Mafia Island, het best bewaarde geheim van Tanzania

Mafia Island, het best bewaarde geheim van Tanzania

Wanneer je een safari wilt combineren met een strandvakantie dan denk je al snel aan Zanzibar. De foto’s van het prachtige strand van het eiland zijn veelbelovend en liggen dicht bij de werkelijkheid. Maar Zanzibar is niet het enige bounty eiland in de Indische Oceaan. Een groen landschap, een azuurblauwe oceaan en prachtige witte zandstranden, is namelijk wat alle eilanden van de Zanzibar Archipel kenmerkt. Mafia Island is er hier een van. Het eiland is veel minder bekend en ligt slechts 150 km ten zuiden van Zanzibar in de Indische Oceaan. Het is vrijwel onontdekt en daarmee een van de best bewaarde geheimen van Tanzania. Met haar adembenemende witte zandstranden en helderblauwe oceaan is Mafia Island een uitgelezen bestemming voor rust en luxe.

Mafia Island vakantie

Van mangrovebossen tot palmbomen

Mafia Island heeft niet de uitgestrekte zandstranden net als Zanzibar maar smalle stukjes strand onderbroken door mangrovebossen. De natuurlijke vegetatie varieert van mangrovebossen en struikgewas aan de noordkant van het eiland, tot palmbomen en zanderige heidevelden in het zuiden. Het duidelijke contrast in landschap wordt veroorzaakt door het tropische klimaat. Naast de mangrovebossen en het heidelandschap groeien er ook diverse fruit- en cashewnootbomen. Deze zijn bovendien een belangrijke bron van voedsel voor de inwoners van Mafia Island. In de diverse tropische laagwouden van de eilanden vind je een enorme diversiteit aan dieren en vogels.

Bevolking van Mafia Island

Ondanks haar prachtige natuur, is de infrastructuur van het eiland zeer primitief. Er zijn geen verharde wegen en de meeste dorpen van Mafia Island zijn niet op het elektriciteit netwerk aangesloten. Het eiland heeft 46.000 inwoners bestaande uit voornamelijk vissers en kleine boeren die kokosnoten, rijst en cassave verbouwen. De inwoners van Mafia Island behoren, met een inkomen van minder dan één US-dollar per dag, tot de armsten van de wereld. Desondanks zijn de eilandbewoners erg vriendelijk en gastvrij. De sfeer is ontspannen en je zult je er zeker thuis voelen.

Mafia Island - schildpadden

Duiken & snorkelen Mafia Island

Niet alleen de natuur boven water is schitterend maar ook de onderwaterwereld van Mafia Island is adembenemend. Het is dan ook een geweldige bestemming voor snorkelaars en duikers. De gebieden rondom Mafia Island zijn beschermd natuurgebied, genaamd Mafia Island Marine Park. Het is een van de belangrijkste ecosystemen van de wereld, met kleurrijke koraalriffen en een grote verscheidenheid aan vissen. Hier nestelt ook de groene zeeschildpad en verblijft de vriendelijke zeekoe.

Er zijn riffen van 6 tot 28 meter diep, met muren, grotten en kloven. De Chole Bay is een bekende duiksite van Mafia Island. De meeste duiksites in de baai hebben een maximale diepte van 18 meter, wat deze bestemming ook ideaal maakt voor fotografen en duikers van alle duikniveau‘s. Wanneer je buiten de baai wilt duiken is dat alleen mogelijk tussen oktober en maart vanwege de weersomstandigheden.

Van november tot en met februari is het ook mogelijk om met walvishaaien te zwemmen. Het Rufiji Mafia Kilwa Marine Reserve omvat land en zeegebied in het zuiden en het westen van Mafia Island. Dit gebied is de beste bestemming wanneer je de walvishaai wilt bewonderen.

Mafia Island

Wil jij ook naar deze droombestemming?

Wil jij na jouw safari ook het stof van je afspoelen en bijkomen van de vele indrukken? Bekijk dan nu onze voorbeeldreis waarin safari en strand gecombineerd worden.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen