Een dag op kantoor bij Reisbureau Makasa in Tanzania

Een door de weekse dag. 6.00 uur op. De bekende ochtendgeluiden. De haan die kraait en de honden Rocky en Chess die ons begroeten. De binnenplaats wordt alweer geveegd. Geluiden uit de keuken. Vroeg opstaan is heel gewoon in Afrika. Het ritme loopt een á twee uur voor op dat in Nederland. Vooral om de warmte voor te zijn. De ochtenden zijn het meest productief. Kinderen aankleden, ontbijten en stipt om 7.00 zitten we in de auto. School begint hier al om 7.30 uur. Onderweg halen we nog een meisje op die ’s ochtends altijd met ons mee rijdt. Met een goed gevoel leveren we de kinderen af in hun klas. ISM, International School Moshi, is een warm nest. En dan rechtstreeks naar ‘the office’ van Makasa.

Kilimanjaro Lodge en Makasa Office

Nog ruim voor acht uur rijden we het hek van MCF binnen. De Mama Clementina Foundation. Hier is Kilimanjaro Lodge gevestigd waar veel van onze gasten de eerste nacht in Tanzania logeren, maar dezelfde locatie biedt ook plaats aan ons kantoor. We parkeren de auto onder de immense Baobab boom op het middenterrein. Hoe leuk is het om je werkdag iedere dag te mogen beginnen op deze prachtige plek? Veel groen, een weelde aan bloemen, de uitnodigende veranda van de lodge, de ruisende rivier en een serene rust.

Aan het werk

Veel werkdagen beginnen met het ontmoeten of uitzwaaien van gasten. Vanaf hier starten veel van onze reizigers hun safari. Altijd bijzonder. De eerste ontmoeting met de gids, steun en toeverlaat voor de komende reis. Een kennismaking met de auto die schoongewassen klaar staat en die minstens zo belangrijk is. Het zijn momenten vol verwachting waar wij zelf geen genoeg van kunnen krijgen. En daar gaan ze dan… een claxon, een ronkende diesel… Safari Njema! (Goede reis!)

This is Africa

Als we vervolgens ons eigen kantoor binnenlopen is het daar al gezellig druk. Sekunda, Christina (administratie) en Ester, Zamzam en Charles (reserveringen en logistiek) zijn dan al een uurtje volop aan het werk. Soms is er ook nog een stagiaire. Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te begrijpen dat Makasa een populaire stageplek is. We kunnen dan ook niet alle aanvragen honoreren, maar we doen ons best om met regelmaat een waardevolle stage te kunnen aanbieden. Meteen na binnenkomst worden we geconfronteerd met probleem 1: geen internet. Samen met ‘no power’ het meest voorkomende probleem. Je kunt je erover opwinden, maar dat hebben we afgeleerd. ‘This is Africa’ en gelukkig hebben we noodoplossingen. Niettemin is dit een voortdurend onderwerp van zorg en van verbetering.

Kasmiri en King

Even later schalt de bulderende lach van Kasmiri door de gang. Makasa heeft tien eigen safari-auto’s, maar meestal zijn er meer nodig. Het surplus aan auto’s huren we altijd bij Kasmiri en met hem hebben we deze morgen wat planningszaken te regelen. Bovendien is hij onze vaste leverancier van de laatste nieuwtjes uit ‘downtown Moshi’. Ondertussen komt King binnen, een van onze gidsen. King is een reus van een vent met een brede lach. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij ooit, toen hij nog Kilimanjaro gids was, een vrouw met een pijnlijk been de berg heeft afgedragen. King verdwijnt in de kamer waar onderhouds-equipment voor de auto’s staat opgeslagen. Oliefilters, benzine- en luchtfilters, reservewielen, wielhoezen, een groot vat motorolie waaruit de benodigde hoeveelheid getapt kan worden en meer van dat soort zaken. De auto’s worden met regelmaat bij de garage geserviced, maar klein en eenvoudig onderhoud doen de gidsen zelf.

Reizen op maat. De specialiteit van Makasa

Om 13.00 uur halen we kinderen van school en gaan we naar huis. Voor de Tanzanianen is de lunch de belangrijkste maaltijd, zo ook voor ons. Veel groenten uit de eigen tuin, en kip uit het eigen hok. Betekent dit dan onze werkdag is afgelopen? Geenszins. Sekunda en Esther werken tot 15.00 uur op kantoor en wij werken ’s middags, en vaak ook ’s avonds, vanuit huis. Dan doen we wat we misschien eigenlijk het liefste doen. Het contact met de klant. Meestal per email. Reisvoorstellen maken, proberen het optimale uit ieder wensenlijstje te halen, ons verplaatsen in de gast om voor iedereen persoonlijk de ‘once in a lifetime’ reis te organiseren. Een huwelijksreis vraagt bijvoorbeeld om een ander programma dan een familiereis met schoolgaande kinderen. En voor iemand die nog nooit in Afrika is geweest bedenk je iets anders dan voor een doorgewinterde reiziger. Dat is wat wij noemen reizen op maat en daar halen wij een groot deel van onze voldoening uit. Makasa op zijn best.

Lala salama!

Vroeg op betekent ook vaak vroeg naar bed. Zo rond 21 uur, hooguit 22 uur loopt de Tanzaniaanse dag wel zo ongeveer ten einde. ’s Nachts horen we de bushbabies rennen over het dak (een soort kruising tussen een aapje en een eekhoorn). Lala salama (slaap lekker). Morgen weer another day at the office.