Fotogenieker dan Tanzania kan bijna niet
20 oktober 2017 

Fotogenieker dan Tanzania kan bijna niet

Bijna iedereen die naar Tanzania reist, maakt foto’s. En dat is niet zo gek want een fotogenieker land dan Tanzania is nauwelijks denkbaar. Of het nu gaat om het unieke wildlife, de kleurrijke en mysterieuze Masaai of de spectaculaire gletchers van de Kilimanjaro. Voor velen van ons is fotograferen voornamelijk het vastleggen van wat we zien. Het opslaan van herinneringen. Maar er zijn ook mensen (Overbeeke) voor wie fotograferen veel verder gaat. Zij voegen hun creativiteit en vakmanschap toe en creëren op die manier een eigen en unieke wereld. En juist door die mensen laten wij ons graag inspireren.

We hebben het op deze plek al eens gehad over de Braziliaanse topfotograaf Sebastiao Salgado, onlangs nog over de Nederlandse Viviane Sassen, maar nu willen wij het hebben over Aernout Overbeeke, een fotograaf die voor ons een bijzondere plek inneemt. Letterlijk, want zijn schitterende boek Tanzanian Dream Ndoto ligt elk jaar prominent op tafel in onze stand op de Vakantiebeurs en de Beurs Bijzondere Reizen.

Aernout Overbeeke

Al enkele decennia is Overbeeke een succesvol mode- en reclamefotograaf, die bekendheid geniet in Nederland maar ook ver daar buiten. Hij werkte voor grote bureaus en tijdschriften, maar leeft zich als gepassioneerd beeldenmaker vooral uit in zijn vrije werk. Tanzanian Dream Ndoto focust op de reizen die Overbeeke ondernam naar Tanzania, waar hij de Masaai in hun eigen biotoop fotografeerde, gedreven door het verlangen om een cultuur die langzaam aan het verdwijnen is, voor eeuwig vast te leggen. Hieronder leest u, vrijelijk geciteerd, Overbeekes eigen inleiding op zijn boek.

De ontmoeting met het volk van oorsprong

Voor wij de Masaai in hun leefwereld mochten fotograferen, werd er met enkele ouderlingen een ontmoeting georganiseerd. Zij wilden weten wie we waren en wat we kwamen doen. Blanken worden maar zelden toegelaten in de besloten maatschappij van dit (semi)nomadenvolk. Ongevraagd hun kraal (boma) betreden is spelen met je leven.

De ontmoeting vond plaats in een schoolgebouwtje dat ver buiten de boma lag. Een groep van minstens veertig Masaai begeleidden de acht wijze, oude mannen. In het klasje namen wij, vijf blanken, plaats in de schoolbanken en de acht ouderen zaten op stoelen tegenover ons. Machtige mannen waren het, dat zag je meteen. Jeroen, onze gids, sprak met hen. Hoewel wij niets van het gesprek begrepen, was het onmiddellijk duidelijk dat het er heel serieus aan toe ging. Regelmatig vielen er lange stiltes; zij keken naar ons en wij naar hen. We werden gewogen. De hele confrontatie duurde wel anderhalf uur en was bijzonder indrukwekkend. Uiteindelijk gaven ze ons toestemming om in hun midden te verblijven.

De volgende dag waren wij te gast op een groot feest ter gelegenheid van de inwijdingsceremonie (namanga) van een zeer vooraanstaand medicijnman (loiboni) waarop honderden Masaai aanwezig waren.

Tijdens mijn verblijf bij de Masaai kwam ik tot de conclusie dat zij in volstrekte harmonie met en volgens de wetten van de natuur leven en dat al gedurende duizenden jaren. Wie zijn wij om te denken dat dit zou moeten veranderen? Ik hoop vurig dat zij op deze traditionele manier nog eeuwen kunnen blijven verder leven.

Wil je ook op bezoek bij de Masaai?

Dat kan. Makasa organiseert reizen op maat in Tanzania. Naast safari’s en zonovergoten trips naar Zanzibar verzorgen wij ook ondermeer bezoeken aan de Masaai, eventueel zelfs met een overnachting in een authentieke boma. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

De foto’s van Aernout Overbeeke zijn te koop via de website www.aernoutoverbeeke.nl of via aernouto@xs4all.nl.

Tanzanian Dream Ndoto: ISBN 978 90 5544 789 3

Over de schrijver
Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en in 2009 permanent naar Tanzania verhuisd. Hier run ik samen met mijn man Ngomi ons safari bedrijf Makasa Tanzania Safaris. We hebben samen drie kinderen. Wij en de kinderen ook, genieten van ons thuis in Tanzania. Met uitzicht op de Kilimanjaro, met 11 maanden per jaar zon en met drie verschillende culturen in 1 huishouden. Hier wonen brengt ons back to the basics, maar maakt ons rijk op zo veel andere manieren…
Reactie plaatsen