Uw Safari Gids - Op reis in Tanzania - Tanzania Blog
arrow_drop_up arrow_drop_down

Humphrey, David, Jamal, Kaleby, Frederick, King, Ally, Tomsifu… Stoere kerels. En vooral aardige kerels ook. Ze zijn heel verschillend, maar ze hebben ook veel gemeen. Bijvoorbeeld dat ze ongelooflijk veel weten van flora en fauna. Dat ze op een afstand van 100 meter zien dat die tak in die boom geen tak is maar de staart van een luipaard. Dat ze goede en veilige chauffeurs zijn in het soms hectische Tanzaniaanse verkeer. Dat ze uitstekend Engels spreken. En vooral dat ze een sociale antenne hebben die hun vertelt wanneer ze het initiatief moeten nemen en wanneer juist niet. Daarnaast is er nog iets wat ze bindt: ze werken allemaal als safari gids bij Makasa.

Selma en Fien

Wie overweegt een reis te boeken bij Makasa heeft vrijwel altijd contact met Selma in Tanzania of met Fien in Nederland. Zij adviseren u en helpen u met het maken van keuzes, rekening houdend met alle persoonlijke wensen en omstandigheden. Zij maken van een plan uiteindelijk een concrete reis. Selma zorgt ervoor dat u na aankomst in Tanzania opgehaald wordt van het vliegveld, en dat u naar uw eerste accommodatie gebracht wordt.

De gids neemt het over

Maar als u eenmaal op safari gaat, zijn het de gidsen die ‘in charge’ zijn. Vanaf dat moment zijn zij de visitekaartjes van Makasa. Zij zullen de periode die volgt, of dat nu twee dagen of twee weken is, een belangrijke rol spelen in uw reis. Ze zijn verantwoordelijk voor de auto, regelen de formaliteiten bij de entree van de wildparken en het belangrijkste is: ze vertellen u alle in’s en out’s over wat u om u heen ziet. Ze spelen net zo makkelijk de rol van gangmaker als die van de stille kracht op een ongetwijfeld opwindende safari. Onze gidsen hebben allemaal een vaste auto die zij door en door kennen. Gemiddeld zijn zij ongeveer 300 dagen per jaar voor Makasa op reis en leggen daarbij zo’n 55.000 km af. In tegenstelling tot veel andere safaribedrijven zijn onze gidsen vrij in het maken van kilometers en het verbruik van brandstof binnen het afgesproken reisplan. Daarover hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

Een hyena aan de ontbijttafel

Zij zullen u of uw kinderen de eerste liedjes leren in Swahili. Misschien herkent u ze uit de Lion King. Ze openen uw picknickmand en zetten koffie op de ‘kopjes’ van de Serengeti. Bij het ontbijt imiteren ze de geluiden van de hyena’s die u ‘s nachts uit uw slaap hielden. En ze tonen u hun feilloos ontwikkelde gevoel voor het spotten van wild. Bij het diner ‘s avonds in de lodge is het aan u om uw gids ook aan tafel uit te nodigen. Maar noodzakelijk is dit absoluut niet. Voor hen zijn er speciale drivers-faciliteiten in de lodges waar zij over het algemeen de grootste lol hebben met hun collega’s. Als u reviews over onze reizen leest, is het opvallend hoe vaak de positieve rol van de gids expliciet genoemd wordt.

Allemaal hetzelfde belang

De gidsen zijn voor u belangrijk. Maar voor ons ook. Het succes van ons bedrijf is voor een belangrijk deel van hun afhankelijk. Dat is dan ook de reden dat wij intensief investeren in hun opleiding en scholing. Regelmatig organiseren wij trainingen op het gebied van kennis van planten en dieren, nieuwe ontwikkelingen waar het gaat om natuurbeheer en natuurbehoud, en sessies die te maken hebben met zaken als dienstverlening en service.

Goede gidsen zijn waardevol en worden begeerd door menig safaribedrijf. Door te investeren in hun ontwikkeling en een beloning die past bij het belang van hun werk willen wij Humphrey, David, Jamal, Kaleby, Frederick en de anderen graag aan ons binden. Maar naast al die serieuze zaken zijn het ook vriendschap en loyaliteit die ons drijven. En natuurlijk de onvoorwaardelijke ambitie om met Makasa het beste safaribedrijf van Tanzania te zijn. Voor ons zelf, maar vooral ook voor u!

 

Wilt u ook eens met Selma of Fien van gedachten wisselen over een reis?  www.makasatanzania.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen