De Serengeti Migratie in Tanzania
Jaren geleden, Makasa bestond toen nog niet, raakten wij zonder het te weten min of meer verstrikt in de migratie in de Serengeti. We reden dwars door een onafzienbare kudde gnoes waarbij de dieren zich met korte, abrupte sprongen uit de voeten maakten. Totdat de Landcruiser een lekke band kreeg. Onze gids zette de motor af en de oorverdovende stilte van de Serengeti viel over ons heen. Links gnoes, rechts gnoes, voor gnoes en achter gnoes. Duizenden gnoes. Gids Bob stapte uit en nam de situatie in ogenschouw. Terwijl Bob het wiel verwisselde, trokken de dieren zich steeds minder van ons aan en de kudde sloot zich nauwer om ons heen. Ik herinner mij hun gesnuif. Hoewel de situatie niet gevaarlijk was, waren we toch blij toen we de motor weer konden starten en door konden rijden.
De Serengeti Migratie in Tanzania zien
Een van de vragen die ons het meest gesteld wordt, is wanneer het beste seizoen is om de Serengeti migratie mee te maken. Een antwoord op die vraag is even simpel als complex. In feite duurt de migratie het hele jaar en begint vervolgens weer opnieuw. De beste tijd is dus afhankelijk van waar je je bevindt. Tijdstip en locatie kunnen niet los gezien worden van elkaar.
Is er dan geen enkel advies te geven? Zeker wel! Grofweg kun je zeggen dat de maanden januari t/m april, mei en juni en juli t/m september de beste maanden zijn, maar allen op verschillende locaties. In mei, juni en juli maak je het meeste kans in het midden van de Serengeti (Moru Kopjes, Seronera) en in het westen (Grumeti). Van juli, augustus en september is het gebied in het noorden, rond de Mara rivier (Kogatende) de beste plek. Eind december kun je de honderdduizenden dieren zien aankomen in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu, officieel in Ngorongoro Conservation gelegen). Deze blijven hier tot maart/april. In mei kun je de start van de Grote Trek richting het noorden weer zien.
Calving Season in Zuid Serengeti
Een interessante periode is het ‘calving season’, zo rond eind januari, begin februari in Ndutu, ten zuiden van de Serengeti. Er worden dan elke dag duizenden jonge gnoes geboren. Om die voor het eerst op hun voeten te zien stuntelen is een onvergetelijke ervaring. Onvermijdelijk is dat de jonge kalfjes ook gewilde prooien zijn voor de hongerige leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Beste plekken om te verblijven zijn de accommodaties gelegen in de Ndutu regio.
De rivieroversteek in Noord Serengeti
Absoluut hoogtepunt van de Serengeti migratie is de even beroemde als beruchte rivieroversteek van met name de Mara rivier in het noorden van het park. Hier worden de mooiste beelden opgenomen die je in natuurdocumentaires ziet. Vanzelfsprekend is het de droom van iedereen die op safari gaat om dit mee te maken. We kunnen daar op aansturen, maar we moeten ons altijd realiseren dat de natuur zich niet laat dwingen noch voor honderd procent laat voorspellen. Wel kunnen we onze kansen vergroten met gebruikmaking van onderstaand tijdpad.
De Tanzania Serengeti migratie van maand tot maand
Met behulp van een kaart en onderstaand overzicht kun je heel gemakkelijk bepalen wat voor jou de meest aantrekkelijke periode en locatie is.
December, Januari, februari, maart
Na een lange tocht vanuit Masai Mara in Kenya komen de kuddes aan in het zuid oosten van de Serengeti. In de omgeving van Ndutu worden honderdduizenden kalveren geboren. Die krijgen op deze plek even rust voordat de kuddes verder trekken. Er zit hier veel calcium in de bodem wat goed is voor de botten. Voor de jonge dieren van levensbelang. Zij moeten heel snel stevig op hun benen kunnen staan om geen zekere prooi te worden.
April, mei
Dit zijn regenmaanden. De kuddes trekken verder de Serengeti in. Je kunt ze zien ergens tussen het zuiden en het midden van het park.
Mei, juni
De kuddes beginnen aan hun migratie richting het westen en vervolgens iets noordelijker, op zoek naar vers water en grond om te grazen. Ze trekken langs de westkant, ook wel de ‘western corridor’ genaamd. Onderweg wordt de Mbalageti rivier overgestoken. In mei is het meeste spektakel te zien rond de Moru Kopjes en ten westen van Seronera, in het centrum van de Serengeti. In juni is er een korte pauze van de trek aan de zuidzijde van de Grumeti rivier, waar gewacht wordt tot de beesten in een zo groot mogelijke groep zijn voordat de oversteekt gewaagd wordt.
Juli, augustus, september
De trek verplaatst zich verder noordwaarts. Voordat de kuddes uiteindelijk aankomen in Kenya moet er nog één belangrijke oversteek gemaakt worden: die van de rivier de Mara. Een levensgevaarlijke onderneming. Er is kans op uitglijden op de rotsen en om vertrapt te worden. Ook een aanval van krokodillen is zeker niet denkbeeldig. Net als voor de Grumeti wordt eerst gewacht tot de groep zo groot mogelijk is. De spanning is dan te snijden aan de oever van de rivier. Uiteindelijk kiezen de bloednerveuze groepen gnoes een plek om de oversteek te maken. Sommige kiezen er ook voor om dit niet te doen, en keren terug het noorden van de Serengeti in. De daadwerkelijke oversteek van de rivieren duurt een aantal weken.
Oktober
Eenmaal aan de overkant zijn de dieren meestal uitgeput. Ze trekken verder richting de Masai Mara in Kenya. Hier blijven de dieren een tijdje op dezelfde plek om te grazen.
November, december
Als in Masai Mara het regenseizoen begint, start voor de dieren voor de zoveelste maal in de geschiedenis de Grote Trek. In november en december trekken ze langs de oostkant van de Serengeti naar het zuiden, richting Ndutu. De cirkel is rond.
Persoonlijk advies?
Wil je ook graag op safari en de Serengeti Migratie meemaken? Bekijk hier onze voorbeeldreis van een prachtige Safari met als thema de grote migratie.