Makasa Tanzania Safaris - Op reis in Tanzania - Tanzania blog
arrow_drop_up arrow_drop_down

Makasa: onze droom én werkelijkheid

Na ruim veertig blogs vonden we dat het wel een keertje kon: een blog over Makasa zelf. Voluit Makasa Tanzanian Safaris. Het bedrijf dat in 2009 startte en wat inmiddels is uitgegroeid tot iets wat niemand had durven dromen. Het begon allemaal anderhalf jaar eerder toen Selma drie maanden in Moshi verbleef in het kader van een stage voor haar studie verpleegkunde in Leiden, de stad waar zij ook oorspronkelijk vandaan komt. Zij werkte, pas 22 jaar oud, in het KCMC, het Kilimanjaro Christian Medical Center. In Moshi ontmoette zij Ngomi, destijds 29, en toen al een zeer ervaren safarigids in het bedrijf van zijn familie. Hij is geboren en getogen in Tanzania, maar heeft de Duitse nationaliteit. Zijn vader kwam in de jaren ’70 als arts naar Afrika. Ngomi studeerde zoölogie in Texas.

Wat goed is, komt snel

De twee waren onmiddellijk verliefd. Selma keerde na haar stage kort terug naar Nederland om haar studie af te ronden, kwam in 2009 weer naar Tanzania en gaf Ngomi op 2 januari 2010 in een Tanzaniaans kerkje het ja-woord. Om Selma niet telkens dagen achtereen alleen te hoeven laten, had Ngomi zijn baan als safarigids opgezegd om als bioloog te gaan werken bij een zaadveredelingsbedrijf. Al snel bleek dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Ngomi stelde Selma voor om samen een safaribedrijf te beginnen waarbij Ngomi niet als gids zou fungeren, en zodoende ook niet lang van huis zou zijn, maar als organisator op de basis. Niet veel later was Makasa een feit. Eerst vanuit een kamertje aan huis, tegenwoordig vanuit een kantoor met vier werkruimtes in Moshi, worden reizen op maat in Tanzania georganiseerd.

Tanzaniaanse en Nederlandse roots: een gouden combi

Al snel bleek dat Selma en Ngomi het niet alleen in de liefde goed met elkaar konden vinden. De jarenlange ervaring in de bush van Ngomi, gecombineerd met het Hollandse organisatietalent van Selma bleek een bijzondere en ook succesvolle combinatie. Wat zij delen is een grote liefde voor de natuur, respect voor de Tanzaniaanse bevolking en voor de Tanzaniaanse medewerkers in het bijzonder, de wil en ook het plezier om keihard te werken en de ambitie om van Makasa niet zo maar een safaribedrijf te maken, maar een toonaangevend safaribedrijf.

Afspraak is afspraak

Selma en Ngomi voerden een manier van werken in die in Tanzania bijzonder is: open, transparant, eerlijk en vooral duidelijk. Afspraak is afspraak en negen uur is negen uur en geen tien uur. Selma vanuit haar kantoor is daarbij verantwoordelijk voor alle klantencontact, het maken van reisvoorstellen en het boeken van accommodaties. Ondanks het groeiend aantal klanten wordt nog steeds geprobeerd om gasten waar mogelijk even persoonlijk te begroeten of uit te zwaaien. Persoonlijk contact en aandacht is een van de pijlers waarop Makasa werkt. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een reviewscore op safaribooking.com waar je gerust heel erg trots op mag zijn. Ngomi’s verantwoordelijkheid is voornamelijk het wagenpark, het contact met de gidsen, hun jaarlijkse bijscholing en training en het contact met de lokale autoriteiten. Een enkele keer, in bijzondere gevallen, treedt Ngomi zelf nog op als gids. Waarmee hij zichzelf het allergrootste plezier doet.

Groei

Inmiddels is niet alleen het bedrijf enorm gegroeid, maar ook het gezin. Er zijn ondertussen drie kinderen van zes, vier en één jaar oud. Makasa heeft tien safari auto’s en even zoveel gidsen in vaste dienst. In het hoogseizoen worden bij een vast en betrouwbaar adres extra auto’s en gidsen ingehuurd. Ook dit zijn altijd bekende gidsen. Nooit zal Makasa met onbekende gidsen werken. Het idee is dat groei belangrijk is, maar nooit ten koste mag gaan van de kwaliteit.

Contact met Nederland

De groei heeft ook een aantal zaken tot gevolg gehad die voor Nederlandse reizigers heel prettig zijn. Ten eerste is er sinds twee jaar een contactpunt in Nederland dat bemand wordt door Selma’s zus Fien. Voor beiden kunt u echter gewoon mailen naar info@makasatanzania.com. Ook Fien houdt zich bezig met reisvoorstellen en boekingen. Een ander groot voordeel van het feit dat Makasa naast een Tanzaniaans ook een Nederlands bedrijf is, is dat klanten de zekerheid hebben van lidmaatschap van de GGTO (Stichting Garantiefonds van Gespecialiseerde Touroperators) en van het Calamiteitenfonds. Tot slot vindt u Selma en Ngomi elk jaar in januari op de de vakantiebeurs in Utrecht en op de Beurs Bijzondere Reizen in Amsterdam en in Breda.

Dromen of doen?

Makasa heeft inmiddels een deel van haar dromen gerealiseerd, maar er blijft nog genoeg over om hard voor te werken, altijd zijn er weer nieuwe plannen! Wat zijn uw dromen? Misschien een reis naar Tanzania? Een prachtige safari? Denkt u daarover, neemt u dan vooral contact met ons op of neem een kijkje op onze website en we gaan kijken hoe we ook uw droomreis waar kunnen maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen