. Bij vloed daarentegen staat het water bijna tot aan de huisjes. Vooral ‘s nachts is dat erg leuk. Het lijkt dan alsof het water elk moment aan je voeten kan kriebelen. Bij vloed kun je fantastisch snorkelen. Je kunt ook een traditionele dhow huren met bemanning. Een geweldige ervaring. Zij brengen je naar een zandplaat zo’n tien kilometer uit de kust die alleen bij laag water droog valt. Onderweg zagen we dolfijnen! De bemanning zet een zonnescherm voor je op zodat je voldoende schaduw hebt. Ook daar kun je wandelen, zwemmen en snorkelen. Er is een prachtige onderwaterwereld met ondermeer koraal te zien. Ondertussen gaat de bemanning vissen waar je eventueel aan mee kunt doen. Een andere favoriete bezigheid is een tukje doen op de dhow die zachtjes voor anker ligt te deinen op de verder rimpelloze oceaan. Als de vloed weer opkomt, is het zaak op tijd de zandplaat te verlaten, want uiteindelijk verdwijnt deze geheel onder water.

De sprookjesachtige mangrovebossen

Het meest bijzonder op deze plek zijn de mangrovebossen. Die hadden we nog nooit gezien. De mangrove komt alleen voor in tropische gebieden met een getij. Hierdoor worden ze regelmatig overspoeld en is de grond zout. Ze kunnen overal ontstaan langs lage en vlakke tropische kusten met warm zeewater en een niet te sterke golfslag. Mangroven zijn belangrijk voor de biodiversiteit, dankzij de beschutting die ze geven is het vaak een kraamkamer voor vissen en vogels.

Boottochtje bij Fish Eagle Point

Bij eb kun je tussen de mangroven doorlopen en waan je je in een bos. De ondergrond is zand. Bij vloed echter kun je tussen de bomen door waden of zwemmen. Dit geeft een wat unheimisch en spookachtig gevoel. Ook al omdat je de bodem niet kunt zien. Beter en veiliger is om dan met een kano te gaan. Door de zware schaduwen die de mangroven werpen heb je het gevoel je in een surrealistisch sprookjesbos te bevinden. In de dierentuin Burgers’ Zoo is een mangrove nagebootst in de Mangrovehal.

Dineren boven de oceaan

Terug bij Fish Eagle Point. Er is een soort houten stijger in zee gemaakt, met een rieten dak erboven, waar je kunt dineren terwijl de zee onder je door klotst. We eten een fantastisch zeebanket. Het kan slechter. We slapen hier nog één nacht en dan gaan we terug naar huis. Dit keer nemen we een andere weg, over de Maassai Steppe. Er is veel rood stof en we passeren talloze kleine dorpjes. Deze weg is iets langer, maar prachtig. Het houdt niet op. Wat een land.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen