Onderwijs in Tanzania - Op reis in Tanzania - Tanzania Blog
arrow_drop_up arrow_drop_down

MCF Kilimanjaro Lodge

Vaak overnachten onze gasten de eerste nacht na hun aankomst in Moshi. Er zijn verschillende accommodaties mogelijk, maar meestal kiezen we, in overleg met u, voor MCF Kilimanjaro Lodge. Op deze mooie en vredige plek kunt u na een hele dag vliegen heerlijk bijkomen. Het begint al wanneer u door het hek rijdt en aankomt op de ronde, tuinachtige binnenplaats die veel weg heeft van een oase. Met een even fraaie als reusachtige boom in het midden.

Aan één zijde ligt een eenvoudig maar sympathiek gebouw waarin de tien kamers met tweepersoons bedden zijn gehuisvest. Aan de andere kant een rond gebouw met een restaurant. Eromheen een veranda waar u heerlijk kunt lezen, eten of iets drinken. Soms, als u geluk heeft, kunt u vanaf deze veranda beneden u in de tuin een grote groene varaan ontdekken die wel een meter lang kan worden. Ze zijn ongevaarlijk. Het is allemaal van een ontwapenende eenvoud. Voor wie daar prijs op stelt, zijn er ook luxueuzere accommodaties beschikbaar, maar de ervaring leert dat onze gasten zich hier bijzonder op hun gemak voelen. Als u op safari gaat, vertrekt u vaak een of twee dagen later vanuit deze plek. Ook is het een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Moshi town of voor een excursie naar de koffieplantages.

MCF Kilimanjaro Academy

Het kleine complex van lodge en restaurant ligt naast MCF Kilimanjaro Academy. De gehele winst van de lodge komt volledig ten goede aan deze school. In feite is de lodge ook een praktijkschool voor de leerlingen van de Academy waar ze hun opgedane kennis over koken, tafelschikking en het huishouden in de praktijk kunnen brengen. Hoe zit dat precies?

De Academy hoort bij de Mama Clementina Foundation en is een middelbare school voor meisjes. Deze school geeft leerlingen een kans om een opleiding te volgen en zich te ontwikkelen tot zelfstandige jonge vrouwen. De ongeveer 300 meisjes die naar deze kostschool gaan, doen na vier jaar een examen en hebben de kans om nog twee jaar aan hun studie vast te plakken. Daarna doen ze weer examen, en kunnen ze eventueel doorstromen naar de universiteit. De naar Tanzaniaanse maatstaven prachtige school heeft een eigen computerzaal, bibliotheek, verschillende laboratoria, naaiatelier en een bakkerij. Uiteraard zijn er ook slaapzalen en een eetzaal voor de meisjes.

Engelstalig onderwijs

Op school wordt Engels gesproken. Er zijn twaalf vakken die de meisjes de eerste vier jaar volgen: Engels, Swahili, geschiedenis, staatsinrichting, aardrijkskunde, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, voeding, handel en boekhouding. Na vier jaar wordt voor deze vakken een diploma behaald. In deze periode leren de meisjes ook koken en kleding maken, waar zij ook een diploma voor kunnen halen. Wanneer de eerste vier jaar succesvol zijn afgerond, kunnen zij er voor kiezen om nog twee jaar door te studeren. Ze laten de handwerkvakken zoals koken en kleding maken vallen, en kiezen drie vakken om de laatste twee jaar te volgen, zodat ze zich kunnen specialiseren in deze vakken.

Zingen en swingen in de kerk

De school herbergt ook een grote, half open ruimte waar allerlei vieringen en activiteiten plaatsvinden, waaronder elke zondag een kerkdienst. Voor wie dit interessant en leuk vindt, is het een aanrader om hierbij aanwezig te zijn. Hier zie je gospel in optima forma. Veel zang, dans en opzwepende trommels waarbij het moeilijk is om stil te blijven staan. Boeiend om een keer mee te maken of u nu religieus bent of niet.

Onderwijs in Tanzania

Sinds 1970 bestaat er leerplicht in Tanzania. Het land had één van de laagste percentages analfabeten in Afrika. Op dit moment doorloopt minder dan 50% van de kinderen de basisschool, waarvan vervolgens maar één op de tien leerlingen de middelbare school afrondt. Met name meisjes worden vroegtijdig van school gehaald. Gezinnen hebben weinig geld of kunnen de hulp van de kinderen op het land of thuis niet missen. Ze geven de voorkeur aan onderwijs voor hun zonen. Het is van het grootste belang dat deze negatieve tendens wordt doorbroken.

Het moet van twee kanten komen

Makasa vindt het belangrijk om in de Tanzaniaanse samenleving haar steentje bij te dragen. Dit doen wij door nauwe samenwerking met de lokale bevolking en door lokale projecten en kleinschalige lodges in onze reisvoorstellen op te nemen. Op deze manier ervaart u het echte Tanzania en doen we samen ook iets terug voor de bevolking.

 

Meer weten over onze Tanzania reizen? Mail ons gerust!

Over de schrijver
Reactie plaatsen