Een topsafari verdient een topgids
21 juli 2017 

Een topsafari verdient een topgids

Humphrey, Jamal, Kaleby, Frederick, Daniel, King, Ally… Stoere kerels. En vooral aardige kerels ook. Ze zijn heel verschillend, maar ze hebben ook veel gemeen. Bijvoorbeeld dat ze ongelooflijk veel weten van flora en fauna. Dat ze op een afstand van 100 meter zien dat die tak in die boom geen tak is maar de staart van een luipaard. Maar ook dat ze goede en veilige chauffeurs zijn in het soms hectische Tanzaniaanse verkeer. Dat ze uitstekend Engels spreken. En vooral dat ze een sociale antenne hebben die hun vertelt wanneer ze het initiatief moeten nemen en wanneer juist niet. Daarnaast is er nog iets wat ze bindt: ze werken allemaal als safari gids Tanzania bij Makasa.

Selma, Fien en Léonie

Wie overweegt een reis te boeken bij Makasa heeft vrijwel altijd contact met Selma in Tanzania of met Fien of Léonie in Nederland. Zij adviseren je en helpen je met het maken van keuzes, rekening houdend met alle persoonlijke wensen en omstandigheden. Zij maken van een plan uiteindelijk een concrete reis. Selma zorgt ervoor dat je na aankomst in Tanzania opgehaald wordt van het vliegveld, en dat je naar je eerste accommodatie gebracht wordt.

De safari gids neemt het over

Maar als je eenmaal op safari gaat, zijn het de gidsen die ‘in charge’ zijn. Vanaf dat moment zijn zij de visitekaartjes van Makasa. Zij zullen de periode die volgt, of dat nu twee dagen of twee weken is, een belangrijke rol spelen in jouw reis. Ze zijn verantwoordelijk voor de auto, regelen de formaliteiten bij de entree van de wildparken en het belangrijkste is: ze vertellen je alle in’s en out’s over wat je om je heen ziet. Ze spelen net zo makkelijk de rol van gangmaker als die van de stille kracht op een ongetwijfeld opwindende safari. Onze gidsen hebben allemaal een vaste auto die zij door en door kennen. Gemiddeld zijn zij ongeveer 300 dagen per jaar voor Makasa op reis.

In tegenstelling tot veel andere safaribedrijven zijn onze gidsen vrij in het maken van kilometers en het verbruik van brandstof binnen het afgesproken reisplan. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken.

Safari gids Makasa Tanzania

Een hyena aan de ontbijttafel

Zij zullen jullie of jullie kinderen de eerste liedjes leren in Swahili. Misschien herken je ze uit de Lion King. Ze openen je picknickmand en zetten koffie op de ‘kopjes’ van de Serengeti. Bij het ontbijt imiteren ze de geluiden van de hyena’s die je ‘s nachts uit je slaap hielden. En ze tonen je hun feilloos ontwikkelde gevoel voor het spotten van wild. Bij het diner ‘s avonds in de lodge is het aan jullie om je gids ook aan tafel uit te nodigen. Maar noodzakelijk is dit absoluut niet. Voor hen zijn er speciale drivers-faciliteiten in de lodges waar zij over het algemeen de grootste lol hebben met hun collega’s. Als je reviews over onze reizen leest (safaribookings.com), is het opvallend hoe vaak de positieve rol van de gids expliciet genoemd wordt.

Allemaal hetzelfde belang

De safari gidsen zijn belangrijk voor jullie. Maar voor ons ook. Het succes van ons bedrijf is voor een belangrijk deel van hun afhankelijk. Dat is dan ook de reden dat wij intensief investeren in hun opleiding en scholing. Regelmatig organiseren wij trainingen op het gebied van kennis van planten en dieren, nieuwe ontwikkelingen waar het gaat om natuurbeheer en natuurbehoud, en sessies die te maken hebben met zaken als dienstverlening en service.

Goede gidsen zijn waardevol en worden begeerd door menig safaribedrijf. Door te investeren in hun ontwikkeling en een beloning die past bij het belang van hun werk willen wij onze gidsen graag aan ons binden. Maar naast al die serieuze zaken zijn het ook vriendschap en loyaliteit die ons drijven. En natuurlijk de onvoorwaardelijke ambitie om met Makasa het beste safaribedrijf van Tanzania te zijn. Voor ons zelf, maar vooral ook voor jou!

Wil je ook eens met Selma, Fien of Léonie van gedachten wisselen over een reis? Stuur ons een mailtje!

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics en verrijkt ons leven op zo veel manieren.
Reactie plaatsen