De vesting Nederland | Makasa Tanzanian Safaris
01 september 2017 

De vesting Nederland | Makasa Tanzanian Safaris

Wij Nederlanders kloppen ons zelf graag op de borst dat we zo’n vrij land zijn. Dat we een open samenleving vormen waar gastvrijheid en tolerantie hoog in het vaandel staan. En voor een deel is dat natuurlijk ook zo. Nederland is een heel prettig land om te wonen. Om dat zo te houden staat Nederland voor de lastige taak om een onderscheid te maken tussen migranten die geen veilig thuis hebben en hulp en bescherming verdienen en migranten die puur om economische redenen naar Nederland willen komen. Het beleid dat hieruit voort vloeit kent ook zo zijn schaduwkanten. Zo hebben wij laatst ervaren toen wij vanuit een heel ander perspectief kennis maakten met de Nederlandse autoriteiten. Een visum voor Nederland…

Een paspoort en een visum als kostbaarste bezit

Bij ons laatste bezoek aan Nederland, wilden wij een van onze Tanzaniaanse medewerkers meenemen. Om ons te assisteren bij onze activiteiten voor Makasa. Dat bleek een stuk ingewikkelder dan gedacht. Slechts weinig Tanzanianen hebben een paspoort. Om de eenvoudige reden dat verreweg de meeste van hen nooit in het buitenland geweest zijn en daar vaak ook niet zullen komen. Dat Tanzaniaanse paspoort moest dus eerst geregeld worden. Achteraf bleek dit nog het gemakkelijkste onderdeel van het hele traject. Stap twee was het invullen van talloze formulieren en het verzamelen van de juiste documenten voor het aanvragen van een visum voor Nederland. Daarbij wordt het je bepaald niet makkelijk gemaakt. Meerdere malen dreigden wij de moed te verliezen. Waarschijnlijk precies de bedoeling van een ontmoedigingsbeleid. Maar uiteindelijk hadden wij onze zaakjes voor elkaar. Dachten wij.

Op weg naar Dar Es Salaam | een visum voor Nederland

Opgewekt vertrok onze medewerkster, zo trots als een pauw met haar nieuwe paspoort, voorzien van een map met alle benodigde papieren, met de bus naar Dar Es Salaam. Een reis van circa acht uur. De volgende dag tussen 08.00 uur en 10.00 uur zou zij zich melden op de Nederlandse ambassade waar het visum aangevraagd moest worden. Eenmaal op de ambassade bleek één onderdeel van het papierwerk niet in orde. Haar werd de kans geboden om een dag later terug te komen met het ontbrekende stuk. We overlegden intensief via de telefoon, probeerden het op te lossen, deden inderdaad de volgende dag nog een poging, maar moesten uiteindelijk de conclusie trekken dat er geen andere mogelijkheid was dan onverrichter zake terug te keren naar Moshi.

De aanhouder wint!

Dat was een teleurstellende ervaring. Maar we hadden een plan. Een week later reden we met z’n allen opnieuw naar Dar Es Salaam, ditmaal met onze Landcruiser. En om af te rekenen met onze ergernissen zouden we er een heerlijk weekend aan zee van maken. Maar eerst opnieuw naar de ambassade. Onze (Nederlandse) aanwezigheid maakte een en ander wel een stuk makkelijker. Maar nog niet genoeg! Je gelooft het niet, maar er werd ineens om nog meer bankgegevens van Makasa gevraagd en één van ons moest direct, terwijl de anderen in de ambassade wachten, per taxi naar de bank om deze ontbrekende cijfers uit te laten printen. Weer wachten. Maar het lukte, en eindelijk kwam het bevrijdende antwoord dat alles ok was en dat het visum verstrekt zou worden. Dat hebben we toen maar een beetje gevierd!

Op reis naar Nederland

Een bezoek aan Nederland als niet-inwoner van de Europese Gemeenschap. Daar moet je heel wat voor over hebben! Dan wordt je geconfronteerd met het Nederlandse migratiebeleid vanuit een hele andere hoek. Of het goed is of slecht moet iedereen voor zichzelf beoordelen. Als er al een eenduidig antwoord op die vraag mogelijk is. Maar Nederland als gastvrij land? Het is maar hoe je het bekijkt. Onze reis werd voor ons allemaal een succes. Onze Tanzaniaanse medewerkster heeft genoten van haar eerste buitenlandse reis, maar ze vond het toch ook vooral…. koud!

Op reis naar Tanzania

Reizen naar Tanzania is gemakkelijker! Een visum kost € 50,-en is online verkrijgbaar en bij aankomst op verschillende vliegvelden. Net als Nederland is het een heel prettig land en het is er nooit…. koud! Wil je meer weten? Stuur ons een mail en we helpen je graag.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen