Moshi. Home of Makasa

Moshi is de stad waar wij wonen en de thuisbasis van ons bedrijf Makasa Tanzania Safaris. Aan de voet van de Grote Vriendelijke Reus de Kilimanjaro, op zo’n 900 tot 1500 meter hoogte in het uiterste noorden van Tanzania. Dichtbij de beroemde Serengeti en de Ngorongoro krater.

Die hoogte maakt het tot een aangename stad waar het over het algemeen iets minder warm is dan elders. Meestal zo’n 25 tot 30 graden Celsius en ’s nachts zo’n 18 graden. Een heerlijk leefklimaat! Door de ligging dicht bij de evenaar is dit gedurende het gehele jaar ongeveer hetzelfde.

Officieel telt Moshi 185.000 inwoners. Dat klinkt vrij groot, maar het ligt er maar aan hoe ruim je de cirkel trekt. Wij horen er ook bij, maar voor ons is het toch 20 minuten rijden naar downtown Moshi. En dat voelt als een betrekkelijk klein stadje waar bijvoorbeeld niet eens één stoplicht is. Maar vanzelfsprekend heeft dat niet alleen met de grootte te maken maar vooral met de nog nauwelijks ontwikkelde verkeerstechniek.

Toeristen, vrijwilligers en expats in Moshi

Hoewel Moshi een onmiskenbaar Afrikaans stadje is, ben je er als ‘mzungu’ (blanke) toch niet echt een bezienswaardigheid. Er zijn er veel meer. Om te beginnen heb je de toeristen. De Kilimanjaro trekt het hele jaar door wandelaars en klimmers die vrijwel altijd Moshi als uitvalsbasis kiezen. Er zijn dan ook verschillende winkeltjes in de stad die wandelingen en wandelspullen aanbieden. Mocht je een Kilimanjaro beklimming overwegen, dan kunnen wij je hierbij adviseren. Wij organiseren dergelijke trips zelf niet, maar kunnen je wel van waardevolle tips voorzien.

Dan is er het KCMC. Het Kilimanjaro Christian Medical Centre. Een groot streekziekenhuis waar Tanzanianen van heinde en verre naar toe komen. Hier werken veel buitenlandse, vaak Europese artsen. Het ziekenhuis werkt ook als een magneet op westerse vrijwilligers. Het KCMC heeft een eigen compound waarop vele van deze artsen, verplegend personeel en vrijwilligers gehuisvest zijn.

Tot slot zijn er enkele grote Nederlandse bloemen-, zaden- en groenteveredelingsbedrijven in of om Moshi gevestigd. Ook zij zorgen voor flink wat expats in het straatbeeld van Moshi. Veel van hen wonen in de expat wijk Shanti town waar vrijstaande, vaak ommuurde huizen staan. De beveiligingsbedrijven doen hier goede zaken.

Deze internationale sfeer zorgt ook voor de aanwezigheid van een grote International School (meer dan 500 leerlingen), ook al met een eigen campus voor personeel. Twee golfbanen en een locale kruidenier die producten uit de Jumbo verkoopt!

Alleems

In Tanzania wonen veel mensen met Indiase roots. Zo ook in Moshi. Veel van deze Indiërs zijn kleine of grotere ondernemers. Net als meneer Alleems. In zijn kleine kruidenierszaak speelt hij handig in op de aanwezigheid van de westerlingen. Regelmatig reist hij naar Nederland om met koffers vol pindakaas, Nutella en Zaanse mayonaise uit de Jumbo terug te komen. Deze verkoopt hij vervolgens in zijn winkel onder het motto ‘mag het ietsje meer zijn?’ Daar staat tegenover dat je dan wel echte Hollandse lekkernijen hebt. Bovendien is Alleems een aardige man waar wij graag komen.

Dit staat overigens in schril contrast tot de vele Indiase winkeltjes, barretjes of eethuisjes downtown waar je voor een appel en een ei de heerlijkste dingen kunt eten. Zoals de populaire snack samosa die net als bij ons een kroket op ieder uur van de dag smaakt. Het prijspeil wordt eigenlijk bepaald door de doelgroep. Zijn dat de ‘locals’ dan zijn de prijzen zeer laag, is de doelgroep ‘mzungu’ (blank), dan zijn ook de prijzen westers of zelfs hoger. Zo betaal je bij de Coffee Union, een populaire gelegenheid onder expats, voor een cappuccino met cheesecake gemakkelijk vijf dollar. Durf je echter binnen te stappen bij een klein zaakje waar je duidelijk de enige buitenlander bent en waar men niet of nauwelijks Engels spreekt, dan drink je een Cola en eet je de heerlijkste gefrituurde groentehapjes voor omgerekend 50 cent.

Op stap met Valence | Town tour gids van Makasa

Wie echt wil doordringen in het locale leven, en dat is heel leuk en interessant om te zien, doet er goed aan zich te laten begeleiden door een gids. Wij kunnen daarvoor zorgen. Onze vaste ‘town tour gids’ is Valence. Hij kent niet alleen Moshi op zijn duimpje maar kent ook veel mensen. Valence is aangenaam en toch bescheiden gezelschap en spreekt goed Engels.

Hij brengt je naar de locale markt waar je versteld zult staan van de kleuren en geuren. Prachtige, in kegelvorm opgetaste exotische kruiden. Avocado’s, papaja’s, mango’s en cassave. Manden vol met kleine, glinsterende en gedroogde visjes. En vooral veel traditioneel geklede verkoopsters met vaak een flinke omvang waarvan je het kroost zomaar slapend kan aantreffen tussen de watermeloenen. Als je dan met Valence bent, valt je meestal een gulle lach ten deel. Hij weet bovendien naar welke van de tientallen stoffenkramen je het beste kunt gaan. Dit is dé plek om je slag te slaan als het gaat om authentieke Afrikaanse wax-stoffen, kanga’s en kitenge.

markt Moshi town

Heb je reisplannen?

Als je ooit onze gast in Tanzania bent, en je wilt naast het opwindende en wonderschone wildlife ook nog wat ‘couleur locale’ zien, sla dan vooral Moshi niet over. Neem gerust eens contact met ons op. We maken graag een reisvoorstel voor je. Geheel vrijblijvend en helemaal toegesneden op jouw persoonlijke wensen.

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen