Pemba Island, een onontdekt tropisch paradijs
21 april 2020 

Pemba Island, een onontdekt tropisch paradijs

Het vrijwel onontdekte en tropische Pemba Island ligt ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Zanzibar. Gelegen in de Indische Oceaan beschikt het eiland over de meest prachtige parelwitte zandstranden, een helderblauwe oceaan en wuivende palmbomen. Het is het ultieme relax eiland voor de perfecte strandvakantie na een onvergetelijke safari.

Pemba Island, een groen juweeltje

Pemba Island is qua landschap een juweeltje: heuvelachtig, groen, zeer vruchtbaar, vol tropische bossen, de meest kleurrijke koraalriffen en een helderblauwe oceaan. De kustlijn bestaat uit grotendeels mangrovebossen met af en toe een schitterend, wit zandstrand.

Een van de tropische bossen van Pemba Island is het Nzungi Forest, een bos gelegen in het noordwesten van het eiland. Het bos is de thuishaven van de Kirk’s Red Colobus aap en de Vervet Monkey. Tegen de schemering wordt de Pemba Flying Fox wakker. Zoals de naam al impliceert komt deze vleermuissoort alleen op Pemba Island voor. Hij is te vinden in de toppen van de fruitbomen, waar hij zijn ontbijt bij elkaar zoekt.

Naast bossen bestaat de vegetatie op het eiland voornamelijk uit fruit- en specerijen bomen en struiken. Het eiland produceert het merendeel (meer dan Zanzibar) van de kruidnagels die bestemd zijn voor export. Naast de kruidnagel groeit ook de vanille, kaneel en peper. Fruit ligt op het hele eiland letterlijk voor het oprapen en de hoeveelheid aan bananen, mango’s, papaja’s en ananassen is enorm. Wanneer je het eiland bezoekt is dan ook de moeite waard om je hier te laten rondleiden.

De kleurrijke inwoners van Pemba Island

Ondanks het prachtige decor en in grote lijnen vergelijkbaar met Zanzibar, is Pemba Island veel minder ontwikkeld. Pemba behoort tot één van de armste landen van de wereld en voor de inwoners is het over het algemeen een moeizaam bestaan. Wegen met vele gaten leiden door dorpen waar vrouwen in felle kanga’s zitten te kletsen. Overal zie je door ossen getrokken karren waarop fruit hoog opgestapeld ligt terwijl je op heel het eiland de heerlijke geur ruikt van vers fruit en kruiden.

De inwoners van Pemba Island zijn overwegend moslim. De cultuur is nog traditioneler dan in Zanzibar en het eiland krijgt veel minder bezoekers. De inwoners zien daardoor minder van de buitenwereld. Hierdoor zie je veel gesluierde vrouwen en spreken maar weinig dorpelingen een andere taal dan Swahili. De meeste inwoners wonen in vrij traditioneel ontworpen huizen, gebouwd van lemen muren rond een houten frame met een dak van riet of golfplaten. De belangrijkste stad van Pemba Island is de hoofdstad Chake Chake. Hier ligt ook de kleine luchthaven van het eiland.

Inwoner Pemba Island

Duiken Pemba Island

Naast de prachtige natuur op het land is Pemba Island ook populair om haar indrukwekkende onderwaterwereld. Het is voor veel duikers dan ook een waar paradijs. In tegenstelling tot Zanzibar met haar ondiepe koraalriffen biedt Pemba steile wanden, sterke stromingen en de grotere vissen, zoals mantaroggen en rifhaaien. Tussen juli en september passeren bultrug walvissen de kust van Pemba Island. Ook zijn de zeldzame walvishaaien hier te zien, deze kun je tegenkomen in de periode oktober – maart.

Duiken rond Pemba Eiland is divers – helder water, diepe afgronden, afgelegen locaties waar weinig wordt gedoken en vele ongerepte riffen. Populaire duiklocaties zijn onder andere het Zwitserse rif, Emerald Wall en het Panza Wreck in het zuiden. Daarnaast zijn de minder bekende Fundu Reef, Kokota Reef, Manta Point, Misali Island en Njao Gap ook goede duikspots.

Sprookjesachtig overnachten tussen de vissen

Pemba Island is een plek om bij weg te dromen. Een bounty eiland pur sang. Dit eiland heeft dan ook verschillende prachtige accommodaties om te overnachten. Toch is er eentje wel heel bijzonder. The Manta Resort and Spa biedt namelijk een ‘echte’ Underwater Room. De kamer bestaat uit een drijvend eiland met een slaapkamer, gelegen op vier meter diepte in de adembenemende oceaan. Wanneer je hier overnacht zul je de fascinerende bewegende lichten van het water, eb en vloed van het getij ervaren en onderworpen zijn aan de nieuwsgierigheid van de visachtige bewoners van de onderwaterwereld. Hoe bijzonder! Een ervaring om nooit te vergeten.

Wil je ook het bijzonder Pemba Island ontdekken? Dat kan! Vraag ons om de mogelijkheden via het formulier op deze pagina.

vissen en koraal pemba island

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen