Ik ga op reis naar Tanzania en ik neem mee…
11 augustus 2017 

Ik ga op reis naar Tanzania en ik neem mee…

Als je naar Tanzania gaat, begint de pret vaak al weken, zo niet maanden van te voren. Welke routes gaan we afleggen en welke wildparks gaan we bezoeken? Gezellig heen en weer mailen met Makasa om het meest optimale plan voor je reis samen te stellen. Voor welke accomodaties kiezen we en gaan we nu wel of niet nog een paar dagen luieren op Zanzibar? Daarnaast moeten er ook nog wat zaken geregeld worden en enkele spullen moeten worden aangeschaft. Het leek ons handig om een lijstje te maken met daarop de belangrijkste zaken die je niet mag vergeten. Helemaal compleet is zo’n lijstje nooit, bovendien kan het voor iedereen weer een beetje anders zijn. Maar als je hier aan denkt, kan er weinig meer fout gaan.

Passport please

  • In Europa kom je er misschien nog wel een keer mee weg als je je paspoort vergeet, in Tanzania (en op het vliegveld) beslist niet. Let er daarbij op dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig moet zijn op de dag van vertrek.
  • Uw visum. Heel belangrijk. Wij adviseren je om dit al in Nederland aan te vragen. Dat kan online. De kosten bedragen € 50,-. Als het niet anders kan, is het visum ook verkrijgbaar op de luchthaven in Tanzania. Je moet dan contant afrekenen en rekening houden met langere wachttijden.
  • Geel boekje tegen gele koorts. Je dient ingeënt te zijn tegen gele koorts. Vaccinatie tegen hepatitis A en DTP wordt aangeraden. Je kunt hiervoor terecht bij de GGD, de tropenafdeling van een ziekenhuis, Meditel of bij Travel Clinic van de KLM. Ook kun je altijd eerst advies vragen bij uw huisarts.
  • Veel mensen hebben tegenwoordig een doorlopende reisverzekering. Check deze nog even. Heeft u een wereldwijde dekking? Mocht je niet over een reisverzekering beschikken, dan is het verstandig er een af te sluiten.

Fotograferen

  • Een extra batterij voor je camera is heel handig. Het kan voorkomen dat je niet altijd in staat bent je batterij op te laden op het moment dat jij dat wilt. De stroom valt wel eens uit. Dan is het heel prettig als je beschikt over een extra (opgelade) accu.
  • Je gaat waarschijnlijk meer foto’s maken dan je ooit hebt gedaan. Een extra grote geheugenkaart is daarom aan te raden. Misschien liever nog twee, want je zou die ene maar eens kwijt raken…
  • Een zoomlens tot 300 mm is eigenlijk een must. Een zoomlens tot 600 mm is fantastisch voor een safari, maar dan bevind je je al in het gezelschap van de (semi) professionals.
  • Veel mensen schaffen speciaal voor een safari nieuwe fotoapparatuur aan. Begrijpelijk. Maar ons advies is: ga altijd met apparatuur op weg waarmee je vertrouwd bent. Dat ene luipaard die net met zijn prooi in een boom klimt, wacht niet tot jij klaar bent met je instellingen.
  • Vergeet je verrekijker niet. Als je met meerdere mensen in de auto zit, zorg dan voor meerdere kijkers. De ervaring leert dat men vaak allemaal op het zelfde moment wil kijken. Denk in elk geval aan één kijker per twee personen.

Gezond op weg, gezond weer thuis

  • Hoewel Tanzania een laag tot matig malariarisico kent (afhankelijk van de streek), adviseren wij ten zeerste het gebruik van malariatabletten. Malarone of Lariam. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan Malarone omdat het minder bijwerkingen heeft. Het is wel iets duurder. Bespreek dit even met je arts of apotheek.
  • Belangrijk is ook de vaccinatie tegen gele koorts, maar dit hebben we hierboven al omschreven.
  • Tot slot mag in je reisapotheek, naast normale zaken als paracetamol en een middel tegen diarree, een antimuggenspray of –stick met DEET niet ontbreken.

Dress code: safari style

  • Als je ‘s avonds buiten zit, is het in verband met muskieten aan te raden om bedekkende kleding te dragen.
  • Het kan ‘s avonds ook frisjes zijn. Neem daarom in elk geval een vestje of een trui mee.

Handig op weg

  • In Tanzania is 24 uur stroom per etmaal geen zekerheid. In je lodge ligt dan ook vrijwel altijd een zaklamp voor je klaar. Voor die enkele keer dat dat niet zo is, is het prettig als je er zelf eentje hebt.
  • Je gids kent de weg als geen ander. Vindt je het leuk om je zelf ook in de route te verdiepen, neem dan een kaart mee.

De reisbibliotheek

Reizen is vermoeiend. Een safari is enerverend. Dan is het een weelde om heerlijk onder de klamboe te kruipen met een goed boek. Leuk om dan iets te lezen wat bij de omgeving past. We hebben drie aanraders:

  • De blanke masai. Corinne Hofmann – Tijdens een vakantie ontmoet de Zwitserse auteur de man van haar dromen, de Masai-krijger Lketinga. Terug in eigen land kan ze hem niet uit haar hoofd zetten…
  • Trommelhart, Adriaan Groen –  Rauw én geestig schetst Adriaan Groen het leven van een tropenarts. De lezer wordt ondergedompeld in een wereld die compleet anders is dan hij gewend is.
  • De geheimen van de maasai, Ton van der Lee – De auteur doet verslag van zijn langdurige expeditie en geeft een unieke inkijk in de cultuur, tradities en rituelen van de Maasai.

Vragen kost niets

Heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag!

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen