Vogels in Tanzania | vreemde vogels

Met al die leeuwen, olifanten, neushoorns en andere iconische vertegenwoordigers van het dierenrijk zou je ze haast vergeten, en dat is niet terecht. De Vogels! Met een hoofdletter en met een uitroepteken want de vogelpopulatie in Tanzania kun je gerust uitzonderlijk noemen. Als je bedenkt dat er in Nederland circa 250 vogelsoorten voorkomen, en dat er in Canada, de Verenigde Staten en Mexico samen 850 soorten geregistreerd staan, dan is Tanzania, met ruim 1000 vogelsoorten een ornithologisch paradijs.

Sommige komen alleen in bepaalde kleine gebieden voor, zoals de Udzungwa-patrijs en de groene Pemba-duif. En een aantal vogels is zo zeldzaam dat ze jaren geleden voor het laatst zijn gezien. Toch zul je, zelfs tijdens een korte safari, een ongelooflijk aantal verschillende vogels tegenkomen. Veel te veel om hier te beschrijven. Ngomi, die zich tijdens zijn studie zoölogie onder andere in vogels specialiseerde, zet zijn zeven favorieten voor je op een rijtje.

Driekleurglansspreeuw (Spreo superbus)

De meeste Afrikaanse spreeuwen zijn veelkleurig. Een van de allermooiste wordt merkwaardig genoeg het meeste gezien. De driekleurenglansspreeuw. Deze brutale vogel is niet bang voor mensen en het is oppassen geblazen, want hij jat graag voedsel van de tafel. Hij heeft een blauwgroen bovenlijf en een oranjebruin onderlijf, een witte streep op de borst en witte ogen. Vergelijkbare vogels die geen witte streep hebben, zijn de koningsglansspreeuw, goudgeel van onderen, en de Hildebrandts glansspreeuw die oranje ogen heeft.

Vorkstaartscharrelaar (Coracias caudata)

Wie je zeker tegen zult komen is de vorkstaartscharelaar. Met zijn prachtige lila borst, zijn hemelsblauwe stuit en vleugels, zijn blauwe kop met witte wenkbrauwen en lange staartveren. Deze scharrelaars worden vaak gezien, alleen of in koppels, als ze op een uitkijkpunt zitten en de grond afspeuren naar grote insecten of hagedissen. Scharrelaars zijn echte atleten, die in de paartijd koprollen in de lucht maken om de vrouwtjes te imponeren.

Afrikaanse jacana (Actophilornis africana)

De jacana heeft voor een vogel een vreemde eigenschap. Hij kan niet goed vliegen. Maar hij kan wel iets anders: hij lijkt op water te kunnen lopen. De jacana is kastanjebruin, heeft een witte hals, een gladde zwarte kruin en nek, een blauwe snavel en een zogenaamd voorhoofdsschild. Het meest opvallend zijn de extreem lange tenen, waarmee hij tijdens het zoeken naar insecten, schaaldieren en weekdierensnel over waterlelies en andere drijvende begroeiing kan lopen. De dwergjacana is kleiner, heeft geen schild en komt minder vaak voor.

Kroonkraan (Balearica regulorum)

Deze prachtige, sierlijke vogel is de enige kraanvogel in Tanzania. Hij is iets meer dan een meter groot, blauw-grijs van kleur met zwarte, witte en kastanjebruine delen op de vleugels, een zwartwitte kop en een rode lel. Maar het meest herkenbaar is de kroonkraan aan zijn strokleurige, stekelige kuif. De kroonkraan is muzikaal, want het is de enige kraanvogel die kan zingen. Hij nestelt zich in bomen, in de nabijheid van water, maar voedt zich over het algemeen op open of beboste grasvlakten door op de grond te stampen en daarmee insecten op te jagen.

 

Koritrap (Otis kori)

Dit is Afrika’s zwaarste vogel die kan vliegen! Hij kan wel 18 kilo worden en 120 cm groot. Ongelooflijk! Het vrouwtje is wat kleiner. Beiden hebben een donkerbruin bovenlijf, een lichter onderlijf, een ruige grijze nek, lange poten en een grote kop. Trappen zijn voornamelijk landdieren en speuren met hun statige loopje de savannen af op zoek naar insecten, reptielen en kleine knaagdieren. Het mannetje valt op door zijn nekveren als een ballon op te pompen en zijn staart langs zijn rug te krullen.

Maraboe (Leptotilos crumeniferus)

Deze grote grijs-witte ooievaar is gemakkelijk te herkennen aan de grote roze krop aan zijn hals. Het is de enige ooievaar die met ingetrokken kop vliegt. Maraboes zijn in kolonies levende aaseters die vaak samen met gieren op een prooi afkomen. Ze eten ook kikkers en sprinkhanen. Andere grote ooievaars die langs het water voorkomen zijn de zadelbekooievaar met zijn opvallend zwart, rood en gele snavel en de onmiskenbare Afrikaanse nimmerzat.

Secretarisvogel (Sagittarius serpentarius)

Met recht een vreemde vogel. Hij heeft het lijf en de kop van een adelaar, grijs met zwarte vleugelpunten en een kale oranje kop, maar poten die driemaal zo groot zijn als die van een adelaar, waardoor de vogel meer dan een meter groot is. Hij zoekt, vaak in koppels, op open terrein naar zijn prooi, die hij met zijn sterke poten doodt. Knaagdieren, grote insecten en reptielen, waaronder giftige slangen. Hoewel hij uitsluitend op de grond jaagt, kan de secretarisvogel ook vliegen. ’s Nachts slaapt hij in de top van een doornboom.

Vogels in Tanzania | Wil jij er ook eens uitvliegen?

Neem contact op en boek een vlucht.