Maasai Lodge net zo fraai als de Maasai Stam zelf
Stel je gaat op safari. En je wilt nog iets meer zien dan de onovertroffen wildparks alleen. Je wilt iets zien van de cultuur. Je wilt kennismaken met een van de beroemdste stammen in heel Afrika. Kortom: je wilt oog in oog staan met de Maasai stam. Dat kan. Wie een bezoek brengt aan Maasai Lodge in West Kilimanjaro, zo’n 80 km en krap anderhalf uur rijden westwaards van Moshi, beleeft een bijzonder avontuur. Maasai Lodge is zo’n vier jaar geleden ontwikkeld en gebouwd om op een indringende manier een indruk te geven van het traditionele leven van de Maasai. Hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze slapen en hoe ze jagen. Is Maasai Lodge 100% authentiek? Nee, zeker niet, maar het geeft op een integere manier inzicht in het leven van deze mysterieuze en vooral kleurrijke stam.
Authentiek en toch luxueus
Zelf zijn we ook wel eens in een ‘echt’ Maasai dorp geweest. Los van het feit dat het vrijwel onmogelijk is om daar als toerist te overnachten, moet je wel heel puristisch zijn om daarvan te genieten. Claustrofobisch kleine hutjes waar binnen ook nog eens een vuur brand zodat de adem je bijna ontnomen wordt, totale afwezigheid van elke vorm van comfort, hygiëne ho maar en een menu waar niet iedereen blij van wordt.
Zo niet Maasai Lodge. Je kan gerust zeggen dat dit initiatief een perfecte mix is van de authentieke Maasai cultuur en moderne, westerse opvattingen van comfort. Heerlijke bedden, een voortreffelijke keuken, een deels Engels sprekende staf, een prachtig zwembad, warm en koud water, heerlijke douches en westerse wc’s.
Op weg naar de Maasai stam
Op weg er naar toe, verlaten we na zo’n drie kwartier het asfalt om off-road verder te gaan. We rijden door een droog en licht heuvelachtig gebied. Een soort maanlandschap. Er wordt flink wat gevraagd van de auto. Op een driesprong wordt de weg versperd door een vrachtauto die om onduidelijke reden niet verder kan. Om er langs te kunnen moeten we van het spoor af en de onderkant van onze auto loopt vast op een grote kei die we over het hoofd gezien hebben. Gelukkig neemt het uitgraven ervan niet veel tijd in beslag en na een klein oponthoud kunnen we verder. We zijn er nu bijna. Nog even en we zien wat piraat-achtige vlaggen op een heuveltop staan die de plek van de lodge markeren.
Kleurrijke ontvangst
Bij aankomst worden we verrast door een stuk of vijftien Maasai die ons met traditioneel gezang welkom heten. Het blijkt de vrijwel complete staf van de lodge te zijn. Ze zien er schitterend uit. Het super weidse uitzicht van de heuvel over de lager gelegen vallei is wonderschoon. Bij helder weer doemt op de achtergrond de Kilimanjaro op. Alle ‘hutten’ van het kamp zijn zo gesitueerd dat het uitzicht optimaal is. De hutten zijn vrijwel identiek aan ‘echte’ Maasai hutten, maar groter en luxueuzer ingericht. Ze bieden plaats aan twee tot acht personen. Totaal kunnen er 36 gasten in het kamp verblijven. Het geheel ziet er zeer smaakvol uit.
Op een ezel door de savannen
Wat volgt is de gebruikelijke briefing van de camp manager. In uitstekend Engels vertelt hij wat het programma is. ’s Middags is er tijd voor speerwerpen om een inzicht te krijgen in de traditionele jachtmethoden (vooral leuk voor kinderen) en er is een performance met zang en dans. Voor kinderen is er de mogelijkheid om een tocht op een ezel te maken. En dan niet zo’n kermisritje van 20 meter heen en 20 meter terug, maar gerust een half uur. Zo ver als je maar wit. De activiteiten zijn vrijblijvend en de tijden geheel in overleg. Er is een gezamenlijke sundowner rondom een groot vuur waar grote stukken geitenvlees geroosterd worden. Met vlijmscherpe messen snijden de Maasai heerlijke kleine stukjes vlees voor je af. Puurder kan het bijna niet.
Als het eenmaal donker is, wordt er in het half open bar/restaurant gedeelte een uitstekend drie gangen menu geserveerd. Voor de kinderen een aangepaste versie. Waar het geitenvlees duidelijk nog naar avontuur smaakte, is dit menu meer op ieders smaak afgestemd. Na het eten kun je nog rustig om het vuur zitten of heerlijk vroeg je eigen Maasai hut opzoeken. Daar is overigens behalve fris en schoon sanitair, ook elektrisch licht en volop mogelijkheid voor het opladen van apparatuur zoals telefoons en tablets. Alles draait op zonne-energie. In het restaurant gedeelte is ook wifi.
Eerst geiten hoeden, dan een frisse duik
De volgende morgen kun je je met thee of koffie laten wekken. Je kunt afspreken dat ze dat om 6.15 uur doen als de Kilimanjaro zichtbaar is. Die zie je dan met zonsopgang. Is het ‘Dak van Afrika’ door mist of bewolking niet zichtbaar, dan laten ze je gewoon lekker slapen. Na het uitstekende ontbijt is er voor wie dat wil een wandeling met gids. Zolang je maar wilt. Een half uurtje of een halve dag. Bij onze wandeling kwamen we een Maasai geiten- en schapenhoeder tegen. Daar zijn we vervolgens, samen met onze gids, een half uurtje mee meegelopen. Je bevindt je in een compleet niemandsland waar niets, maar dan ook werkelijk niets de horizon vervuilt. Toen we halverwege ochtend terug kwamen bij de lodge werd het ook eigenlijk te warm om te wandelen. Maar zeker niet om in het zwembad te duiken dat zo gebouwd is dat je vanuit het bad geniet van het schitterende uitzicht. Bij het zwembad is ook een sauna. Alle hier genoemde activiteiten zijn overigens bij de prijs inbegrepen.
Ook met Makasa naar de Maasai?
Na een wederom een prima lunch, zijn we in de loop van de middag vertrokken. Een weekend heerlijk verwend en uitgerust op weg naar huis waar de maandag op ons wacht. Back to work! Wil je ook ervaren hoe het is om in een Maasai boma te verblijven? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. We stellen graag, samen met jou, een optimaal reisprogramma voor je samen.
Tijdens ons verblijf hebben we ook gefilmd. De video beelden van de Maasai Lodge kan je zien in ons eerste vlog uit Tanzania.