Duiken en snorkelen in Zanzibar

Duiken en snorkelen in Zanzibar

Zanzibar | duiken & snorkelen

De koraalriffen voor de kust van Zanzibar behoren tot de mooiste van de wereld. De Indische oceaan biedt een onvoorstelbare diversiteit aan zeeleven met honderden kleurrijke vissoorten en prachtige koraalriffen. Door de rustige omstandigheden en goede toegang maakt Zanzibar zich tot een ideale bestemming voor zowel de beginnende als de gevorderde duikers en snorkelaars. Duiken en snorkelen in Zanzibar is het hele jaar door mogelijk. De jaarlijkse gemiddelde watertemperatuur is 27 °C en op de meeste plekken is de zichtbaarheid ongeveer 30 meter. Tijdens de maanden mei tot en met oktober kan de zichtbaarheid echter wat beperkt zijn. Dit komt doordat er tijdens deze periode meer wind staat en regent valt, hierdoor is het water wat onrustiger.

Mnemba Island

Mnemba Island ligt ongeveer 1,5 km voor de noordoost kust van Zanzibar. Het is een klein eiland en bezit het beroemdste natuurreservaat van Zanzibar. Voor de kust ligt een rif van zeven bij vier kilometer dat benoemd is tot Marine Conservation Area (beschermd gebied). Het koraalrif is in goede conditie en heeft voor zowel snorkelaars als duikers veel te bieden. Het is dan ook een van de beste duik en snorkel locaties van Zanzibar. De kleurrijke koraal tuinen, diverse drop offs, verschillende vissoorten en zeeschildpadden bieden een enorme afwisseling. Ook staat dit gebied bekend om de vele dolfijnen die hier gezien worden.

duiken en snorkelen in Zanzibar

Pemba Island 

Pemba Island is een van de meest bekende duiklocaties van Afrika. In tegenstelling tot Zanzibar met haar ondiepe koraalriffen biedt Pemba steile wanden, sterke stromingen en de grotere vissen, zoals mantaroggen en rifhaaien. Tussen juli en september passeren bultrug walvissen de kust van Pemba Island. Ook zijn de zeldzame walvishaaien hier te zien, deze kun je tegenkomen in de periode oktober – maart.

Duiken rond Pemba Eiland is divers – helder water, diepe afgronden, afgelegen locaties waar weinig wordt gedoken en vele ongerepte riffen. Populaire duiklocaties zijn onder andere het Zwitserse rif, Emerald Wall en het Panza Wreck in het zuiden. Daarnaast zijn de minder bekende Fundu Reef, Kokota Reef, Manta Point, Misali Island en Njao Gap ook goede duikspots.

Mafia Island 

Het Mafia Island Marine Park is een van de belangrijkste ecosystemen van de wereld, met kleurrijke koraalriffen en een grote verscheidenheid aan vissen. Hier nestelt ook de groene zeeschildpad en verblijft de vriendelijke zeekoe. Het is dan ook een geweldige bestemming voor snorkelaars en duikers.

Er zijn riffen van 6 tot 28 meter diep, met bommies, muren, grotten en kloven. De Chole Bay is een bekende duiksite van Mafia Island. De meeste duiksites in de baai hebben een maximale diepte van 18 meter, wat deze bestemming ook ideaal maakt voor fotografen en duikers van alle duikniveau‘s. Wanneer je buiten de baai wilt duiken is dat alleen mogelijk tussen oktober en maart vanwege de weersomstandigheden.

Van november tot en met februari is het ook mogelijk om met walvishaaien te zwemmen. Het Rufiji Mafia Kilwa Marine Reserve omvat land en zeegebied in het zuiden en het westen van mafia eiland. Dit gebied is de beste bestemming wanneer je de walvishaai wilt bewonderen.

Padi

De meeste duikscholen op Zanzibar zijn aangesloten bij Padi. Het is hier dan ook mogelijk om een open water duikbrevet te behalen of te duiken wanneer je als reeds in bezit bent van een duikbrevet. Wanneer je wilt gaan duiken is het bij de meeste duikscholen mogelijk om je één dag van tevoren aan te melden. De cursussen nemen meestal 4 dagen in beslag.

Reactie plaatsen